Prestižākais izsoļu nams mūsu ģēnija Marka Rotko gleznu novērtē par sviestmaizi
Daugavpils Marka Rotko mākslas centra kuratore Farida Zaletilo ir izbrīnīta - dižgara gleznu pārdos par neiedomājami zemu cenu.
Kultūra
2017. gada 4. marts, 06:54

Prestižākais izsoļu nams mūsu ģēnija Marka Rotko gleznu novērtē par sviestmaizi

Jauns.lv

Par neiedomājami zemu cenu Londonas „Sothebys” izsoļu namā pārdod Daugavpilī dzimušā pasaulslavenā gleznotāja Marka Rotko meistardarbu, kas novērtēts par trīs līdz četriem miljoniem sterliņu mārciņām (3,5 – 4,6 miljoni eiro). Pasaules tirgū Rotko gleznas kotējas daudzos desmitos miljonu eiro.

Daugavpils Marko Rotko centra idejas autore, mākslas kuratore Farida Zaletilo sarunā ar portālu Kasjauns.lv nespēja izskaidrot, kādēļ Rotko glezna novērtēta tik zemu. Tam par iemeslu varētu būt dažādi iemesli – gan gleznas stāvoklis, gan šaubas par tās oriģinalitāti. Zaletilo teica, ka viņai nav nekādas informācijas par Londonā paredzēto gleznas izsoli.

Zaletilo piebilda, ka Rotko dzīves pēdējā posmā gleznotie darbi tiek vērtēti īpaši augsti, bet konkrētā izsolē piedāvātā glezna „Bez nosaukuma” ir radīta gadu pirms mākslinieka nāves – 1969. gadā.

Par gleznas pārdošanu informē Jaunzēlandes laikraksts „New Zealand Herald”, jo tā ilgu laiku atradusies kādā privātkolekcijā Jaunzēlandē.

Līdz šim Rotko gleznas pārdotas par rekordaugstām cenām. Piemēram, 2015. gadā Rotko glezna „No. 10” „Christie’s” izsolē Ņujorkā tika pārdota par 81,92 miljoniem ASV dolāru (73,01 miljons eiro), bet 2012. gadā Rotko glezna „Oranžs, sarkans, dzeltens” turpat tika pārdota par 86,9 miljoniem ASV dolāru (82,6 miljoni eiro).

Marks Rotko (1903 – 1970) ir Daugavpili dzimis gleznotājs, abstraktā ekspresionisma un krāsu lauku gleznošanas aizsācējs, kurš savu dzīves lielāko daļu pavadījis ASV, kur arī tapuši viņa pasaulslavenie meistardarbi.

Kasjauns.lv/Foto: Evija Trifanova/LETA; Twitter