Kultūra

"Grammy" balvu ieguvušie mūziķi tiks izvirzīti Ministru kabineta balvai

Jauns.lv

"Grammy" balvu svētdien ieguvušie Latvijas mūziķi tiks izvirzīti Ministru kabineta balvai, kas ir 5000 latu un Goda diploms, pastāstīja kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dagnija Grīnfelde.

"Grammy" balvu ieguvušie mūziķi tiks izvirzīti Min...

Viņa sacīja, ka tiks lemts arī par šo mākslinieku prēmēšanu, tiklīdz būs skaidrs, kā un no kāda finansējuma avota šī balva tiks piešķirta, jo šis sasniegums nenoliedzami ir augstākās kategorijas panākums visas pasaules mērogā.

"Ministre uzreiz pēc apstiprināšanas amatā kā vienu no prioritātēm nosauca arī kultūras izcilību sasniegumu prēmēšanas sistēmas izveidi. "Grammy" balva Latvijas mūziķiem ir kārtējais apliecinājums par šādas sistēmas nepieciešamību," uzsvēra Grīnvalde.

Par izcilu kultūras sasniegumu prēmēšanu, šāda apbalvojuma iedibināšanu, piešķiršanas kārtību, kritērijiem, pēc kuriem to piešķirt, un finansējuma avotu spriedīs jau Nacionālās kultūras padomes sēdē februārī.

"Noteikti tiks ņemti vērā arī Latvijas Radošo savienību padomes un citu nozares ekspertu ieteikumi, jo ir svarīgi visai nozarei vienoties, kuras ir tās balvas, ko varam uzskatīt par pašu augstāko novērtējumu kultūras jomā pasaulē," paskaidroja Kultūras ministrijas pārstāve. Apbalvojumu par kultūras sasniegumiem varētu piešķirt reizi gadā, izvērtējot izcilos kultūras sasniegumus visa gada kontekstā.

Sarakstu ar prēmiju apmēru par iegūtajām godalgām kultūras ministre Dace Melbārde cer izstrādāt līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām. Nepilna gada laikā, kopš sākušās diskusijas par kultūras notikumu prēmēšanu, vēl arvien nav izstrādāti nosacījumi prēmijas piešķiršanai. Diskusijas sākās pēc Jāņa Norda filmas "Mammu, es Tevi mīlu" panākumiem Berlīnes kinofestivālā.

Ministru kabineta balva ir 5000 latu naudas summa un Goda diploms. Naudas summu, kas tiek piešķirta kā Ministru kabineta balva, izmaksā no speciāla apbalvošanas fonda, kuru veido no valsts pamatbudžeta līdzekļiem. Ja Ministru kabineta balva piešķirta par darbu, kuram ir vairāki autori, balvas naudas summu sadala līdzīgās daļās, Goda diplomu pasniedz katram attiecīgā darba autoram.

Jau vēstīts, ka par dalību igauņu komponista Arvo Perta opusa "Adam's Lament" ierakstā igauņu diriģenta Tenu Kaljustes vadībā Latvijas Radio koris un orķestris "Sinfonietta Rīga" svētdien Losandželosā notikušajā 56."Grammy" balvu pasniegšanas ceremonijā ieguvuši balvu kategorijā "Labākais kora sniegums". Kora sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Tormane aģentūrai BNS uzsvēra, ka tā ir prestižākā mūzikas balva pasaulē.

BNS