
Ļoti garšo olas, bet baidies ēst holesterīna dēļ? Lūk, kas ir jāzina

Olas bieži tiek uzskatītas par veselīgu un pieejamu olbaltumvielu avotu, taču daudzi baidās tās ēst augstā holesterīna satura dēļ. Vai šīs bailes ir pamatotas – to skaidro eksperti un “New York Times Cooking” analīze.
Daudzi uztura speciālisti uzsver, ka olas ir zelta vērtībā – viens no pieejamākajiem un lētākajiem olbaltumvielu avotiem. Turklāt – olas ir ļoti universāls produkts. Tās var ātri izcept mājās vai izvārīt un paņemt līdzi uz darbu. Par olu ietekmi uz veselību – gan pozitīvo, gan iespējamo kaitējumu – tiek runāts daudz, un šoreiz šo tēmu analizē “New York Times Cooking”.
Olas satur daudz holesterīna, bet ne tāda, kas kaitētu jūsu veselībai. Sirds institūta profilaktiskās kardioloģijas vadītāja, ārste Marta Gulati, uzņemot pacientus ar paaugstinātu holesterīna līmeni, bieži dzird jautājumu: “Vai es drīkstu ēst olas?” Ārste atbild – vienā olā ir 207 miligrami holesterīna, kas ir apmēram trīs reizes vairāk nekā, piemēram, desā.
Tomēr olās esošais holesterīns, visticamāk, nepalielina sirdslēkmes vai insulta risku. Tas ir tāpēc, ka uztura holesterīns un holesterīns asinīs nav viens un tas pats, skaidro daktere Gulati. Holesterīns asinīs var radīt bīstamus nogulsnējumus artērijās un vēnās.
Daļa holesterīna asinīs rodas no uztura, taču daudz lielākā daļā to ražo aknas, viņa norāda. Aknas sāk ražot vairāk holesterīna, kad cilvēks uzņem pārāk daudz piesātināto tauku. Taču olas (atšķirībā no desiņām) nav ļoti trekni produkti – viena ola satur tikai 1,6 gramus piesātināto tauku.
“No visām lietām, par kurām es uztraucos, ko cilvēki ēd – olas patiesi nav tas sliktākais,” saka daktere Gulati.