Kino
2024. gada 16. septembrī, 12:53

Noskaties Filmu studijas RIJA kopražojuma animācijas filmas "Meitene dzinējsuns” treileri!

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Filmu studijas RIJA kopražojuma ģimenes animācijas filma "Meitene dzinējsuns” savu ceļu pie skatītājiem uzsāka Berlīnes kinofestivālā, 2023. gadā saņēma Eiropas Kino akadēmijas nomināciju "Labākā Eiropas pilnmetrāžas animācijas filma” un no 11. oktobra priecēs skatītājus Latvijā. Mūsdienīgs, smieklīgs un aizkustinošs ģimenes kino par 11 gadīgo Mēriju, viņas īpašajām attiecībām ar vecmāmiņu, kopīgo hobiju – veselīgu ēdienu gatavošanu – un sapni būt par šefpavāri, kā arī par ģimenes spoku, kurš eksistē, lai palīdzētu Mērijai uz mūžu atvadīties no omītes.

Noskaties Filmu studijas RIJA kopražojuma animāci...

Filmas galvenā varone ir 11 gadus vecā Mērija, kurai ir īpašas attiecības ar savu vecmāmiņu. Abām patīk gatavot ēdienu, un Mērija sapņo kādu dienu kļūt par šefpavāri. Taču vecmāmiņas mūža nogale tuvojas, un bezrūpīgajai virtuves idillei drīz pienāks gals. Kādu dienu pie Mērijas ierodas kāda mistiska sieviete, kas aizved Mēriju, viņas mammu, vecmāmiņu un vecvecmāmiņu ceļojumā ģimenes vēsturē, kas ļauj dzimtas sievietēm citai citu patiesi iepazīt.

“Meitene dzinējsuns” (“A Greyhound of a Girl”) ir Luksemburgas, Itālijas, Īrijas, Apvienotās Karalistes, Latvijas, Igaunijas un Vācijas kopražojuma filma.  Latviešu valodā ierunātā filma “Meitene dzinējsuns” ir veidota pēc īru rakstnieka Rodija Doila noveles, kuras režisors, scenārists un mūziķis Endzo d’Alo ir viens no atzītākajiem animācijas filmu radītājiem Eiropā. 

Plašāk par filmu stāsta filmas producents Vilnis Kalnaellis: “Meitene dzinējsuns” ir stāsts, kas šķērso laika barjeras, dažreiz ironiski, dažreiz dīvaini, dažreiz... dabiski. Ģimenes vispārcilvēciskās kaislības palīdz skatītājam atklāt iekšējo bērnu, kas mīt katrā no mums. Ceru, ka filma patiks gan Latvijas bērniem, gan pieaugušajiem, jo tā ir daudzslāņaina un dziļa. Filmas pamatā rakstnieka Rodija Doila brīnumainais stāsts, kuram līdztekus filmas scenārija autori attīstīja elementus, kas grāmatā atradās vien fonā, piemēram, meitenes aizraušanās ar pavārmākslu un viņas vēlme kļūt par šefpavāri. Mērija ar visiem pārrunā veselīgu uzturu, viņa šo tematu pārrunā pat ar slimnīcas ārstiem, kuri ārstē viņas vecmammu, un  slepeni iebaro omītei savus kulināros eksperimentus cerībā, ka tie viņu dziedinās. Filmā ir arī daži pārdabiski mirkļi, bet vecvecmātes spoks īru ģimenē tiek pieņemts vienkārši un dabiski.”

Filmu studijā RIJA tika veikta filmas fonu gleznošana, animācijas un ieskaņošanas darbi. Plašāk stāsta filmas producents Vilnis Kalnaellis: “Enzo D’Alo uzticēja animācijas fonu veidošanu gleznotājai Laimai Puntulei, māksliniecei ar animācijas pieredzi  un starptautisku atzinību. Filmas varoņu ikdienas dzīve risinās šarmantās vietās Dublinas ielās un fantastiskās Īrijas lauku ainavās. Pirms filmas varones nonāk autentiskās lauku mājās, tās  brauc gar piekrasti cauri Korkai uz Veksfordu, viņas apmeklē kulinārijas skolu “Ballymaloe”, kas ir reāla iedvesmojoša vieta Īrijā.  Laima Puntule ar savu profesionalitāti veica filmas fonu darbu ar unikālu svaigumu un prasmi. Viņa spēj atveidot  animācijas kino poētisku, pat ja filmas animācija un tēli ir reālistiski. Arī tamdēļ filma būtu jāredz uz lielā ekrāna.”

Ģimenes animācijas filma "Meitene dzinējsuns”.
Ģimenes animācijas filma "Meitene dzinējsuns”.

Mērijas lomā iejutusies Mare Auškāpa, vecmāmiņas lomā Olga Dreģe. Citas lomas ierunāja: Ieva Florence-Vīksne, Baiba Broka, Juris Lisners, Artis Robežnieks, Imants Strads, Eremijs Sējāns, Vestards Kalnaellis, Amēlija Barone, Tamāra Kabakova, Gita Rolmane un Anna Jansone. 

Filmas režisors Enzo d’Allo, filmas producenti: Adriens Šefs, Pols Thiltges, Ksenija Duglasa, Marks Kambertons, Ričards Gordons, Vilnis Kalnaellis, Riina Sildosa un Artūrs Kubičeks. Filmas scenārija autori – Enzo d'Allo un Deivs Ingams. Latvijas puses filmas producents Vilnis Kalnaellis, fonu māksliniece Laima Puntule, mākslinieces – Sanda Biteniece, Laura Blūma un Ilze Zalāne, animatori – Taiga Zīle, Jolanta Bīgele un Aleksandrs Šehovcovs.