Runā speciālists

VIDEO: prognozē, ka drīzumā Latvijā sāksies masveida saslimstība ar gripu, taču iedzīvotāji pret to vakcinējas nelabprāt

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Līdz ar vēsāku laiku prognozēts, ka Latvijā aizvien aktīvāk izplatīsies arī gripas vīruss, tomēr iedzīvotāju interese par vakcināciju ir kritiski zema, norāda “360 ZIŅneši”.

Iedzīvotajiem, kas vecāki par 60 gadiem, pote pret gripu ir pieejama bez maksas. Taču neskatoties uz to, vakcinācijas aptvere senioru vidū ir kritiski zema – vien 16 procenti.

“Mēs saskaitījām un salīdzinājām iespēju vakcinētu un nevakcinētu senioru vidū nokļūt slimnīcā tieši gripas dēļ. Un šī starpība mums sastādīja 2,6 reizes,” raidījumam stāsta SPKC infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Valsts apmaksātas potes iedzīvotājiem jau ir pieejamas ģimenes ārstu praksēs. “Ir vakcīnas, kas ir paredzētas mūsu iedzīvotājiem virs 60 gadiem. Tās ir vakcīnas, kas satur paaugstinātu imunizējošo vielu devu un rada labu imunitāti šajā vecuma grupā,” stāsta Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas viceprezidents Ainis Dzalbs, skaidrojot, ka standarta vakcīnas tikšot izmantotas pacientiem ar hroniskām slimībām.

Savukārt bērniem šogad ir pieejama arī nazālā jeb degunā pūšamā vakcīna aerosola veidā. Arī bērnu vakcinācijas aptvere pret gripu ir zema – vien 24%. Valsts apmaksātas potes pieejamas bērniem ar hroniskām slimībām un mazuļiem vecumā no 6 līdz 23 mēnešiem.

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas infektoloģe Liene Čupāne skaidro, kādēļ arī bērniem ir svarīgi šīs vakcīnas saņemt: “Bēni ir ne tikai tie, kas var smagi slimot ar gripu, kas var izpausties gan kā šīs komplikācijas ar gripu, vidusauss iekaisumiem un piemēram krampjiem, bet arī tas, ka šie bērni, pat tad, ja viņiem šie simptomi nav tik izteikti, spēj diezgan ilgi izplatīt šo gripu."

Pagaidām gripa Latvijā vēl necirkulē. Ne A, ne B paveidi. Taču ir reģistrēti daži ievestie gadījumi cilvēkiem, kas ir atgriezušies no ārzemēm. Epidemiologi prognozē, ka masveida saslimstība ar gripu Latvijā sāksies decembrī, taču potēties pret to var jau tagad.

Vairāk skaties video!