"Ko darīt ar visiem tiem tomātiem?" - risinājumu atradis Elmārs Tannis
foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Elmāram ir ideja, kā saglābt tomātus, pagatavojot “tomātu burciņu”: tomātu un bazilika pesto kārtojumu.
Garšīgi

"Ko darīt ar visiem tiem tomātiem?" - risinājumu atradis Elmārs Tannis

Vita Zvaigznīte

Žurnāls "Kas Jauns"

"Ko darīt ar visiem tiem tomātiem?" retoriski vaicā pieredzējušais pavārs Elmārs Tannis, piedāvādams risinājumu - “lielisku recepti”. Un kuram gan mazdārziņa īpašniekam, kam padevusies tomātu raža, gan tas nešķiet saistoši?!

Elmāram ir ideja, kā saglābt tomātus, pagatavojot “tomātu burciņu”: tomātu un bazilika pesto kārtojumu. Tās saturs no galda pazudīšot ātri vien, jo derot pie karstmaizēm, pastas vai citiem labumiem. Tāpēc nav ziņu, cik ilgi tas glabāsies ledusskapī.

Sastāvdaļas

Tomātu slānim

  • nelieli vai sagriezti tomāti
  • extra virgin olīveļļa
  • pētersīļi
  • svaiga rozmarīna zariņi
  • čili pipars
  • ķiploks
  • raudene jeb oregano
  • sāls, malti melnie pipari

Pesto slānim

  • zaļā bazilika lapas
  • ciedru rieksti
  • cietais siers
  • extra virgin olīveļļa
  • sāls


Pagatavošana:

  1. 1. Tomātiņus izber uz cepešpannas, nedaudz saspaida ar stampiņu.
  2. 2. Apslaka ar olīveļļu, apber ar svaigiem, plānās šķēlītēs sagrieztiem, ķiplokiem, pētersīļiem, rozmarīnu, apkaisa ar sāli un pipariem. Visu kārtīgi ar rokām samaisa, lai sasūcas.
  3. 3. Liek cepeškrāsnī uz 175 grādiem uz laiku no 45 minūtēm līdz stundai.
  4. 4. Tikmēr sagatavo bazilika pesto: liek piestā zaļā bazilika lapas, satrin ar sāli, ciedru riekstiem, cieto sieru, olīveļļu. Visu tik daudz, lai sanāk bieza krējuma konsistence.
  5. 5. Sagatavo stikla burkas. Izņem no apceptiem tomātiem rozmarīna zariņus.
  6. 6. Liek burkā kārtās – apceptos tomātus, tad pesto, tad atkārto, līdz burka pilna. Pārlej kārtīgi ar olīveļļu. Blīvi sapilda burkās un uzliek vāciņu.