3dienas
10stundas
32minūtes
19sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kremlis atlicis pavēli izspiest Ukrainas bruņotos spēkus no Kurskas apgabala
foto: REUTERS/SCANPIX
Kremlis saviem karavīriem noteicis jaunus termiņus, jo līdz 15. oktobrim viņi nepaspēja.
Pasaulē

Kremlis atlicis pavēli izspiest Ukrainas bruņotos spēkus no Kurskas apgabala

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kremlis saviem karavīriem noteicis jaunus termiņus, jo līdz 15. oktobrim viņi nepaspēja. Jaunais datums, līdz kuram jāatgūst pilnīga kontrole pār Kurskas apgabalu ir 2025. gada 1. februāris.

Kremlis atlicis pavēli izspiest Ukrainas bruņotos ...

Tā vēsta avots Ukrainas aizsardzības spēkos, turklāt līdz 25. februārim otrpus robežai - Ukrainas teritorijās - plānots izveidot tā dēvēto buferzonu.

Pēc Maskavas provizoriskiem plāniem ienaidnieka karaspēkam Ukrainas bruņotos spēkus no turienes bija paredzēts padzīt līdz oktobra vidum - viņi neiekļāvās šajā termiņā, tomēr  dažus taktiskus panākumus pēdējo pāris nedēļu laikā izdevās gūt.

Tagad, pēc izdevuma ziņām, Maskava ir uzkrājusi vairāk nekā 40 tūkstošus karavīru, lai atbrīvotu Kurskas apgabalu. Situācija tur tiešām ir ļoti dinamiska, bet apdzīvotās vietas var pāriet "no rokas rokā" diennakts laikā.

Ukrainas bruņoto spēku aizsardzība vēl nav sabrukusi, tomēr arī Ukrainas izredzes tālāk paplašināt Kurskas placdarmu var uzskatīt par salīdzinoši zemām.

Augustā Vladimirs Putins pavēlēja saviem militārajiem spēkiem līdz 1. oktobrim izspiest Ukrainas karaspēku no Kurskas apgabala, bet neatvilkt spēkus no svarīgākajiem rajoniem Donbasā.

Septembrī tika ziņots, ka Krievija Kurskas apgabalā koncentrējusi 37 tūkstošus karavīru, un Krievijas varasiestādes izvirzīja uzdevumu karavīriem līdz 15. oktobrim padzīt Ukrainas bruņotos spēkus.

Ukrainas bruņotie spēki darbību Kurskas apgabalā sāka 6. augustā. Pēc Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieka Aleksandra Sirska teiktā, līdz 27. augusstam kontrolē tika pārņemti 1300 kvadrātkilometri un 100 apdzīvoti punkti. Tad krievi daļu teritoriju atkaroja.