Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Igaunijas slavenākā sportiste par sava tēva kontroli: "Mans menedžeris palīdzēja noorganizēt bēgšanu"
foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/ Vida Press
Igaunijas sportiste Kellija Sildaru.
Sporta zvaigznes

Igaunijas slavenākā sportiste par sava tēva kontroli: "Mans menedžeris palīdzēja noorganizēt bēgšanu"

Sporta nodaļa

Jauns.lv

"Protams, sākumā es nervozēju, jo šī dokumentālā filma skar ļoti sarežģītu tēmu," raidījumā "Õhtu!" nedēļu pirms filmas "Kellija. Kāda cita sapnis" pirmizrādes Igaunijā atzina sportiste Kellija Sildaru.

Igaunijas slavenākā sportiste par sava tēva kontro...

Jau nākamnedēļ uz Igaunijas kinoteātru ekrāniem iznāk ilgi gaidītā dokumentālā filma, kas tapusi desmit gadus. Filma ir par visaugstākā līmeņa sportistes Kellijas Sildaru dzīvi un karjeru.

Pirms filmas pirmizrādes Igaunijā sportiste pastāstīja par dokumentālo filmu plašāk. Maijā notika pasaules pirmizrāde Toronto, kur Sildaru piedzīvoja ne tikai sajūsmu, bet arī zināmu spriedzi.

"Protams, sākumā biju nervoza, jo šī dokumentālā filma skar ļoti sarežģītu tēmu. Tā ir emocionāla filma, un es nezināju, kā publika to uztvers," Sildaru savas domas aprakstīja pirms vairākiem mēnešiem. Filmā dzirdami arī daudzu starptautisko sportistu viedokļi un komentāri, kas, pēc Sildaru teiktā, ir filmas pozitīvā daļa.

Raidījuma vadītājs norādīja, ka dokumentālajā filmā minēts arī Sildaru stingrais treniņu režīms, kas piesaistījis viņas konkurentu uzmanību. "Tu vienā brīdī pati saprati, ka tavs treniņu režīms ir novārdzinošāks nekā citiem?" sportistei jautāja raidījumā.

"Es par to īpaši neaizdomājos, un 13 gadu vecumā, es nesapratu, kādam jābūt normālam treniņu apjomam vai cik daudz jānodarbojas," atzina Sildaru. "Es klausījos savu tēvu vai treneri, kurš man stāstīja, cik ilgi mēs trenēsimies."

Vienā brīdī situācija vairs nebija kontrolējama, un treniņnometnes laikā Jaunzēlandē menedžeris Sildaru burtiski palīdzēja aizbēgt. "Mans menedžeris ASV palīdzēja organizēt manu bēgšanu. Mans tēvs pat nezināja, ka es no turienes aizbraucu. Bija plāns: braucu uz Austrāliju uz fotosesiju, bet no turienes jau viena pati aizlidoju mājās. Mans tēvs taču domāja, ka es atgriezīšos Jaunzēlandē," vaļsirdīgi pastāstīja Sildaru.

Šī bija arī pirmā reize, kad Sildaru ar menedžeri dalījās savās problēmās. "Agrāk es neuzdrošinājos viņam to stāstīt. Bet tad es sapratu, ka man tas viss jau ir apnicis, un tas bija pareizais brīdis - vairs nevarēju paciest."

Pēc tam, kad viņa pārstāja trenēties pie sava tēva, Sildaru pat radās nepatika pret sniegu. "Kad redzēju sniegu vai slēpes, uzpeldēja visas šīs negatīvās sajūtas un atmiņas," atzina Sildaru. Viņa piebilda, ka pēc treniņiem jaunā gaisotnē šī sajūta laika gaitā ir zudusi.

Sildaru turpina nodarboties ar lielo sportu un 2022. gadā Pekinas olimpiskajās spēlēs ieguva bronzas godalgu. Šogad Sildaru pirmo reizi pēc savainojuma sacensībās atgriezīsies jau novembra beigās.

Filmas "Kellija. Kāda cita sapnis" pasaules pirmizrāde notika 2024. gada maijā prestižajā starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā "Hot Docs Festival" Toronto, Kanādā. Igaunijas kinoteātros dokumentālā filma būs skatāma no 25. oktobra.

Tallinā dzimusī Sildaru ir Igaunijas vēsturē pirmā pasaules čempione frīstaila slēpošanā, "X Games" zelta medaļas ieguvēja, olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvēja, pasaules čempione un seškārtēja pasaules junioru čempione. Viņa ir visu laiku jaunākā "X Games" uzvarētāja, kas 2016. gadā 13 gadu vecumā ieguva savu pirmo zelta medaļu šajās spēlēs, kur pēc tam ieguvusi vēl piecas zelta, divas sudraba un vienu bronzas medaļu.