Kāpēc ziemā gribas pīrādziņus un sātīgas zupas? Uztura speciāliste skaidro, kā mainās mūsu ēšanas paradumi
Ziemas sezona ne tikai atnes aukstumu un tumsu, bet arī izmaina mūsu vēlmes un vajadzības pēc ēdiena. Kāpēc tieši ziemā gribas vairāk sātīgus un kalorijām bagātākus ēdienus? Vai tas ir saistīts ar fiziskām vajadzībām vai mūsu tradīcijām? Uztura speciāliste Elīna Petrinčika sniedz skaidrojumu un padomus, kā ziemā sabalansēt uzturu, lai tas gan sildītu, gan nodrošinātu nepieciešamo enerģiju.
Ziemā mūsu organisms pieprasa vairāk kaloriju, lai pielāgotos aukstumam, bet tradīcijas un ieradumi vēl vairāk veicina sātīgu ēdienu izvēli. Lai ziemas laikā uzturētu līdzsvaru, svarīgi pievērsties sezonāliem un sildošiem ēdieniem, neaizmirstot arī par fiziskām aktivitātēm.
Kā ziemā mainās ēšanas paradumi?
Uztura speciāliste Elīna Petrinčika norāda, ka ziemā mūsu ēšanas paradumus ietekmē trīs galvenie faktori: fiziskie, ārējās vides un socio-emocionālie. Ziemas laikā fiziskās aktivitātes nereti samazinās, kas teorētiski mazina apetīti, tomēr tumšie un drūmie laikapstākļi bieži veicina emocionālo ēšanu. Sociālie faktori, piemēram, ģimeniskās svētku tradīcijas, piedāvā bagātīgus un kalorijām bagātus ēdienus, bet aukstā ārējā vide pieprasa papildu kalorijas, lai uzturētu ķermeņa siltumu.
Kāpēc ziemā gribas kalorijām bagātākus ēdienus?
Pēc uztura speciālistes teiktā, aukstais laiks ķermenim prasa vairāk enerģijas, lai uzturētu siltumu, tāpēc pieaug vēlme pēc sātīgākiem ēdieniem. Ziemā arī pieejamie produkti, kā sakņaugi, graudaugi un konservēti produkti, ir enerģētiski bagātāki. Šo vajadzību papildina arī kultūras tradīcijas un ziemas svētku ēdieni, kā piparkūkas un speķa pīrādziņi, kam ir grūti atteikt.
Vai šīs izmaiņas ir fizioloģiskas vai ieraduma rezultāts?
Uztura speciāliste skaidro, ka šīs izmaiņas vairāk saistītas ar fizioloģiskiem procesiem. Aukstā laikā ķermenis prasa kalorijas, kas dod ilgstošu enerģiju, tāpēc ziemā biežāk izvēlamies treknākus ēdienus. "Organisms ir gana gudrs un zina, ka tauki dod vairāk enerģijas un nodrošina ilgāku sāta sajūtu," piebilst Petrinčika. Šo fizioloģisko vajadzību pastiprina arī kultūras ieradumi, kad ziemā tiek baudīti tradicionāli svētku ēdieni.
Kā sabalansēt uzturu ziemā?
Elīna Petrinčika iesaka pievērsties trīs pamatmaltītēm un, ja rodas vēlme našķoties, to darīt apzināti un no sirds. Viņas galvenie ieteikumi:
- Izvēlies sildošus ēdienus: zupas, sautējumus un termiski apstrādātus vietējos sakņaugus un pākšaugus.
- Garšvielas, kas silda: ingvers, čili pipari, ķiploks, kanēlis un kardamons.
- Vitamīnu avoti imunitātei: skābēti kāposti, paprika, kivi un citi C vitamīna avoti.
- Fiziskās aktivitātes: pastaigas svaigā gaisā, lai uzturētu fizisko formu.
Viņa arī atgādina: "Ja reiz ēdam našķi, darām to ar prieku un apzināti."