
Septiņas pazīmes, ka steidzami jāsamazina cukura patēriņš

Nedaudz saldā - tā nav problēma, bet pārāk liels cukura daudzums var nopietni kaitēt gan pašsajūtai, gan veselībai. Mūsu smadzenes zina, ka saldais uzlabo garastāvokli un dod nelielu enerģijas lādiņu, kad jūtamies noguruši. Bet kā lai saprot, ka organisms jau signalizē: "Ei, saldā kļuvis par daudz"?
Saskaņā ar portāla "Toitumine.ee" datiem pievienotie cukuri nedrīkst pārsniegt desmit procentus no ieteicamās diennakts normas. Ideālā gadījumā šim skaitlim vajadzētu būt zem pieciem procentiem.
Ja cilvēka diennakts vajadzība pēc enerģijas ir aptuveni 2000 kcal, tad ogļhidrātu daudzumam uzturā jābūt 250 līdz 300 gramu robežās. Turklāt kopējais pievienoto cukuru daudzums visos produktos nedrīkst pārsniegt 50 gramus dienā.
Pievienotie cukuri visbiežāk sastopami saldajos dzērienos, kūkās, smalkmaizītēs un konfektēs. Taču tas vēl nav viss - tos var atklāt arī negaidītos sāļos ēdienos, tāpēc vērts rūpīgi lasīt produktu sastāvu.
Kā organisms signalizē, ka saldā kļuvis par daudz?
1. Krasas garastāvokļa svārstības
Ja garastāvoklis strauji mainās - tas var būt saistīts ar pārāk lielu cukura patēriņu. Asas glikozes līmeņa svārstības asinīs izraisa emocionālas šūpoles.
2. Svara pieaugums
Pārmērīgs cukura patēriņš ir tukšas kalorijas, kas bieži noved pie liekā svara.
3. Ādas problēmas
Cukura pārmērīga patērēšana pastiprina iekaisuma procesus un izraisa hormonālas izmaiņas, kas var izprovocēt aknes un citu ādas izsitumu rašanos.
4. Pastāvīgs nogurums
Lai gan cukurs dod īslaicīgu enerģijas pieplūdumu, drīz pēc tam iestājas spēku pagrimums, izraisot miegainību un nespēku.
5. Miega problēmas
Cukura lietošana īpaši vakarā var traucēt melatonīna izstrādi un izjaukt dabisko miega ciklu.
6. Palielināta apetīte
Ja nepārtraukti jūtat izsalkumu, iespējams, cukurs izjauc līdzsvaru hormoniem, kas atbild par sāta sajūtu, piemēram, leptīns un grelīns.
7. Aizkaitināmība
Straujš cukura līmeņa kritums asinīs pēc saldā var izraisīt aizkaitināmību un traucēt koncentrēties.