NASA vadītājiem jāizlemj, vai "Boeing Starliner" var droši nogādāt apkalpi atpakaļ uz Zemes
foto: AP/Scanpix
Sunita Viljamsa un Barijs “Bučs” Vilmors.
Pasaulē
2024. gada 24. augustā, 21:06

NASA vadītājiem jāizlemj, vai "Boeing Starliner" var droši nogādāt apkalpi atpakaļ uz Zemes

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/ CBS News

NASA inženieri piektdien tikās, lai pārskatītu testu rezultātus un sniegtu ieteikumus par to, vai divus astronautus nogādāt atpakaļ uz Zemes ar "Boeing Starliner" kosmosa kuģi vai arī turpināt viņu uzturēšanos orbītā vēl sešus mēnešus un nogādāt viņus mājās ar "SpaceX Crew Dragon" kosmosa kuģi.

NASA vadītājiem jāizlemj, vai "Boeing Starliner" v...

NASA administrātors Bills Nelsons un citi augsta līmeņa aģentūras vadītāji tiksies sestdienas rītā Džonsona kosmosa centrā Hjūstonā, lai pārskatītu līdz šim iegūtos datus un pieņemtu lēmumu par tālāko rīcību. Lai gan oficiāli nekas nav teikts vai izplatīts, iekšējie avoti norāda, ka, ņemot vērā riska izvairīšanās noskaņu pēc Kolumbijas katastrofas, visdrīzākā scenārijs būs saglabāt "Straliner" komandieri Bariju “Buču” Vilmoru un pilotu Sunitu Viljamsu uz stacijas klāja un nogādāt "Starliner" bez apkalpes, lai noslēgtu neveiksmīgo izmēģinājuma lidojumu.

Nelsons vēl nav izteicis savu nostāju šajā jautājumā. Problēma ir “Starliner” spēja droši nogādāt apkalpi atpakaļ uz Zemi, neraugoties uz vairākkārtēju hēlija noplūdi kuģa dzinējspēka sistēmas santehnikā un sākotnēji pasliktinājušos piecu manevrēšanas dzinēju vilci, kas parādījās nākamajā dienā pēc starta 5. jūnijā.

"Boeing" apgalvo, ka problēmas ir izprastas pēc plašiem testiem un analīzes. Uzņēmuma inženieri ir pārliecināti, ka dzinēji darbosies, kā nepieciešams, lai uzturētu "Starliner" stabilitāti izlidošanas no Starptautiskās kosmosa stacijas laikā un kritiskās dzinēju iedarbināšanas laikā, kas nepieciešama, lai nokristu no orbītas un nolaistos atpakaļ uz zemes.

Taču daži "NASA" vadītāji apgalvo, ka nav iespējams pierādīt, ka "Boeing" izpratne ir pareiza, un ka drošāk būtu nolaist "Starliner" ar tālvadības pulti bez apkalpes, jo īpaši tāpēc, ka Vilmoram un Viljamsai ir pieejama alternatīva - "SpaceX Crew Dragon".

Saskaņā ar šo scenāriju 24. septembrī plānotais "Crew Dragon" paceltos tikai ar diviem no četriem apkalpes locekļiem uz klāja, tādējādi atbrīvojot divas vietas Vilmoram un Viljamsam, kad abi “Crew 9” lidotāji atgriezīsies uz Zemes nākamā gada februārī pēc parastā sešu mēnešu dienesta brauciena.

Tādā gadījumā “Starliner” apkalpes misija, kas sākotnēji bija paredzēta nedaudz ilgāk par nedēļu, ieilgs līdz 268 dienām - gandrīz deviņiem mēnešiem. Ja šī iespēja piepildīsies, "Starliner" varētu nolaisties jau 6. septembrī Baltajās smiltīs, Ņūmeksikā.