Pasaulē
2024. gada 6. septembrī, 19:45

"Tas nebija tikai nevainīgs tūrisma video!" 11. septembra izdzīvojušie apšauba video, kurā redzams “Saūda Arābijas aģents”

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ņujorkas tiesā publiskota līdz šim neredzēta filma, ko, klīstot pa ASV valdības ēkām Vašingtonā, uzņēma kāds no pirmajiem 11. septembra aizdomās turamajiem, kuram tā arī netika izvirzītas apsūdzības.

"Tas nebija tikai nevainīgs tūrisma video!" 11. se...

Teroraktos pirms gandrīz 23 gadiem Ņujorkā, Vašingtonā un Pensilvānijā bojā gāja gandrīz 3000 cilvēku. Upuru ģimenes ir vērsušās tiesā, pieprasot kompensāciju no Saūda Arābijas valdības. 2002.gada ziņojumā secināts, ka daži no uzbrucējiem saņēmuši finansējumu no Saūda Arābijas amatpersonām, no kurām "vismaz divas" "tiek turētas aizdomās par to, ka ir Saūda Arābijas izlūkošanas amatpersonas".

Šīs divas personas tika atklātas kā tolaik ar Saūda Arābijas vēstniecību ASV saistītie Fahads al Tumairijs un Omars al Bajumi.

Videoieraksts, ko britu detektīvi pirms 23 gadiem konfiscēja no kāda aizdomās turamā 11. septembra terorakta dalībnieka, rada virkni jautājumu, saka kāds no 11. septembra izdzīvojušajiem.

Līdz šim neredzēto filmu aizdomās turētais Omars al Bajumi uzņēma, kad divus gadus pirms gaisa kuģa nolaupītāju uzbrukuma Vašingtonā staigāja pa ASV valdības ēkām. Viņš filmēja Balto namu, Kapitoliju, Augstāko tiesu un tajā esošos apsargus un sniedza komentāru, vienā brīdī arābu valodā sakot: “Viņi saka, ka mūsu bērni ir dēmoni. Tomēr tie ir Baltā nama dēmoni.”

Koordinētā bezprecedenta teroristu uzbrukumā teroristu nolaupītas četras pasažieru lidmašīnas ietriecas Ņujorkas Pasaules tirdzniecības centra Dvīņu torņos, Pentagona ēkā Vašingtonā un laukā Pensilvānijā, nogalinot 2973 cilvēkus. ASV terora akta organizēšanā apsūdz Osamas bin Ladena teroristu kustību "Al Qaeda".

2001.gada 11.septembra rīts Ņujorkā

Koordinētā bezprecedenta teroristu uzbrukumā teroristu nolaupītas četras pasažieru lidmašīnas ietriecas Ņujorkas Pasaules tirdzniecības centra Dvīņu torņos, Pentagona ēkā Vašingtonā un ...

Virs zemu lidojošas lidmašīnas kadriem viņš saka: “Lidosta netālu no šejienes. Lidmašīna paceļas.” Stundu garā filma noslēdzas pie Kapitolija ēkas, kur kamera uzkavējas pie diviem limuzīniem. Balss aiz kadra saka: “Viņu automašīnas. Jūs to teicāt plānā.”

Skotlendjarda policisti atklāja šo ierakstu, kad desmit dienas pēc 11. septembra apcietināja aizdomās turēto, Saūda Arābijas studentu Omaru al Bajumi viņa mājās Birmingemā. Septiņas dienas viņu nopratināja pretterorisma detektīvi, bet pēc tam viņu atbrīvoja bez apsūdzības.

Vēlāk FIB viņu identificēja kā Saūda Arābijas izlūkdienesta aģentu. Viņš noliedz, ka būtu piedalījies 11. septembra notikumos, un ASV izmeklētājiem apgalvoja, ka viņa filma bija vienkāršs tūrisma video. Gadu vēlāk viņš ir atzinis, ka nevainīgi draudzējies ar diviem no topošajiem teroristiem, kuri ar nolaupīto lidmašīnu ietriecās Pentagonā, nogalinot 189 cilvēkus.

Ceremonijā Ņujorkā piemin 11.septembra teroraktu upurus

Videomateriāls nesen tika demonstrēts Ņujorkā notiekošajā civillietā, kurā 11. septembra 11. septembra upuri un viņu ģimenes - prasītāji - cenšas iesūdzēt Saūda Arābijas valdību par līdzdalību uzbrukumos.

Prasītāju juridiskā komanda pirms trim gadiem lūdza Metropolitēna policiju pārmeklēt tās arhīvu un nosūtīt visu, kas ir tās rīcībā saistībā ar vīrieša izmeklēšanu. Astoņu detektīvu un darbinieku komanda vairākus mēnešus šķirstīja 104 kastes ar arhīva failiem.

Prasītāju advokāts Gevins Simpsons atskaņoja ierakstu un sacīja tiesnesim: “Metropolitēna policijas atsavinātie pierādījumi ļauj Jūsu godībai, sabiedrībai un 11. septembra upuru ģimenēm pašiem saprast mehānismu, kā Saūda Arābija sniedza atbalstu 11. septembra gaisa kuģa nolaupītājiem. Šajā videolentē ir visas Al Qaeda teroristu mērķa meklēšanas pazīmes.”

Šarona Premoli, kas izdzīvoja 11. septembra katastrofā, klausījās nesen notikušajā tiesas sēdē, kad tika atskaņotas atsevišķas lentes daļas, un teica: “Omara al Bojumi runa bija ļoti apsūdzoša. Viņš īpaši lietoja divus vārdus, pirmkārt, “dēmoni” Kapitolija iekšienē un, otrkārt, “plāns”, uz ko viņš atsaucās. Tas nav tūristu video, viņš apsekoja ēkas un teritoriju.”

“Mēs nezinām, cik ilgi šie materiāli bija ASV valdības rīcībā. Mēs zinām, ka FIB un CIP viens otram nepalīdzēja, un tā dēļ daudz kas tika palaists garām. Iespējams, ka tas bija arī Buša administrācijas rīcībā un tā nolēma ar to neko nedarīt, lai aizsargātu Saūda Arābiju.”

Tiesā pirmo reizi tika parādīta arī piezīmju grāmatiņas lapa ar uzrakstiem un aprēķiniem par lidmašīnas attālumu no zemes un horizonta, uz ko al-Bajoumi kunga advokāts izteica pieņēmumu, ka tā bija daļa no viņa dēla mājasdarba projekta.

Ne piezīmju grāmatiņa, ne ieraksts netika iesniegts 11. septembra komisijas locekļiem, kas sagatavoja pārskatu par uzbrukumiem un to, kas tos izraisīja. 

Robins Svans, autoritatīvās grāmatas “Vienpadsmitā diena - pilnīgs 11. septembra notikumu stāsts” līdzautors, teica: “Saūda Arābijas režīma darbinieks vai darbinieki palīdzēja un atbalstīja 11. septembra gaisa kuģa nolaupītājus. Daži no maniem avotiem ir norādījuši, ka jau no paša sākuma FIB nevēlējās izskatīt Saūda Arābijas oficiālās iesaistes iespēju.”

Saūda Arābijas valdība iepriekš ir noliegusi, ka tā vai kāda tās amatpersona ir mudinājusi vai atbalstījusi 11. septembra teroristus.