Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Velnezers tiek attīrīts no fosfora piesārņojuma
foto: Zane Bitere/LETA
Velnezers atrodas Juglas daudzstāvu namu ielokā.
Runā Rīga

Velnezers tiek attīrīts no fosfora piesārņojuma

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Sadarbībā ar ekspertiem no Zviedrijas Juglā sākusies Velnezera attīrīšana no vēsturiskā fosfora piesārņojuma ar speciāli uzbūvētu laivu, izmantojot ALUM attīrīšanas metodi.

Velnezers tiek attīrīts no fosfora piesārņojuma...

Latvijas Hidroekoloģijas institūta pārstāve, projekta vadītāja Inta Dimante-Deimantoviča stāsta, ka šo metodi Zviedrijas ezeros izmanto jau vairāk nekā 60 gadu. Tajā fosfora savienojumi tiek saistīti ar alumīnija sāļiem. Liekais fosfors tiks noglabāts ezera nogulumos nešķīstošu savienojumu veidā.

ALUM attīrīšanas metode ir droša un ātra, un ūdens kvalitātes uzlabošanos varēs novērot jau dažu dienu laikā, jo palielināsies caurredzamība.

Gada garumā Hidroekoloģijas institūts sadarbībā ar partneriem no Zviedrijas veicis ezera stāvokļa monitoringu un modeļa izstrādi, lai aprēķinātu precīzu alumīnija sāļu devu. Priekšizpētē konstatēts, ka ezera ekoloģiskais stāvoklis ir slikts, un to apliecina zivju slāpšana ziemās, kad izveidojas ledus.

Ezera attīrīšana tiek īstenota projekta “Trust Alum” gaitā, risinot Baltijas reģionam aktuālo ekoloģisko problēmu – eitrofikāciju. Viens no attīrīšanas ieguvumiem būs tieši skābekļa apstākļu uzlabošana.

Ezeru eitrofikāciju izraisa pārlieku liels barības vielu, tajā skaitā fosfora daudzums, kas skaidrojams ar cilvēku darbības ietekmi. Sadaloties barības vielām, tiek patērēts skābeklis un rodas draudi zivīm.

Velnezers ir beznoteces brūnezers, kas atrodas daudzstāvu namu ielokā. Tas vienmēr bijis nozīmīgs vietējiem iedzīvotājiem – senākos laikos te mazgāta veļa, peldināti zirgi, apkārtējā teritorija kādreiz izmantota lauksaimniecībai, līdz tika blīvi apbūvēta. Finansējums Velnezera attīrīšanai ir 11 200 eiro, no kuriem Rīgas pašvaldība piešķīrusi 2240 eiro.