Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Atklāti jauni fakti par Putina preses sekretāra Peskova nonākšanu amatā un privāto dzīvi
foto: IPASocialIT/IPA/Sipa USA/ Vida Press
Dmitrijs Peskovs ar bērniem.
Pasaulē

Atklāti jauni fakti par Putina preses sekretāra Peskova nonākšanu amatā un privāto dzīvi

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Līdz ar stāšanos prezidenta preses sekretāra amatā Dmitrijs Peskovs tika raksturots kā "Krievijas politikas publiskā persona". Tagad nākuši klajā jauni fakti par viņa kļūšanu par Vladimira Putina runasvīru

Atklāti jauni fakti par Putina preses sekretāra Pe...

Darbs vēstniecībā Dmitrijam Peskovam neuzlika par pienākumu parādīties televīzijā un atklāti komentēt politisko situāciju valstī, taču 90. gadu beigās visa pasaule viņu ieraudzīja uz ekrāniem kā Borisa Jeļcina tulkotāju. Drīz vien diplomāts tika uzaicināts uz Kremli, 2012. gadā viņš kļuva par Krievijas prezidenta preses sekretāru, kas nozīmē, ka regulāri izgaismoja valsts galvas pozīciju medijiem.

Peskovs ieguva neticamu popularitāti: interneta lietotāji interesējās ne tikai par viņa darbu, bet arī par personisko aizraušanos. Vēl vairāk - pat Peskova ūsas kļuva par apspriešanas objektu.

17. oktobrī Dmitrijam Peskovam aprit 57 gadi, un jau deviņus gadus viņš ir laulībā ar Tatjanu Navku. Taču zināms, ka pirms savienības ar daiļslidotāju valsts padomnieks divas reizes bijis precējies, raksta "Starhit".

Nākamais prezidenta preses sekretārs auga diplomāta Sergeja Peskova ģimenē, kurš strādāja arābu valstīs, līdz ar to bērnībā nomainīja vairākas skolas Apvienotajos Arābu Emirātos, Ēģiptē, Lībijā un Krievijā.

Vēl pirmajā kursā Peskovu paņēma armijā. Tomēr viņš nekalpoja ilgi, jo saslima ar pneimoniju. Pēc institūta vēlējies strādāt Turcijas avīzes Maskavas pārstāvniecībā, taču saskāries ar kritiku no vecāku puses. "Tēvs, uzzinājis, ka vēlos pamēģināt strādāt ārzemju presē, uz to ļoti skarbi raudzījās," atzina Peskovs. "Galu galā mani pasauca strādāt Ārlietu ministrijā."

Peskovs sākumā kļuva par referentu, pēc tam atašeju, PSRS vēstniecības trešo sekretāru un visbeidzot par Krievijas vēstniecības Turcijā otro sekretāru. Līdz pat 1999. gadam viņš dzīvoja divās pilsētās, lidojot no Ankaras uz Maskavu un atpakaļ.

Bet kā tad diplomāts nonāca prezidenta administrācijā? Šis stāsts aizsākas 1999. gada novembrī, kad uz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas samitu, kas notika Stambulā, ieradās Boriss Jeļcins. Trīs dienu laikā Peskovs televīzijā parādījās kopā ar Borisu Nikolajeviču kā tulks.

"Pirms prezidenta vizītes bija ieradusies liela sagatavošanas grupa - administrācijas un drošības dienesta darbinieki. Es tiku piekomandēts pie Preses dienesta priekšnieka Alekseja Gromova," skaidroja Peskovs. "Pēc šīs vizītes mani uzaicināja strādāt administrācijā."

Kad Vladimirs Putins kļuva par prezidentu, Aleksejs Gromovs ieņēma preses sekretāra pozīciju, bet Peskovs - Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšnieka amatu. No šī brīža Peskovs komunicēja ar ārzemju žurnālistiem un izstāstīja viņiem Krievijas vadītāja pozīcijas.

foto: IPASocialIT/IPA/Sipa USA/ Vida Press
Dmitrijs Peskovs ar bērniem.
Dmitrijs Peskovs ar bērniem.

2008. gadā Peskovs tika iecelts par valdības priekšsēdētāja preses sekretāru, bet pēc Putina uzvaras 2012. gada vēlēšanās prezidenta administrācijas vadītāja vietnieka amatā. Drīz vien Peskovs sāka vadīt arī jauno sabiedrisko attiecību pārvaldi. 

Divas šķiršanās

Pirmo reizi Peskovs apprecējās 80. gadu beigās, ar karavadoņa Semjona Budena mazmeitu Anastasiju. 1990. gadā pārim piedzima dēls Koļa, tomēr tas neglāba attiecības. Pēc šķiršanās mantinieks turpināja kontaktēties ar tēti. Vairākus gadus jaunietis nodzīvojis Lielbritānijā, bet pēdējos gados arvien biežāk pavada laiku kopā ar tēvu Maskavā.

Par otru Peskova sievu kļuva diplomāta Vladimira Solocinska meita Jekaterina. Kad viņai bija 14 gadu, vēstniecībā pirmo reizi ar diplomātu delegāciju ieradās tulks Peskovs. Nejaušības dēļ viņš tika izmitināts vienā stāvā ar meiteni, drīz abu starpā izveidojās draudzība un vēlāk uzliesmoja romāns. Kāzu brīdī līgavai palika 18, bet Peskovam bija 27. "Bija skaidrs, ka mēs apprecēsimies, lai gan šķiet ka viņš pat nebildināja. Vienkārši liktenis - es zināju jau no paša sākuma," norādīja Katrīna.

Jekaterina Peskova saņēma filologa diplomu, pēc kā atkal atgriezās Turcijā, jau kā diplomāta sieva. 1998. gadā viņa uzdāvināja vīram meitu Lizu. Ankarā pāris dzīvoja interesanti un jautri, viegli tērēja algas, atšķirībā no kolēģiem, kas naudu atlicināja "nebaltai dienai".

"Vēstniecībā bija stingrs režīms. Pēc 11 vakarā aizliegts izbraukt uz pilsētu. Mēs kāpām mašīnā, devāmies dejot, atgriezāmies no rīta, un komandants kurnēja, ka traucējam mieru," Katrīna atcerējās.

foto: IPASocialIT/IPA/Sipa USA/ Vida Press
Dmitrija Peskova vecākā meita Liza.
Dmitrija Peskova vecākā meita Liza.

Viss izjuka pēc Peskova uzaicināšanas prezidenta administrācijā un atgriešanās Maskavā. Ankarā Katrīna strādāja par skolotāju, tagad pilnībā mainījusi darbības jomu, sākot nodarboties ar kosmetoloģiju. Diplomāta ģimene auga: piedzima dēli Miks un Denī. 

"Vīra darbs neparedzēja viņa klātbūtni mājās," skaidroja Katrīna. "Nebija dienu, ko pavadīt kopā ar bērniem. Toties auga rocība. Laikam 99 procenti sievu manā vietā iesauksies: "Bet kas tad ir? Forši. Tev taču viss ir!" Bet es neprecējos ne ar stāvokli, ne naudu. Stāvoklis man bija vienmēr. Es precējos ar konkrētu cilvēku."

"Es atceros vienu momentu. 2011. gads, man 35. Sēžu savās mājās Rubļovkā. Trīs bērni, dārga mašīna, savs bizness. Mani visi mīl un pieņem. Esmu sasniegusi visu. Tieši sasniegusi - tas man netika pasniegts uz šķīvja," sprieda Katrīna. "Un es pieķēru sevi domājam: vai tiešām tas ir viss? Tātad es sēdēšu visu atlikušo mūžu?"

Laulība ar Tatjanu Navku

2010. gadā Tatjana Navka pirmo reizi satikās ar Peskovu kopīgā drauga dzimšanas dienā. Viņa neatpazina oficiālo personu, bet Dmitrijam nebija ne jausmas par Navkas sasniegumiem. Viņam Tatjana bija blondīne no matu krāsas reklāmas. Vīrietis noskūpstīja daiļslidotājai roku, izteica frāzi "patīkami iepazīties" un nozuda.

Pagāja tieši gads, un liktenis abus kopā svētkos saveda to pašu draugu. Kā norādīja Navka, viss izveidojies apbrīnojami tieši tāpēc, ka nevajadzēja notikt. "Ilgi pretojos, saprotot situācijas sarežģītību: tur ir ģimene, trīs bērni, un vispār tas viss ir briesmīgi. Godīgi sakot, man viņš sākumā pat nepatika. Nu, sazinājāmies, aizgājām pāris reizes uz restorānu, domāju: "Nē, vienkārši draugi." Bet viņš ir malacis - paņēma ar eleganci un neatlaidību. Kaut kā viltīgi visu darīja. It kā kopā, bet it kā ne. Teica, ka mēs būsim kopā, bet es viņu gadu uz "jūs" saucu. Nekādi nevarēju pārkāpt šo robežu," vaļsirdīgi klāstīja daiļslidotāja.

foto: Kommersant/ Vida Press
Dmitrijs Peskovs ar sievu Tatjanu Navku aktrises Anastasijas Zavorotņukas bērēs 2024. gada 1. jūnijā.
Dmitrijs Peskovs ar sievu Tatjanu Navku aktrises Anastasijas Zavorotņukas bērēs 2024. gada 1. jūnijā.

Pēc laika Peskovs šķīrās no dzīvesbiedres populāras sportistes dēļ. "Kad mēs divatā - piedodiet par banalitāti - puķes atplaukst, saule spīd, visi pie mums stiepjas. Pāris, kas nekad nav dejojuši un apskāvušies, pēkšņi sāk atklāti izrādīt maigumu viens pret otru. Kaut kāds mirdzums visapkārt," uzsvēra Navka.

Pat pāra meitiņa Nadja, pēc Tatjanas teiktā, 2014. gadā pasaulē nākusi ar starojošu smaidu. Pēc gada mīlētāji apprecējās Sočos, svinībās pulcējot visu Krievijas šovbiznesa zvaigznes, bet pēc medusmēneša Eiropā abi atgriezās pie darba: Peskovs - pie politiskajiem pienākumiem, Navka - šovā "Karmena".

Lai gan Peskova aizņemtība ar gadiem nemazinājās, arī Navka turpināja daudz laika veltīt karjerai. "Svētdienas vakarā nekur neejam un sapulcējamies pirtī, peramies un sēžam savā lokā. Mēs reti visi esam kopā, bet tādas dienas ir. Droši vien tie ir laimīgākie un diemžēl ļoti īsie brīži," raidījumā stāstīja Peskovs.

Laulāto bērni no iepriekšējām laulībām sadraudzējās un labprāt kopā pavadīja brīvdienas un svētkus. Savukārt jaunākā meita Nadja tāpat kā mamma jau no mazotnes pievērsusies daiļslidošanai. Tā nav vienīgā meitenes aizraušanās, viņa mācās ķīniešu valodu un apmeklē baleta pulciņu. Peskovs atzina, ka viņa sirds asiņo, skatoties uz mazulītes grafiku. Tomēr pati Tatjana bērnību pavadīja treniņos un ne reizi nenožēloja sportisko pagātni.