Par spiegošanu Baltkrievijas labā Viļņas iedzīvotājam piespriež deviņu gadu cietumsodu
foto: AFP/Scanpix
Bijušais Lukišķu cietums Viļņā.
Pasaulē

Par spiegošanu Baltkrievijas labā Viļņas iedzīvotājam piespriež deviņu gadu cietumsodu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Viļņas apgabaltiesa piektdien atzina advokātu Mantu Daneļu par vainīgu spiegošanā Baltkrievijas labā un piesprieda viņam deviņu gadu cietumsodu.

Par spiegošanu Baltkrievijas labā Viļņas iedzīvotā...

Tiesnese Rasa Paužaite paziņoja, ka Viļņas iedzīvotājs Daneļus tiek atzīts par vainīgu pēc Lietuvas Kriminālkodeksa 119.panta 2.daļas un viņam piespriests deviņu gadu cietumsods.
“Ir savākts pietiekami liels informācijas apjoms. Apsūdzētais izmantoja maldināšanu, trīs personas ir atzītas par cietušajām, un apsūdzētā rīcība radījusi draudus, ka tiks aizturēti opozīcijas pārstāvji vai šādas darbības tiks veiktas pret viņu tuviniekiem,” sacīja Paužaite.
Tiesnese norādīja, ka tiesa ņēmusi vērā faktu, ka vīrietis jau deviņas reizes sodīts un viņš nav izdarījis nekādus secinājumus par savu pagātni.

Spriedums nav galīgs un ir pārsūdzams Lietuvas Apelāciju tiesā. Prokuratūra bija prasījusi Daneļum piespriest 11 gadu cietumsodu. Daneļus, kurš piedalījās sprieduma nolasīšanā, lietu nodēvēja par uzbrukumu vārda brīvībai.

Prokuratūra paziņoja, ka pirmstiesas izmeklēšana par spiegošanu tika sākta 2022.gada septembra nogalē pēc tam, kad tika iegūti būtiski pierādījumi, ka Daneļus kopš 2022.gada sākuma varētu būt vācis informāciju Baltkrievijas izlūkdienestu interesēs un nodevis tiem iegūto informāciju. Izmeklēšanu veica Lietuvas Kriminālpolicijas birojs Viļņas apgabala prokuratūras pārraudzībā.

Kā liecina izmeklēšanas informācija, Daneļus kopš 2022.gada janvāra strādāja Baltkrievijas pilsoņa, kas saistīts ar Baltkrievijas izlūkdienestu, labā, vācot informāciju un iesniedzot to Baltkrievijas pilsonim.

"Uzdodoties par brīvprātīgo, apsūdzētais uzrunāja Lietuvā strādājošās organizācijas, kas apvieno Baltkrievijas Republikas režīma demokrātisko opozīciju, un sazinājās arī ar personām, kuras pārcēlās uz Lietuvu pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām 2020.gada augustā, lai izvairītos no aizturēšanas, apcietināšanas vai cita veida juridiskas vajāšanas," norādīja prokuratūra.

Daneļus esot apmeklējis Baltkrievijas opozīcijas organizāciju birojus, pasākumus un tiek turēts aizdomās par to, ka ir vācis un nodevis tālāk informāciju par to darbību, projektiem, finansējuma avotiem, biedriem un sanāksmēm.

Lietuvas pilsonis tika apsūdzēts ne tikai par informācijas, kas saistīta ar Lietuvā strādājošām Baltkrievijas opozīcijas organizācijām, vākšanu un iespējamu nodošanu Baltkrievijas izlūkdienestiem, bet arī par informācijas, kas saistīta ar Baltkrievu Kastusa Kaļinouska pulka, kas apvieno Ukrainā karojošos baltkrievus, vākšanu un nodošanu.

Baltkrievijas izlūkdienestiem interesēja Baltkrievijas opozīcijas organizācijas, kas darbojas Lietuvā, kā arī baltkrievu opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska, kas dzīvo Lietuvā. Par aizdomīgām Daneļus aktivitātēm Lietuvas tiesībsargājošās institūcijas informāciju saņēma no Lietuvā esošajām baltkrievu organizācijām.

Daneļus tika aizturēts pērn septembra beigās neilgi pēc pirmstiesas izmeklēšanas sākuma.
Daneļus ir iepriekš notiesāts par dokumentu viltošanu, krāpšanu, krāpniecisku grāmatvedību un citiem pārkāpumiem.

Jūnijā tiesa pasludināja devīto spriedumu Viļņas iedzīvotājam, kurš ieguvis jurista izglītību, piespriežot viņam nosacītu sodu par viltotu dokumentu uzrādīšanu un izmantošanu. Šī lieta nav saistīta ar apsūdzībām spiegošanā un saistīta ar dokumentu viltošanu uzņēmumu nodošanā un pārvaldībā.