
Pieci produkti ar sliktu reputāciju, kas patiesībā ir noderīgi

Dzirdot vārdu "kalorijas", uzreiz iedomājamies ko neveselīgu, piemēram, "fast food" vai saldumus, kas satur daudz cukura. Tomēr patiesībā ne visi kaloriju produkti ir kaitīgi. Daži no tiem pat ir barojoši un var būt daļa no sabalansēta uztura.
Rieksti
Rieksti ir kaloriski, jo satur daudz veselīgo tauku, kas ir svarīgi smadzeņu un sirds darbībai. Bez kalorijām rieksti ir bagāti ar šķiedrvielām, olbaltumvielām, vitamīniem un minerālvielām, ziņo "Eating Well".
"Īpaši noder mandeles. Tām piemīt zems glikēmiskais indekss un augsts veselīgo tauku, šķiedrvielu un magnija saturs, kas palīdz uzlabot cukura līmeņa kontroli asinīs. Tāpēc mandeles ir lieliska izvēle cilvēkiem ar diabētu, pirmsdiabētu vai vielmaiņas sindromu," saka dietoloģe Melisa Rifkina.
Siers
"Sieram bieži ir slikta reputācija augstā tauku satura dēļ, taču tas var būt noderīgs, jo satur daudz olbaltumvielu un kalcija," saka amerikāņu dietoloģe Patrīcija Vilsa, piebilstot, ka kalcijs ir minerālviela, kas veido un nostiprina kaulus, zobus, matus un nagus. Siera lietošana saistīta arī ar mazāku sirds slimību, otrā tipa diabēta un osteoporozes risku.
Rīsi
Rīsi ir lēts un universāls enerģijas avots. Neatkarīgi no tā, vai izvēlaties klasiskos baltos vai brūnos rīsus, tas ir ātrs un vienkāršs veids, kā ēdieniem pievienot garšu. Rīsi satur daudz ogļhidrātu, kas organismam nepieciešami enerģijai. Turklāt tas dod arī svarīgus mikroelementus, piemēram, magniju.
Kartupeļi
Kartupeļi satur daudz kaloriju, bet arī daudz kālija, C vitamīna un šķiedrvielu (īpaši, ja atstāj miziņu), kas palīdz uzturēt sirds veselību, imūnsistēmu, zarnu veselību un daudz ko citu.
Olas
"Kaut olas satur relatīvi daudz kaloriju, tās ir vērtīgs holīna (uzturviela, kas palīdz uzturēt normālu aknu darbību - aut.), B12 un D vitamīnu, kā arī selēna avots. Tās ir arī lielisks olbaltumvielu avots, kas padara tās par lielisku brokastu variantu," saka dietoloģe Megana Hafa. Holesterīna saturs olās nenozīmē augstu holesterīna līmeni asinīs, apgalvo eksperte.