Naidpilni uzraksti uz auto ir atļauti. Agresivitāti Latvijā aizsargā vārda brīvība. FOTO
Drošības policija uzskata, ka pa Rīgas ielām braukājošas automašīnas, kuras rotā aicinājumi Krievijas karavīriem iznīcināt Pentagonu, nav vērtējama kā naidu izraisoša darbība.
112
2014. gada 22. jūlijs, 20:30

Naidpilni uzraksti uz auto ir atļauti. Agresivitāti Latvijā aizsargā vārda brīvība. FOTO

Jauns.lv

Ukrainas notikumi Latvijā atkal provocējuši daļu krievvalodīgo rotāties ar Georga lentītēm un sev uzmanību piesaistīt ar agresīviem lozungiem, kuri slavina Krievijas armiju un aicinājumiem iznīcināt NATO armiju, tostarp arī Latviju, kura, kā zināms, ir NATO dalībvalsts.

Pa Rīgas ielām redzamas braukājam automašīnas, kuras rotā Georga lentītes un agresīvi uzraksti, kas praktiski aicina karot pret NATO, tātad arī pret Latvijas bruņotajiem spēkiem. Tviterī publicēta fotogrāfija, kurā redzama kāda vieglā automašīna ar Latvijas numuru, uz kuras aizmugurējā stikla lieliem burtiem vīd aicinājums Krievijas karavīriem iznīcināt NATO un Pentagonu. Uzraksts vēsta: „Kamēr Krievu karavīram ir sērkociņi, lodes, samagons (kandža – red.), sūkājiet ***, NATO karavīri, un lai dreb Pentagons.”

Kasjauns.lv jautāja Drošības policijai, vai šāds vēstījums nav uzskatāms par naida kurinošu un tajā nav saskatāma kara propaganda. Drošības policija Kasjauns.lv atbildēja: „Šajā attēlā uzraksts uz mašīnas nav vērtējams kā naidu un nesaticību izraisošs Krimināllikuma 78. panta izpratnē. Lai gan attēlā redzamais uzraksts atspoguļo tā autora uzskatus, kas ir izteikti agresīvā un Latvijas sabiedrības vairākumam nepieņemamā veidā, tas nepārkāpj vārda brīvības robežu.”

Jāatgādina, ka Krimināllikuma 78. pants paredz brīvības atņemšanu līdz trīs gadiem par „nacionālā, etniskā un rasu naida vai nesaticības izraisīšanu”. Savukārt, ja šīs darbības saistītas ar vardarbību vai draudiem, tad var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

Elmārs Barkāns/Foto: no Twitter