Nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā

"Valsts nekustamie īpašumi" paziņo par nekustamā īpašuma izsoli Brīvības ielā 68, Rīgā.

Atklāts, kā rokās nonācis vēsturiskais nams Brīvības ielā

Biznesa nodaļa

Jauns.lv/LETA

Vēsturisko ēku Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī Rīgā, kurā atrodas "Saules aptieka", par 4,19 miljoniem eiro izsolē iegādājies aptiekas īpašniekam Artūram Belēvičam piederošais uzņēmums SIA "Contract Pharma".

Belēvičs sacīja, ka ēkas iegāde uzņēmumam bija stratēģisks lēmums, lai nodrošinātu "Saules aptiekas" pastāvēšanas iespēju.

Viņš arī atzīmēja, ka ir optimistiski noskaņots par nozares ilgtermiņa attīstību, taču konkrētus plānus neminēja, jo nav skaidrības par situāciju janvārī, kad spēkā stāsies Veselības ministrijas jaunais zāļu uzcenojuma modelis, kurš, pēc Belēviča domām, apdraud daudzu Latvijas aptieku eksistenci.

"Ēku plānots renovēt, tas noteikti aizņems vairākus gadus un procesa laikā izvērtēsim tirgus situāciju, lai pieņemtu lēmumu, kā pareizāk to attīstīt," pastāstīja Belēvičs.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) rīkotajā izsolē ēkas sākumcena bija 2,7 miljoni eiro, taču tā tika nosolīta par 4,19 miljoniem eiro. 

Īpašumu veido zemes vienība 1743 kvadrātmetru platībā un divas dzīvojamās ēkas - 5909,7 kvadrātmetru platībā un 1035,1 kvadrātmetra platībā. Nekustamais īpašums Brīvības ielā 68 ir valsts nozīmes kultūras piemineklis.

No īpašuma pārdošanas iegūtie līdzekļi saskaņā ar valdības lēmumu tiks novirzīti Rīgas Valsts tehnikuma studentu atbalstam un mācību līdzekļu papildināšanai, turpinot īstenot īpašnieku Jāņa un Līzes Vīrs sākotnējo gribu.

Īpašums Brīvības ielā 68 tika uzcelts 1903.gadā pēc arhitekta Reinholda Šmēlinga projekta. Īpašums 1940.gadā tika novēlēts valstij ar mērķi atbalstīt Rīgas Valsts tehnikuma studentus, un līdz šim īpašuma tīrie ienākumi tika izmantoti tehnikuma audzēkņu atbalstam un mācību līdzekļu papildināšanai. Īpašums ilgstoši atradās privāta uzņēmuma "ANNO" apsaimniekošanā, bet pēc nesakārtota tehniskā stāvokļa konstatēšanas VNĪ pārņēma tā pārvaldību.

"Contract Pharma" pamatdarbība ir darījumi ar nekustamajiem īpašumiem - pirkšana un pārdošana, kā arī telpu izīrēšana. Uzņēmums iznomā noliktavu telpas zāļu lieltirgotājiem, kā arī sniedz attiecīgus zāļu noliktavas uzturēšanas kvalitātes pakalpojumus. Uzņēmumam pieder arī zemes īpašums Ādažu pagastā, "Divezeros", kurš daļēji ir sadalīts atsevišķos apbūves gabalos, liecina "Firmas.lv" gada pārskatā publiskotā informācija .

2023. gadā "Contract Pharma" strādāja ar 927 712 eiro apgrozījumu un guva 991 664 eiro peļņu. "Contract Pharma" reģistrēts 2005.gadā.

Savukārt "Saules aptieka" pagājušajā gadā strādāja ar 28,076 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 22,1% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa pieauga par 23,8% un bija 1,383 miljoni eiro. Kompānija reģistrēta 1998.gadā, un tās pamatkapitāls ir 256 116 eiro. Belēvičam pieder gan "Contract Pharma", gan "Saules aptieka".