
Nosaukti 6 produkti, kas palīdzēs nodzīvot ilgāk

Veselīga ilgdzīvošana ir organisma piebarošana ar pareizām uzturvielām šūnu atjaunošanās un zarnu veselības aktivizēšanai.
Par to uzrakstījis Sidnejas Universitātes veselīgas ilgdzīvošanas pētījumu programmas direktors Luidži Fontana, jaunā grāmatā, vēsta "New York Post". "Iesaku cilvēkiem sākt eksperimentēt, pārejot uz divām augu dienām nedēļā, izmēģinot jaunas receptes, atklājot jaunas garšas un gala rezultātā palielinot šo daudzumu līdz piecām dienām nedēļā," sacīja Fontana.
Fontana pētījumi liecina, ka ilgmūžību nosaka divi galvenie faktori: barības vielu uzņemšana un zarnu mikrobioms. "Pareizs uzturs, kas balstīts uz augu diētu, aktivizē mehānismus, kas palēnina novecošanos, mazina iekaisumu un uzlabo vielmaiņu. Bez pietiekami daudz šķiedrvielām bagātas augu barības veselīgās zarnu baktērijas iet bojā, vājinot imunitāti un palielinot slimību risku," skaidroja zinātnieks.
Bet vienkārši pāreja uz augu barību negarantē labāku veselību. "Sabalansētas, barojošas diētas sasniegšana paredz daudz vairāk nekā dzīvnieku izcelsmes produktu izslēgšana," sacīja Fontana.
Lai izveidotu veselīgu, galvenokārt augu un šķiedrvielām bagātu diētu, kas uztur ilgmūžību, Fontana piedāvā pievērsties sešām produktu atslēgas grupām.
Vispirms tie ir minimāli apstrādāti pilngraudi, piemēram, brūnie rīsi, kvieši un mieži. Tie ir bagāti ar šķiedrvielām un nodrošina labumu veselībai, piemēram, samazina 2. tipa diabēta un sirds slimību risku.
Tālāk - pākšaugi, piemēram, pupas, turku zirņi un lēcas. Tie ir maztaukaini un nesatur holesterīnu, nodrošina ar šķiedrvielām, olbaltumvielām un antioksidantiem, uzturot sirds, gremošanas sistēmas un kaulu veselību.
Pēc tam uzturā jāiekļauj rieksti, piemēram, mandeles, Indijas un pistācijas. Tie ir ne tikai bagāti ar veselīgiem taukiem, bet satur arī vairākas svarīgas uzturvielas, ieskaitot E vitamīnu, magniju un selēnu, no kuriem visi veicina vispārējo veselību un vitalitāti.
Pievieno uzturā tādas sēklas kā sezama, saulespuķu un čia. Tās var palielināt olbaltumvielu, šķiedrvielu, minerālvielu un sirdij derīgo tauku patēriņu. Daudzas no tām satur arī mangānu, kas cīnās pret brīvajiem radikāļiem un pasargā jūsu šūnas no oksidējoša bojājuma.
Kad lieta nonāk līdz veselīgiem taukiem, nepiesātinātie varianti, piemēram, pirmā spieduma olīveļļa un avokado, ir noteicošie. Tie var uzlabot holesterīna līmeni asinīs, noņemt iekaisumu un stabilizēt sirds ritmu.
Neaizmirstiet papildināt savu uzturu ar augļiem un dārzeņiem, īpaši ar zemu glikēmisko indeksu, piemēram, āboliem, apelsīniem, brokoļiem un tomātiem. Šie produkti lēnām sagremojas, palīdzot kontrolēt svaru, cukura līmeni asinīs un samazināt hronisku slimību risku.