Ārprāts un murgs ar jaunajiem bezmaksas apraides kanāliem
Kad 21. gadsimtā, tehnoloģiju ziedu laikos, pa TV jāskatās tāds kanāls kā „Rīga TV24”, māc ne tikai izbrīns, bet arī kauns un dusmas.
Sabiedrība
2014. gada 9. janvāris, 06:38

Ārprāts un murgs ar jaunajiem bezmaksas apraides kanāliem

Kasjauns.lv

Jauns gads atausis ar trim jaunām nacionālās apraides programmām – no 1. janvāra televīzijā par brīvu visiem redzami (vai vismaz būtu jāredz) kanāli „Rīga TV 24”, „OTV” un „Re:TV”. Tikai dažas dienas esot apraidē, tie paguvuši šokēt.

Kas tad mums īsti nepatīk?

Ja vēl „Re:TV” reģionālo ziņu misiju kaut kā pilda un vismaz strādā pēc programmas, tad ar „Rīga TV24” un „OTV” ir tīrās šausmas – kaut kas tik aizvēsturisks un neprofesionāls sen nav redzēts. „Rīga TV24” izskatās pēc Atmodas laika pirmajiem komerckanāliem gan vizuālā, gan satura ziņā. Visu dienu kanālā ar neskaitāmiem atkārtojumiem rotē daži „diskusiju” raidījumi, ko papļāpāšanas līmenī, sarunas viesim katram „aizšļūcot” uz savu pusi, vada zināmā žurnāliste Velta Puriņa. Bet sporta ziņas mēģina stāstīt žurnālisti Artūrs Vaiders un Raimonds Ozoliņš . Vistrakākais ir ziņu laiks, kad tās nevis lasa, bet no papīra mēģina izboksterēt pagaidām nezināma daiļava vai jauns puisis. „Ja ir slikts garastāvoklis, paskaties, kā blondīne žestikulē ar rokām, lasot ziņas. No smiekliem var teju nomirt…” uzjautrinās sociālajos tīklos. Skatītāji arī norāda, ka jūtas apkaunoti par šādu kanālu esamību bezmaksas apraidē. „Vai kāds padomē uzskata, ka mums tāds murgs būtu jāskatās?” nokaitināta Kasjauns.lv vēršas kāda skatītāja no Dobeles. Interesanti, ka paša kanāla interneta vietnē minēts, ka „„RīgaTV24” misija ir būt ērtam, mūsdienīgam un operatīvam ziņu, kultūras un izklaides informācijas kanālam…”

Tikmēr „OTV” jeb „Ogres Televīzijā” gandrīz visu dienu tiek rādīta viena pašmāju mākslas filma – kā, piemēram, „Motociklistu vasara” beidzas, tā atkal sākas no jauna. Nākamajā dienā to nomaina „Emīla nedarbi”. Tā vien šķiet, ka kāds ar trīcošu roku ielicis kaseti un aizgājis domāt, ko ar pēkšņo būšanu nacionālajā apraidē vispār iesākt...

Trešdaļa miljona katram

Varētu jau teikt – ja kanāli nepatīk, neskaties! Taču šis nav tas gadījums. Kā zināms, pagājušajā gadā Latvijā skatītākie kanāli TV3 un LNT bezkompromisa situācijā pameta bezmaksas apraidi augsto izmaksu dēļ. Taču gada nogalē Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) pēkšņi radās ideja rīkot trīs konkursus par komerckanālu būšanu nacionālajā apraidē un jau par daļas sabiedriskā pasūtījuma (lasi – naudas) nodošanu. Konkursi tika izsludināti uz informatīvi dokumentālo, reģionālās tematikas, kā arī bērnu un jauniešu raidījumu veidošanu komerciālos medijos bezmaksas apraidē.

Tā tiesības rēgoties visu acu priekšā, kā arī iespēju no 1. janvāra saņemt valsts jeb mūsu nodokļu naudu ieguva minētie trīs kanāli. Uzvarot konkursā, kanāla „OTV” funkcionāri apņēmās veidot bērnu un jauniešu raidījumus, „Rīga TV24” – informatīvi dokumentālos raidījumus, bet „Re:TV” – palikt savā nišā, atspoguļojot reģionu aktualitātes. Konkrētās jomas raidījumu veidošanai katram šim kanālam šogad valsts piešķirs 348 603, 59 eiro – vairāk nekā trešdaļu miljona!

Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka norāda, ka komerckanālu nokļūšana bezmaksas apraidē ir valsts apraides torņa glābšanas misijas rezultāts.

Torņa glābšanas misija

Izveidojusies nudien komiska situācija – aizvadītos gadus kanāliem TV3 un LNT nācās maksāt gandrīz pusotru miljonu latu, lai tos rādītu bezmaksas apraidē. Tas arī bija iemesls Latvijā skatītāko kanālu aiziešanai no apraides, visticamāk, – arī LNT finansiālajam kraham un nonākšanai koncerna MTG rokās. Taču nu valsts nauda tiek sviesta pakaļ, lai tikai kāds šajā apraidē vispār būtu…

Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka norāda, ka šo triju kanālu nonākšana bezmaksas apraidē ir veids, kā glābt savulaik par nodokļu naudu izveidoto dārgo Latvijas Valsts radio un televīzijas centra torni. „Bezmaksas apraides izveidē tika ieguldīta liela nauda, bez prognozes, kā tā varētu attīstīties nākotnē. Pie tā, kas notiek šobrīd, novedusi virkne politiski bezatbildīgu lēmumu. Veids, kā šo ieguldījumu attaisnot, ir komerckanālu piesaistīšana,” situāciju skaidro Līdaka. Viņa piekrīt, ka bezmaksas apraides lietotāji līdz ar šo kanālu ienākšanu ir zaudētāji, jo kanālu kvalitāte ir zem katra kritikas. „Paies vismaz pusgads, līdz šo kanālu programmas tiks piemērotas konkursa, kurā tie uzvarēja, noteikumiem,” ir pārliecināta Līdaka.

Aināra Dimanta vadītajai Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei vēl nav viedokļa par jaunajiem kanāliem, bet tos sola izvērtēt.

Satura kvalitāti vērtēs žūrija

Kā „Kasjauns.lv” noskaidroja NEPLP, nauda katram kanālam tikšot piešķirta pa mēneša daļām, tas ir vairāk nekā 29 000 eiro mēnesī, ja attiecīgais kanāls spēs īstenot pasūtīto. Jautāts, kā tiks kontrolēta satura kvalitāte, NEPLP spriež, ka to darīs paši padomes pārstāvji jeb īpaša žūrija.

Uzzināt NEPLP vadītāja Aināra Dimanta viedokli par kanālu satura kvalitāti gan neizdevās. E-pasta sarakstē viņš Kasjauns.lv norādīja, ka nesniedz telefonintervijas, atbildēt rakstiski neesot laika, tāpēc vienīgā saziņas iespēja esot tikšanās klātienē kaut kad vēlāk.

Aģentūrai LETA Dimants skaidrojis, ka apraides izmaksas no sabiedriskā pasūtījuma finansētas netiks, tikai pasūtīto raidījumu veidošana. Padomes vadītājs uzsvēris, ka janvārī kopumā konkursos izvirzītie nosacījumi kanāliem ir jāizpilda. Ar laiku televīzijas skatītājiem būšot pieejama arī visu bezmaksas apraides kanālu programma, jo paši televīzijas kanāli ir ieinteresēti informēt skatītājus par to sagatavotajiem raidījumiem.

Kam pieder šie TV kanāli

Kanālu „OTV” nodrošina "Ogres televīzija". Saskaņā ar "Firmas LV" datiem SIA "Ogres televīzija" dibināta 1992.gadā. Pērn uzņēmuma apgrozījums bijis 55 338 lati, bet peļņa 92 lati. Uzņēmuma reģistrētais pamatkapitāls ir 48 500 lati, ziņo aģentūra LETA. 55,67% uzņēmuma kapitāla daļu pieder Artūram Robežniekam, 23,71% - Nikolajam Ļeoņenko, 14,43% - Ogres novada domei. Pārējās kapitāla daļas pieder Valdim Kupcim - 2,06%, kā arī apdrošināšanas akciju sabiedrībai "Balta", kooperatīvajai sabiedrībai "Ogreks", Ogres rajona pašvaldību savienībai - katram pa 1,03%.

Kanālu "Rīga TV24" nodrošina AS "TV Latvija". Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju šī akciju sabiedrība dibināta 2007.gadā. Tās apgrozījums 2012.gadā bijis 66 908 lati, bet peļņa - 510 lati. Uzņēmuma reģistrētais pamatkapitāls ir 25 000 latu. Savukārt SIA "Vidzemes televīzija" nodrošina kanālu "Re:TV". Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem uzņēmums dibināts 2010.gadā. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 114 159 lati. Uzņēmums 2012.gadā strādājis ar 522 latu zaudējumiem. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2000 latu. 100% uzņēmuma kapitāla daļu pieder SIA "Valmieras TV", kas savukārt pieder SIA "Valmieras reģiona patērētāju biedrība".

„Rīga TV24” diskusiju raidījums:

Vita Zvaigznīte / Foto: Ekrānuzņēmums no video, Ieva Lūka, Edijs Pālens/LETA