Kalnmeiers: juridiskā izglītība ir kļuvusi par tirgus preci
Ēriks Kalnmeiers: "Neteiktu, ka jau ir katastrofa, bet pēdējie gadi liecina par to, ka jauno pretendentu zināšanu līmenis diemžēl ir kļuvis zemāks."
Sabiedrība

Kalnmeiers: juridiskā izglītība ir kļuvusi par tirgus preci

Jauns.lv

Juridiskā izglītība Latvijā ir kļuvusi par tirgus preci, lielākā daļa jauno speciālistu sevi redz kā juristus biznesa sfērā, viedokli intervijā pauda ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Kalnmeiers: juridiskā izglītība ir kļuvusi par tir...

"Faktiski juridiskā izglītība ir kļuvusi par tirgus preci, ja nemaldos 11 augstskolas Latvijā gatavo juristus. Juristi šajā darba tirgū vēl aizvien ir pieprasīti, lielākā daļa jauno juristu sevi redz kā veiksmīgus biznesmeņus, uzņēmējus, vismaz juristus biznesa sfērā, advokatūrā," secina ģenerālprokurors.

Salīdzinoši zemais atalgojums ietekmē spēcīgu juristu piesaisti tieslietu institūcijām. Jauno speciālistu trūkumu īpaši izjūt Valsts policija, kur ir zemāks atalgojums nekā, piemēram, tiesās un prokuratūrā.

"Jo zemāks ir atalgojums valsts iestādē, jo ir vājāks jauno kadru pieplūdums un viņu izglītības līmenis, ko it sevišķi izjūt Valsts policija. Šo problēmu jau gadiem esam pārrunājuši, ka ļoti jūtams ir jaunu, spēcīgu juristu trūkums. Līdz ar to, cieš izmeklēšanas līmenis," atzina Kalnmeiers.

"Neteiktu, ka jau ir katastrofa, bet pēdējie gadi liecina par to, ka jauno pretendentu zināšanu līmenis diemžēl ir kļuvis zemāks," turpināja ģenerālprokurors.

Viņš arī pastāstīja, ka tiesnešu atalgojums tika noteikts 2011.gadam, kas nav mainījies trīs gadus, bet pienāks laiks, kad šis jautājums būs jārisina.

"Vēl jau kādu laiku tas varētu palikt bez izmaiņām, tādā ziņā, ka valdība to nevērtēs, bet tāpat pienāks atkal laiks, kad tas būs jādara, jo sarūk starpība starp algām tiesnešiem un sabiedriskajā sektorā strādājošajiem. Tiesu algas tika noteiktas pēc aprēķina, ka ir zināma diference, ar domu, ka šī ir sfēra, kurā ir pietiekami liels atalgojums. Bet, ja šī diference sarūk, tad zūd arī šī atalgojuma vērtība," norādīja Kalnmeiers.

BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA