Latvijā vairs nav telefona būdiņu. Kā piezvanīt, ja nedarbojas mobilais?
Nonākot krīzes situācijā bez mobilā telefona, telefons būs jālūdz svešiniekam uz ielas, telefona būdas Latvijā vairs neeksistē.
Sabiedrība
2014. gada 14. maijs, 06:12

Latvijā vairs nav telefona būdiņu. Kā piezvanīt, ja nedarbojas mobilais?

Jauns.lv

Rīgā un citās Latvijas pilsētās uz ielām vairs jau krietnu laiku nevaram ieraudzīt nevienu taksofonu jeb tautā dēvēto telefonu būdiņu. Bet ko darīt, ja izlādējas mobilais telefons, bet steigšus nepieciešams izsaukt mediķus vai policiju? Šādos gadījumos gan situāciju nāksies risināt citā veidā. Telefona būdiņas Latvijas pilsētu ielās vairs neatgriezīsies.

Ikvienam var gadīties situācija, kad mobilais telefons aizmirsts mājās, izlādējies, vai tiek nozagts, ko darīt, ja steidzami vajag piezvanīt, bet nav no kā?

Pie mums vērsās rīdziniece Dita, kura, nonākot nepatīkamā situācijā, sapratusi, ka telefona būdiņa ir vienīgais veids, kā sazināties ar savējiem, brīdī, kad sabojājas mobilais telefons.

Saplīst mobilais, taksofona nav, piezvanīt autoostā neļauj

„Nesaprotu, kāpēc no ielām pazudušas visas telefona būdiņas? Ikvienam no mums var gadīties, ka sabojājas mobilais telefons, vai tam izlādējas baterija, vai arī tas vienkārši tiek nozagts, bet garāmgājēji uz ielas ne īpaši vēlas dot zvanīt no sava telefona svešam cilvēkam...”

Dita uz savas ādas piedzīvojusi netīkamo situāciju, kad vienkārši nav, no kā piezvanīt – „Vakar mans mobilais telefons salūza, un man bija nepieciešams paziņot radiniekiem, ka atceltā autobusa reisa dēļ būšu ar nākamo autobusu. Lieki teikt, ka Rīgas autoostā vairs nav neviena taksofona un arī autoostas darbinieki man neļāva piezvanīt, lai es telefoniski pateiktu radiniekiem, ka būšu galapunktā ar citu reisu. Pēc tam gāju uz “Origo”, arī tur neatradu nevienu taksofonu, un, informācijas centrā burtiski lūdzos, lai man atļauj piezvanīt. Arī “Origo” atteica.”

Dita arī pastāsta par situāciju, kad telefona būdiņa būtu lieti noderējusi, lai apturētu zagli. „Pirms mēneša manā mikrorajonā ļaundari bija jaunietim nozaguši mobilo telefonu. Labi, ka no tuvējā veikala atļāva piezvanīt policijai. Bet, ja zādzība tiktu izdarīta naktī, kad visas iestādes un veikali ir slēgti? Bieži taksofoni ir kalpojuši arī tam mērķim, lai cilvēki paziņotu policijai par noziedzīgiem nodarījumiem, vai arī, lai nepieciešamības gadījumā izsauktu mediķus.”

„Pirms dažiem gadiem Bolderājā notika slepkavība, un tieši taksofona esamība ļāva operatīvi policijai notvert noziedzniekus,” stāsta Dita.

Latvijā jau tagad nav pilnīgi nevienas telefona būdiņas

Lai arī Ditas minētajos gadījumos telefona būdiņa tik tiešām būtu lieti noderējusi, ikdienas pieredze rāda – cilvēkiem vairs nav nepieciešamības pēc taksofoniem, jo katram ir mobilais telefons.

Arī “Lattelecom” pārstāve Līga Bite portālam Kasjauns.lv apstiprina, ka taksofoni no Latvijas ielām pazuduši, turklāt uz visiem laikiem. Taksofonu demontāža sākta jau 2013. gadā, nu tie no ielām likvidēti pilnībā.

„Mainoties tehnoloģijām, mainās arī iedzīvotāju paradumi, šobrīd mobilās tehnoloģijas un to cena ir pieejama ikvienam, tādēļ vajadzības pēc tādām novecojušām tehnoloģijām kā taksofons ir zudusi,” teic Bite.

Lēmums likvidēt taksofonus pieņemts, balstoties uz to, ka reālajā dzīvē cilvēki telefona būdiņas vairs neizmanto, bet līdzīgu situāciju gadījumā, kādā nonāca Dita, pašam jāmēģina rast risinājums.

„Taksofonu uzturēšana ik gadu radīja zaudējumus, piemēram, 2010. gadā tie bija 96 tūkstoši latu, jo bija jānosedz taksofonu apkalpošana, kabīņu uzkopšana, elektroenerģijas izmaksas un citi izdevumi.

Līga Bite apstiprina, ka šobrīd Latvijā likvidētas pilnīgi visi taksofoni jeb telefona būdas.

Kasjauns.lv/ Foto: Evija Trifanova/LETA

Tēmas