Ādažu poligonā sagrauj milzīgu padomju armijas bunkuru. FOTO
Kadagā pašlaik tiek nojaukts jeb aprakts viens no lielākajiem padomju militāristu savulaik Baltijas valstīs uzbūvētajiem bunkuriem – divstāvīgais armijas pazemes sakaru centrs.
Sabiedrība
2014. gada 19. aprīlis, 06:10

Ādažu poligonā sagrauj milzīgu padomju armijas bunkuru. FOTO

Jauns.lv

Ādažu poligona teritorijā, Kadagas apkārtnē, pašlaik tiek nojaukts jeb precīzāk aprakts viens no padomju okupācijas laika lieciniekiem – divstāvu militārais pazemes bunkurs. Vairāk nekā divus gadu desmitus tas, visu pamests, atradās ieslēpts Ādažu mežos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tomēr zinātāji uz to ceļu atrada – Kadagas bunkuru it bieži gan legāli, gan nelegāli apmeklēja ekstrēmā un militārā tūrisma cienītāji, kuru vidū tas bija īpaši iecienīts sava lieluma dēļ. To aplūkot brauca pat no Lietuvas un Igaunijas, jo šajās valstīs padomju militāristi nebija izbūvējuši tik lielus bunkurus.

Padomju laikā Kadagā okupantu armija izveidoja milzīgu bunkuru - pazemes sakaru vadības centrs, kas bija divus stāvus zem zemes. Pēc neatkarības atgūšanas pamestais un vairs nevajadzīgais bunkurs pārgāja Aizsardzības ministrijas valdījumā. Kaut arī ieejas tajā centās norobežot un tajā vairs nebija, ko zagt, ekstrēmo piedzīvojumu meklētāji un „ložņātāji” uz turieni devās samērā bieži.

Pilsētvides pētnieku biedrības „Grauzti.lv” bunkuru no iekšpuses pamatīgi apskatījuši jau pirms vairākiem gadiem un atzina, ka celtne ir patiešām iespaidīga, tai ir divi stāvi un liela platība. Ir vairākas ieejas, lūkas, un apmaldīties tur varēja gluži vienkārši. Bunkurs gan bija daļēji applūdis, taču pārvietoties tur bija iespējams. Tajā bija dzīvojamās telpas, sava elektrostacija, sūkņu telpa, radio telpa un citas. Bunkurs saviem laikiem bijis moderns, piemēram, ar elektroniskajiem informācijas dēļiem un sakaru iekārtām.

Tagad par šo bunkuru jau varam runāt pagātnes izteiksmē. Uz Kasjauns.lv jautājumiem, kas pašlaik notiek ar Kadagas bunkuru, atbildēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas vecākā referente Sanda Svetoka

- Kāpēc tika nolemts bunkuru nojaukt un kas būs tā vietā? Vai to galīgi aizbērs?

- PSRS armija Latvijas un Baltijas teritorijā bija izbūvējusi ļoti daudz dažādu militāro objektu – šeit bija nocietināta Padomju Savienības rietumu robeža. Pēc neatkarības atgūšanas Nacionālie bruņotie spēki pārņēma militāros objektus, kurus izmanto šobrīd un plāno izmantot arī nākotnē, tomēr PSRS armijas komandpunkti, raķešu bāzes un citi objekti, kurus iecienījuši ekstrēmu izjūtu cienītāji, šobrīd ir vidi degradējoši un bīstami. Konkrētais bunkurs Ādažos bija bīstams un to nojauc Ādažu militārās bāzes attīstības ietvaros. Pēc nojaukšanas vietu rekultivēs un atjaunos dabisko ainavu.

- Vai pamestā bunkura uzturēšana un apsargāšana Aizsardzības ministrijai sagādāja problēmas? Vai pa to klejoja ekstrēmisti un piedzīvojumu meklētāji, bezpajumtnieki? Vai bija kādi nelaimes gadījumi?

- Nekustamā īpašuma īpašnieks ir atbildīgs par graustu nojaukšanu un atbilstošiem drošības pasākumiem, tāpēc graustam bija piestiprinātas brīdinājuma zīmes. Tomēr brīdinājumi neatturēja iedzīvotājus, tostarp bērnus un jauniešus, to apmeklēt, tādā veidā apdraudot savu veselību un drošību. Par laimi, līdz šim nekādi nelaimes gadījumi nav notikuši, tomēr objekts radīja paaugstinātu bīstamību, īpaši apkārtējo māju bērniem un pusaudžiem.

- Vai tur bija saglabājušās kādas materiālās vērtības un kas ar tām notika jeb notiek?

- Nē, nekādu materiālo vērtību pēc PSRS armijas aiziešanas, kā arī vairākus desmitus gadu pēc tam šajā publiski pieejamajā graustā nebija palikušas.

Kasjauns.lv piedāvā ielūkoties Kadagas bunkura dzīlēs un tā nojaukšanas procesā, ko fotogrāfijās fiksējusi pilsētpētnieku biedrība „Grauzti.lv”.

Kadagas bunkurs


Elmārs Barkāns/Foto: Grauzti.lv