Visu laiku lielākais noziegums pret dabu. Zviedrijā tiesā Atkritumu karalieni
foto: VIA REUTERS
Bijusī atkritumu nozares uzņēmēja Bella Nilsone ierodas uz tiesu Stokholmā. Viņas lieta pamatīgi smird.
Pasaulē
2024. gada 15. septembrī, 07:32

Visu laiku lielākais noziegums pret dabu. Zviedrijā tiesā Atkritumu karalieni

Māris Puķītis

Kas Jauns Avīze

Zviedrijā tiesas priekšā saukta par Atkritumu karalieni dēvēta uzņēmēja – Bella Nilsone kopā ar vēl desmit cilvēkiem apsūdzēta nelikumīgā atkritumu izgāšanā. Šis ir visu laiku lielākais noziegums pret vidi valsts vēsturē.

Visu laiku lielākais noziegums pret dabu. Zviedrij...

Pārkāpumi pastrādāti laikā no 2015. līdz 2020. gadam, kad Nilsone bija atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma “NMT Think Pink” izpilddirektore. Tā vietā, lai atkritumus šķirotu un pārējo noglabātu poligonos, tie gluži kā nabadzīgā Āfrikas valstī izgāzti vai aprakti dabā – ap 200 000 tonnu 21 vietā.

Vienā no gadījumiem aizdegās kaudze, kas bija izgāzta netālu no dabas lieguma. Cilvēki, it īpaši bērni, bija spiesti palikt mājās aiz slēgtiem logiem, jo apkaimē izplatījās indīgi dūmi.

Nilsone tagad ir pārdēvējusies par Faribu Vankoru, noliedz jebkādus pārkāpumus un atsakās atbildēt uz žurnālistu jautājumiem. Prokurori norāda, ka uzņēmuma rīcības rezultātā gaiss, augsne un ūdens piesārņots ar svinu, arsēnu un dzīvsudrabu, apdraudot cilvēkus, dzīvniekus un augus.

“NMT Think Pink” bankrotēja 2020. gadā pēc Nilsones aresta. Saskaņā ar apsūdzību, uzņēmumam nebijis ne nodoma, ne spējas apsaimniekot atkritumus saskaņā ar vides likumdošanu un tas ir viltojis dokumentus.

“Think Pink” nolīga celtniecības uzņēmumi, pašvaldības un privātpersonas, lai atbrīvotos no visu veidu atkritumiem, gan būvgružiem, gan elektronikas, metāliem, plastmasas, koka un riepām.

Visi 11 apsūdzētie noliedz vainu, tostarp Nilsones bijušais vīrs Tomass Nilsons, kurš bija firmas izpilddirektors pirms 2015. gada. Izmeklēšanas materiāli aizņem 45 000 lappušu.

Vairākas pašvaldības pieprasa zaudējumu atlīdzību 260 miljonu kronu (22,81 miljons eiro) apmērā par atkritumu kalnu aizvākšanu un teritoriju attīrīšanu.