Latvijas iedzīvotājus divu mēnešu garumā iepazīstinās ar Eiropas basketbola čempionu trofeju
foto: Publicitātes foto
"Eurobasket" trofeja.
Basketbols

Latvijas iedzīvotājus divu mēnešu garumā iepazīstinās ar Eiropas basketbola čempionu trofeju

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Sākot ar 29. septembri, Latvijas iedzīvotāji divu mēnešu garumā klātienē tiks iepazīstināti ar 2025. gada Eiropas vīriešu basketbola meistarsacīkšu čempionu kausu, portālu Jauns.lv informēja sacensību organizatori.

Latvijas iedzīvotājus divu mēnešu garumā iepazīsti...

Tūre pa Latviju 29. septembrī sāksies Ādažos, un līdz kvalifikācijas spēļu logam novembrī prestižā balva klātienē būs apskatāma dažādās Latvijas pilsētās un novados. "Uzrakstam "Latvija" uz vīriešu basketbola valstsvienības spēlētāju formastērpiem ir papildu nozīme. Tas apliecina, ka laukumā ir visas valsts komanda, kuras spēlētāji pirmos soļus dzīvē un basketbolā spēruši dažādās Latvijas vietās, dažādās sporta skolās un dažādu treneru vadībā," skaidro 2025. gada Eiropas vīriešu basketbola meistarsacīkšu izpilddirektors Kristaps Janičenoks.

Viņš uzsver, ka plašā basketbola izplatība ir valstsvienības spēka avots, bet basketbolisti gādā par to, lai pasaulē izskan Liepājas, Ventspils, Cēsu, Valmieras un Rūjienas vārdi. Tāpēc Eiropas čempionāta finālturnīrs tiks rīkots tā, lai sagādātu svētkus ne tikai Rīgā, bet arī visā Latvijā. Uzvarētāju trofejas Latvijas tūri 29. septembrī Ādažos ir plānots atklāt ar īpašu pasākumu. Pilnais kausa ceļojuma maršruts Latvijā tiks publicēts septembra beigās.

foto: Publicitātes foto
"Eurobasket" trofeja.
"Eurobasket" trofeja.

Pirms Otrā pasaules kara, kad par čempioniem kļuva Latvijas un Lietuvas valstsvienības, uzvarētājiem tika pasniegtas sacensību rīkotāju sagādātas balvas. Jaunais kauss ir Eiropas čempionāta galvenās trofejas trešā versija. To ir izstrādājusi Lielbritānijas radošā aģentūra "Radiant Studios" un sudrabkalis Tomass Laits. Trofeja ir 26,5 centimetrus augsta, sudraba trauka diametrs ir 25 centimetri, un tās apdare imitē basketbola bumbas tekstūru. Balvas pamatnē ir iegravēti visu iepriekšējo turnīru uzvarētāji.

foto: Publicitātes foto
"Eurobasket" trofeja.
"Eurobasket" trofeja.

Kā pirmā 2017. gadā jauno kausu izcīnīja Slovēnijas izlase, bet 2022. gadā par Eiropas čempioni kļuva Spānijas komanda. 2025. gada Eiropas vīriešu basketbola čempionāta finālturnīrā piedalīsies 24 valstu komandas. Pirmajā posmā no 27. augusta līdz 4. septembrim grupu turnīri norisināsies Polijas pilsētā Katovicē, Kipras pilsētā Limasolā, Rīgā un Somijas pilsētā Tamperē.  Katras grupas četras labākās komandas kvalificēsies izslēgšanas spēļu turnīram Rīgā, kur tiks izspēlētas astotdaļfināli, ceturtdaļfināli, pusfināli, kā arī tiks aizvadītas cīņas par zelta un bronzas medaļām. Izslēgšanas turnīra spēles ar 16 komandu līdzdalību Rīgā notiks no 6. līdz 14. septembrim.