Sabiedrība
2014. gada 24. janvāris, 02:37

Par gada geoloģisko objektu izvēlēts Korkuļu ūdensrijējs

Jauns.lv

Par šā gada ģeoloģisko objektu izvēlēts Korkuļu ūdensrijējs, kas atrodas Jaunjelgavas novada Sērenes pagastā, informēja Latvijas Petroglifu centrā.

Ūdensrijēju vietas ir dabas veidojumi, kur tekošs strauts vai upīte izbeidzas, pazūdot pazemē. Ūdensrijējā ūdens aiztek pa pazemes plaisām un tukšumiem, un parasti ir arī zināma vieta, kur tas pēc kāda attāluma atkal iztek virszemē. Ūdensrijēju apkaimē saudzējama ne tikai vieta, kur ūdens aiztek pazemē, bet arī viss apvidus līdz iztekai virszemē. Posmā starp ieteku un izteku bieži vien veidojas kritenes, dažviet arī sausgultnes.

Nelielā Korkuļu upīte aiztek pazemē un pēc apmēram puskilometra iztek Lauceses upītes sāngravā. Kopš 2001.gada Korkuļu sausgultnei ar pazemes upi ir valsts aizsargājamā ģeoloģiskā un ģeomorfoloģiskā dabas pieminekļa statuss, tā ir arī Eiropas nozīmes – "Natura 2000" vieta.

Korkuļu ūdensrijējs atrodas Daugavas kreisā krasta pietekas Lauceses upītes tuvumā netālu no Jaunjelgavas – Jēkabpils šosejas iepretim Aizkraukles pilsētai.

Gada nominācija piešķirta ar mērķi rosināt šā objekta sakopšanu un izpēti, kā arī pievērst sabiedrības uzmanību Latvijā reti sastopamiem ģeoloģiskiem veidojumiem – ūdensrijējiem un sausgultnēm. Līdzīgi objekti atrodas tikai dažviet Daugavas krastos, Gaujienas, Ieriķu, Līgatnes un Allažu apkārtnē.

Maijā pie gada ģeoloģiska objekta tiks organizēts izglītojošs pasākums. Plānots, ka šogad tas notiks 17.maijā.

2008.gadā gada objekts bija Neļķu klintis Vidzemē, Salacas krastā pie Mazsalacas, 2009.gadā – Sikšņu klintis pie Gaujas Vidzemē, Virešu apkārtnē, 2010.gadā – Virsaišu ūdenskritums Kurzemē, Talsu novadā, 2011.gadā – Kulšēnu sēravots Zemgalē, Bauskas novadā, 2012.gadā – Rudzīšu akmens Kuldīgas novadā, Kurzemē, un 2013.gadā – Stiglavas gravas atsegumi Latgalē, Viļakas novadā.

BNS