Kas jāēd cilvēkiem, kuri slimo ar artrītu?
foto: Shutterstock
Cilvēkiem, kuri cieš no artrīta, nevajadzētu bieži ēst gaļu, īpaši liellopa un cūkas, subproduktus, tāpat speciālisti diskutē par olu ēšanu.
Diētas

Kas jāēd cilvēkiem, kuri slimo ar artrītu?

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Tā kā artrītam nav tikai viena izcelsme, neviens uztura speciālists neizveidos ideālo ēdienkarti. Tomēr viens ir skaidrs – artrīts ir iekaisums locītavās, tāpēc jāizvairās no pārtikas produktiem, kas veicina vai uztur iekaisuma procesu.

Tās ir visas ātrās uzkodas, pusfabrikāti, pārstrādāti, trekni, sāļi un saldi produkti, saldie dzērieni, kas satur fruktozi, kā arī vienkāršie ogļhidrāti jeb balto miltu izstrādājumi (speciālistu vidū notiek diskusijas par glutēnu saturošu produktu izslēgšanu no uztura; par to jārunā ar savu ārstu un uztura speciālistu). Jāatsakās arī no alkohola, pat no glāzes vīna reizi nedēļā. Alkohols slimības gaitu pasliktina, organismā aiztur šķidrumu, var veidoties tūska un paaugstināties spiediens uz locītavām, izraisot sāpes, mazinās kālija daudzums. Šķidrumu aiztur arī sāls, tāpēc tas jāsamazina, cik vien iespējams, aizstājot to ar citām garšvielām.

Veido savu ēdienkarti!

* Cilvēkam, kuram ir artrīts, labākie draugi ir dārzeņi, augļi un ogas, īpaši tie, kuros ir daudz C vitamīna un antioksidantu. Pirmā izvēle vienmēr ir zaļie un oranžie dārzeņi – brokoļi, romiešu kāposti, spināti, burkāni, ķirbji, saldie kartupeļi, kā arī oranžie un dzeltenie augļi un visu veidu ogas.

* Artrīta simptomus mazināt palīdzēs omega-3 taukskābes, ko lielā daudzumā satur treknās zivis – lasis, forele, makrele. Tās jātvaicē vai jāgatavo cepeškrāsnī, bet žāvētas, kūpinātas, marinētas vai konservētas gan nevajadzētu izvēlēties. Labs omega-3 avots ir avokado, rieksti, īpaši valrieksti un lazdu rieksti, dažādas sēklas, īpaši linsēklas.

* Pietiks, ja virtuvē būs tikai viena eļļas pudele – extra virgin olīveļļa. To var izmantot gan cepšanai, gan termiski neapstrādātu ēdienu gatavošanai. Olīveļļa satur mononepiesātinātās taukskābes, kas ir svarīgas cilvēkiem ar artrītu. Svaigā veidā var lietot arī linsēklu un dažādu riekstu eļļas, kas satur omega-3. Nekādā gadījumā neizmanto palmu, palmu kodolu, kokosriekstu, saulespuķu vai rapšu eļļu, kā arī margarīnu, GI sviestu un parasto sviestu, jo šie produkti satur omega-6 taukskābes un piesātinātos taukus, kas veicina iekaisumu.

* Cilvēkiem, kuri cieš no artrīta, nevajadzētu bieži ēst gaļu, īpaši liellopa un cūkas, subproduktus, tāpat speciālisti diskutē par olu ēšanu. Visi šie produkti satur arahidonskābi, kas pastiprina sāpes un iekaisumu, tāpēc galvenajam olbaltumvielu avotam vajadzētu būt zivīm. Ja izvēlies gaļu, tad ne vairāk par 75 g vienu reizi nedēļā; vēlams putnu gaļu. To gatavojot, 2–3 reizes nolej ūdeni, tiklīdz tas ir uzvārījies un pāris minūtes pavārījies. Tad gaļu noskalo, katlu izskalo, pielej jaunu ūdeni un vāri atkal. Tādējādi noliesi purīnvielas, kas izdalās no gaļas un var izsaukt iekaisumu. Gaļu var arī sautēt, bet ne cept uz pannas taukos vai cepeškrāsnī.

* Katru dienu nelielās devās ēd skābpiena un raudzētus piena produktus.

foto: Shutterstock

Vismaz četras maltītes dienā

Jo biežāk ēdīsi, jo labāk jutīsies – tādam vajadzētu būt ar artrītu slimā cilvēka moto. Ideālā variantā vajadzētu plānot 4–5 maltītes dienā, turklāt katrā ēdienreizē jāapēd viens vidēji liels svaigs dārzenis, ko var aizstāt ar 125 g saldētu dārzeņu vai 125 ml dārzeņu sulas. Dārzeņi jāpapildina ar saliktajiem ogļhidrātiem – pilngraudu makaroniem, griķiem, brūnajiem rīsiem, grūbām, pākšaugiem, bulguru vai kvinoju. Plānojot savu ēdienkarti, ieteicams ievērot Vidusjūras diētas pamatprincipus.

Zināšanai

1–2 reizes nedēļā ieteicams ievērot atslodzes dienu, tomēr tas nenozīmē atteikšanos no ēdiena, bet gan ēst vieglu sakņu zupu vai dārzeņu ēdienus.

Vērts izmēģināt

Kurkuma + melnie pipari. Kurkumas pulveris ir labs ne vien vīrusu profilaksei, bet arī kā pretiekaisuma līdzeklis. Lai iegūtu maksimālo efektu, pievieno kurkumai nedaudz maltu melno piparu. Lieto, uzdzerot glāzi ūdens.