3dienas
23stundas
41minūtes
02sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Ārstniecības iestādēm ir jābūt atbildīgām!" Veselības ministrija skaidro, kādēļ atceltas 40 valsts apmaksātās krūts rekonstrukcijas operācijas
foto: Zane Bitere/LETA
Veselības ministrijas (VM) Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka norāda, ka ārstniecības iestādēm ir jābūt atbildīgam.

"Ārstniecības iestādēm ir jābūt atbildīgām!" Veselības ministrija skaidro, kādēļ atceltas 40 valsts apmaksātās krūts rekonstrukcijas operācijas

Veselības nodaļa

Jauns.lv / LETA

Jau ziņots, ka negaidīti atceltas 40 valsts apmaksātās krūts rekonstrukcijas operācijas. Veselības ministrija notikušajā saskata ārstniecības iestāžu vainu, norādot, ka tām jābūt atbildīgām.

Negaidīti atceltas 40 līdz šī gada beigām ieplānotās valsts apmaksātās krūts vēža rekonstruktīvās operācijas pacientēm, kam bija nepieciešams veikt rekonstrukcijas otro vai trešo etapu pēc mastektomijas, informēja pacientu organizāciju apvienība "Onkoalianse". Operācijas tika atceltas sievietēm, kurām pilnībā noņemts krūts dziedzeris un nepieciešama audu espandera nomaiņa uz implantu vai otras krūts simetrizācija.

Veselības ministrijas (VM) Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka norāda, ka papildu finansējums krūšu rekonstrukcijas operācijām šogad, visticamāk, arī netiks atrasts.

Tāpat Janka uzsver, ka krūšu rekonstrukcijas operācijas ir plānveida pakalpojums, un ārstniecības iestādēm līgumā ir noteikta summa, cik daudzām pacientēm šīs operācijas var nodrošināt. Attiecīgi ārstniecības iestādēm esot jābūt atbildīgām - ja valsts paredz noteiktu summu, tad šīs summas ietvaros sievietēm pakalpojumu var nodrošināt

Viņa norāda, ka pašreizējā situācija izveidojusies, jo gada pirmajos astoņos mēnešos veikts vairāk operāciju nekā paredzēts piešķirtajā finansējumā, skaidroja VM pārstāve. "Jau sākumā, kad ieviesām krūts dziedzeru rekonstrukcijas programmu, paredzējām, ka tieši tai atvēlētos līdzekļus nevar piešķirt nekam citam kā vien krūšu rekonstrukcijas operācijām," piebilda Janka.

Pēc Jankas sniegtās informācijas, ja būs iespēja, VM krūšu rekonstrukcijas operāciju finansēšanai pārdalīs budžeta iekšējos resursus, bet tas notiks pēc Nacionālā veselības dienesta (NVD) izvērtējuma. Janka sacīja, ka slimnīcas ir brīdinātas par ierobežoto pakalpojuma pieejamību, bet pakalpojums netiks atcelts pa visam. Pēc Jankas paustā, krūšu rekonstrukcijas operācijās ietilpst uzreiz veicamas operācijas, gan arī uzkrātās operācijas no iepriekšējiem gadiem. Dažkārt ne visas sievietes izvēloties rekonstrukcijas operācijas, tādējādi atbrīvojot vietu citām pacientēm.

Janka stāstīja, ka iepriekšējos gados daudzviet iestādes neaizpildīja kvotas, līdz ar to bija iespēja pārdalīt resursus. Pacienšu skaits un vajadzība pēc šī pakalpojuma ar katru gadu palielinās. VM sola budžeta iespēju robežās tiekties uzlabot situāciju, taču uzsver, ka minētais pakalpojums ir plānveida, un katrai ārstniecības iestādei jāuzņemas atbildība informēt pacientu par pakalpojuma pieejamību un rindām. Janka izteicās, ka prioritāri ir rast finansējumu neatliekamajiem medicīnas pakalpojumiem, bet krūšu rekonstrukcijas operācija esot "pakalpojums, kas uzlabo dzīves kvalitāti".