Brīvdienu ceļvedis. Lietas, kas jāpiedzīvo 26. un 27. jūlijā. FOTO. VIDEO
Komponists Uldis Marhilevičs izlolojis savu brīvdabas festivālu arī Pāvilostai. Šajā nedēļas nogalē tur notiek pirmais mūzikas un mākslas festivāls „Zaļais stars”.
Kultūra
2014. gada 25. jūlijs, 08:10

Brīvdienu ceļvedis. Lietas, kas jāpiedzīvo 26. un 27. jūlijā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē visā Latvijā atkal dažādu brīvdabas izrāžu, svētku, koncertu un festivālu programma. Kasjauns.lv piedāvā apmeklēt dažus no šiem pasākumiem – Pāvilostā notiks pirmais „Zaļā viļņa” festivāls, Krustpils saliņā būs kārtējie Operas svētki, bet Siguldā – Blūza svētki.

Novada svētkus svinēs Lielvārdē. Savukārt Kuldīgā notiks Grandiozās nakts lielkoncerts, kurā piedalīsies populāri Latvijas estrādes mākslinieki. „Muzikālais teātris 7” devies viesturnejā pa Latviju, savā desmitajā jubilejas sezonā atkal jaunā versijā izrādot leģendāros „Vella kalpus”.

Bet tie nav vienīgie brīvdabas svētki, kurus varat apmeklēt. Vēl – Mazsalacas pilsētas svētki, Auces, Ozolnieku, Beverīnas un Ērgļu novada svētki, Sutru un Pāles pagasta svētki, Rubenes ciema svētki, rokfestivāls „Klang” Ķekavas pagastā, amatierteātru salidojums Ventspilī, Jāzepa Vītola Mūzikas dienas Gaujienā, Cesvaines pils parka svētki, elektroniskās mūzikas festivāls „Shine fest” Liepājas pludmalē, Sabiles vīna svētki, Latvijas biškopju festivāls Bauskā, Daugavas svētki Sēlpilī, Ziedu svētki Iecavā, 1. Vispasaules Malēniešu svētki Jaunlaicenē un daudzi citi kultūras pasākumi. Protams, jaunumi ne tikai brīvdabā, bet arī iekštelpās. Varat apmeklēt vairākas jaunas izstādes.

1. Pirmais Pāvilostas mūzikas un mākslas festivāls „Zaļais vilnis”

Pēc mūziķa Ulda Marhileviča ierosinājuma šogad pirmo reizi populāri mākslinieki apvienojušies Pāvilostas mūzikas un mākslas festivālam „Zaļais stars”, kas turpmāk iecerēts kā tradicionāls festivāls. Festivāls „Zaļais stars” norisināsies divas dienas – piektdien un svētdien, 25. un 26. jūlijā.

Festivāla atklāšana notiks Sakaslejas baznīcas dārzā ar īpašu naktskoncertu, kas norisināsies 25. jūlijā pulksten 22.00, tajā savu dalību apstiprinājuši tādi Latvijā mīlēti mākslinieki kā Rēzija Kalniņa, Marts Kristiāns Kalniņš, Ance Krauze, Jānis Pelše, Dzintars Beitāns, meiteņu ansamblis „Dziedošie eņģeļi”, Liepājas zvanu ansamblis „Campanella” un pats koncerta idejas autors Uldis Marhilevičs.

Festivāla turpinājumā sestdien, 26. jūlijā, Pāvilostas pludmalē būs vērojamas smilšu skulptūras „Zelta smilšu grauds”. Visas dienas garumā būs iespēja gan baudīt Latvijas un citu valstu smilšu skulptoru veikumu, gan arī pašiem būvēt un iesaistīties smilšu skulptūru tapšanā, paralēli smilšu skulptūrām notiks Kalna ielas amatnieku tirdziņš, kurā varēs iegādāties Latvijas zemnieku un mājražotāju produkciju, plašā izvēlē būs vietējo amatnieku darinājumi.

Festivāla kulminācijā, 26. jūlijā pulksten 22.00 gaidāms Pāvilostas pludmales lielkoncerts, kas norisināsies uz lielās skatuves pie skatu torņa. Tajā Uldis Marhilevičs piedalīties aicinājis Aiju Andrejevu, Anci Krauzi, Ivo Fominu, Tomasu Kleinu, Aivaru Hermani, Ainaru Virgu, Igoru Novikovu, Robertu Zīli, Pāvilostas vējdēlistus un citus dalībniekus.

Biļešu cenas: koncerts Sakaslejas baznīcas dārzā – 5 eiro; noslēguma koncerts un balle Pāvilostas pludmalē – 7 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.pavilosta.lv.

2. Blūza svētki Siguldā

Atjaunotajā Siguldas pilsdrupu estrādē sestdien, 26. jūlijā notiks jau piektie Blūza svētki. Blakus pašmāju mūziķiem festivāla skatuve pulcēs arī blūzmeņus no Igaunijas, Itālijas, Lielbritānijas un Tasmānijas.

Pulksten 16:00 Blūza svētkus tradicionāli uzsāks Latvijas Blūza konkursa finālistu koncerti. Konkursa uzvarētājs 2015. gada martā piedalīsies Eiropas galvenajā blūza notikumā „European Blues Challenge”, kas notiks Briselē.

Savukārt pulksten 18.00 sāksies festivāla koncerti, kuros uzstāsies sicīliešu izcelsmes blūzmenis Mario Monterosso kopā ar savu grupu „Red Mount Quartet” no Itālijas un Lielbritānijā dzīvojošie Mirta un Jevgēņijs Krupeņini ar grupa „Mirta & Hot Acoustics”, kas Blūza svētkos svinēs savu 20. dzimšanas dienu. No Lielbritānijas uz svētkiem ieradies arī britu blūza jaunā cerība — 22 gadus vecais jaunais Krissy Matthews. Šoreiz viņš uzstāsies kopā ar Latvijas jaunās blūza paaudzes pārstāvjiem – grupu „Coolmans Report”.

Savas Eiropas turnejas ietvaros pirmo reizi Blūza svētkos piedalīsies blūzroka ģitāras virtuozs no tālās Tasmānijas — Rob Tognoni ar savu grupu. No Igaunijas pilsētas Tartu uz Siguldu atbrauks starptautiska igauņu-britu-latviešu supergrupa „Blueshound”. Toties Latviju pārstāvēs arī pērnā gada Latvijas blūza konkursa uzvarētāji „Lavrix Band” no Tukuma.

Biļešu cenas: 15- 20 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.bluesfest.lv.

Britu jaunais blūzmenis Krissy Matthews 26. jūlijā uzstāsies Siguldas Blūza svētkos

3. Lielvārdes svētki „Zīmju ceļš”

Lielvārdē no piektdienas, 25. jūlija, līdz svētdienai, 27. jūlijam, noritēs novada svētku „Zīmju ceļš” galvenie pasākumi. Šis ir laiks, lai būtu iemesls apmeklēt šo leģendām apvīto novadu Daugavas krastos un apmeklēt ne tikai svētku pasākumus, bet arī izmēģināt kā ir atgulties dižakmenī „Lāčplēša gulta”, apvīt sev apkārt Lielvārdes jostu Andreja Pumpura muzejā, pabūt uz leģendārā kolhoza „Lāčplēša” zemes un nosmēķēt Lielvārdes mietiņu. Bet svētku programmā:

* piektdien, 25. jūlijā, pie Andreja Pumpura muzeja: pulksten 19.30 – ekumenisks dievkalpojums un Laternu darbnīcas; 20.30 - Ziemeļlatvijas kameransambļa koncerts (solisti Inga Sļubovska un Ingus Pētersons), gaismas projekcija „Mūsu raksti”; 22.30 - Nakts orientēšanās „Nakc oriententerēšanās";

* sestdien, 26. jūlijā: Ausekļa ielā no pulksten 9.00 līdz 15.00 - Amatnieku gadatirgus, bet 12.00 - Dienas koncerts uz lielās skatuves (piedalās amatiermākslas kolektīvi); no pulksten 10.00 līdz 14.00 Centra laukumā - Lielvārdiešu autokrosa mašīnu parāde; pulksten 14.00 sāksies Svētku gājiens no Dzelzceļa stacijas uz Rembates parku. Galvenie svētku pasākumi notiks Rembates parkā: visas dienas garumā - starptautiskais floristu festivāls „Dzīves ģeometrija"; no pulksten 15.00 - Netradicionālās sporta spēles; pulksten 16.00 - Jauno grupu koncerts; 19.30 - grupas „Big Al&The Jokers" un solista Aļģirda Šminska koncerts; 21.30 - Svētku balle kopā ar grupu „Mākoņstūmēji" un Dj Anss; 24.00 - Svētku uguņošana;

* svētdien, 27. jūlijā, pulksten 11.00 pie Lielvārdes novada sporta centra sāksies Aktīvās atpūtas diena.

Šie ir tikai daži no Lielvārdes svētku pasākumiem, pilnu programmu skatiet internetā: www.lielvarde.lv. Visi pasākumi ir bez maksas.

4. Operas svētki Jēkabpilī

Jēkabpilī, Krustpils brīvdabas estrādē, sestdien, 26. jūlijā, pulksten 20.00 Krievijas Valsts kamermūzikas teātris „Sanktpēterburgas opera” piedāvās īstus opermūzikas svētkus, izrādot divcēlienu traģikomēdiju „Dons Žuans”. Uz skatuves virmos mīlestība un greizsirdība, saldkaisle un atriebība, kārdinājums, dusmas un atriebes alkas.

„Dons Žuans” ir Volfganga Amadeja Mocarta un libretista Lorenco da Pontes 1787. gadā radīta opera, kas ir daudzu pasaules opernamu repertuārā. Jēkabpilī paredzamās izrādes režisors ir septiņkārtējs Krievijas teātra balvas „Zelta maska” laureāts Jurijs Aleksandrovs, viens no patlaban titulētākajiem operas režisoriem Krievijā. Viņš iestudējis vairāk nekā 200 izrādes Vīnes operā, Metropolitēnā, Zalcburgā, Veronā, „La Scala” un citur. Latvijā Jurijs Aleksandrovs vairākkārt režisējis Operas svētkus Siguldā, un nu jau trešo vasaru aicinās kopā opermīļus Jēkabpilī.

„Donu Žuanu” Aleksandrovs jau agrāk iestudējis Turcijā, Itālijā, Lietuvā un Marijas teātrī Sanktpēterburgā. Jurija Aleksandrova iestudējumi nekad neliek vilties, jo katrā nolasāms apliecinājums nezūdošajām vērtībām - mīlestībai, cēlsirdībai, pašaizliedzībai un godīgumam. Ik izrādē netrūkst arī jautrības. „Kad cilvēks smejas, viņa sirds vārstuļi paveras, un es varu viegli piekļūt cilvēkam,” saka mākslinieks.

Nevar arī nepieminēt arī, ka mūziku atskaņos viens no Sanktpēterburgas labākajiem orķestriem. Izrāde pārsteigs arī ar grezniem samta tērpiem, kas ievedīs Mocarta laikmetā.

Biļešu cenas: 8 – 20 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.jkp.lv.

„Dons Žuāns” Sanktpēterburgas operā

5. Grandiozā nakts Kuldīgā

Kuldīgas pilsētas estrādē sestdien, 26. jūlijā, pulksten 15.00 sāksies lielkoncerts „Grandiozā nakts Kuldīgā 2014”, kas apvienos desmit Latvijā populāras mūzikas grupas un māksliniekus.

Visa vakara un nakts garumā visus uz Kuldīgas estrādes skatuves priecēs Latvijā populārākās grupas – „Pērkons”, „Musiqq”, „A-Europa”, „Galaktika”, „Tranzīts”, „Transleiteris”, Ivo Fomins, Viktors Lapčenoks, „Jūrkant” un „Rumbas kvartets”. Par labu garastāvokli un mūziku rūpēsies arī DJ Edgars Lazdiņš ar labākajiem pasaules un Latvijas mūzikas hītiem. Lielkoncertu vadīs aktieris Jānis Kirmuška. Būs arī interesanti konkursi ar dažādām balvām, koncertbāra „Laternu stundā’ telts.

Biļešu cenas: 8 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.kuldiga.lv.

6. „Vella kalpi” piektdien Saulkrastos, bet sestdien – Tukuma Durbē

Svinot savu desmitās jubilejas vasaras sezonu, „Muzikālais teātris 7” piedāvā jaunu izrādi – „Vella kalpi”. Piektdien, 25. jūlijā, pulksten 21.00 „Vella kalpus” varēs redzēt Saulkrastu brīvdabas estrādē, bet sestdien, 26. jūlijā, arī deviņos vakarā – Tukuma Durbes estrādē.

Šovasar „Muzikālais teātris 7” kārtējo brīvdabas iestudējumu veidojis ar estrādēs nepieredzētu vērienu. Režisora Voldemāra Šoriņa vadībā scenogrāfs Jānis Jansons radījis skatuvi trīs stāvos, talkā ņemot iespējas, ko vēlā vasaras vakarā piedāvā pati daba. Izrādē izmantota Raimonda Paula un Raimonda Tigula mūzika gan no vēsturiski slavenajam kinofilmām, gan no 2005. gada „Muzikālā teātra 7” mūzikla, ka arī pāris princešu cienīgi pārsteigumi kādā mums pazīstamā svešvalodā, ko gan izrādes veidotāji šobrīd neatklāj. Izrādes horeogrāfs ir Alberts Kivlenieks, muzikālais producents – Atis Auzāns.

„Vella kalpu” piedzīvojumus uz skatuves izdzīvos 32 aktieru trupa, kurā piecas mākslinieces – Karīna Tatarinova, Jolanda Suvorova, Anna Šteina, Līga Robežniece un Zane Burnicka piedalījušās arī 2005. gada iestudējumā. Brašo „Vella kalpu” lomās Gints Andžāns, Jānis Auzāns un Atis Ieviņš, savukārt viņu līgavas atveidos Vita Baļčunaite, Helēna Vasiļevska un Samanta Tīna.

Pēc slavenā Rutku Tēva romāna motīviem veidotā izrāde ir stāsts par mīlestības un nodevības kolīzijām cilvēces vēstures garumā. Rīga un 17. gadsimts ir tikai izejas punkts izrādei, bet patiesībā, kā paši saprotat, tas ir daudz plašāk, dziļāk un personiskāk mums katram,” par izrādi stāsta lugas „Vella kalpi” autors – dramaturgs Kārlis Anitens

Biļešu cenas: 6 – 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Nākamās „Vella kalpu” izrādes: 1. augustā – Valmierā, 2. augustā – Alūksnē, 9. augustā – Madonā, 15. augustā – Ikšķilē, 16. augustā – Jēkabpilī, 22. augustā – Bauskā un 23. augustā – Kuldīgā. Sīkāk internetā: www.ipa7.lv.

„Muzikālais teātris 7” iestudējis jaunu „Vella kalpu” versiju (LTV „Rīta Panorāma”)

7. Izstāžu ceļvedis: jauno mākslinieku instalācijas, Heinrihsones jūra, agrīnās kristietības mozaīkas un Pērkones krekls

* „Rixc” Mediju telpā (11. Novembra krastmalā 35, Rīgā) līdz 9. augustam skatāma Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas bakalaura studiju programmas absolventu  izstāde „install”. Izstādes nosaukums radies no vārda „instalēt”, kas jauno mākslinieku izpildījumā nozīmē ieviest jauninājumus, radīt kaut ko pilnīgi jaunu, kā arī no jau zināmiem procesiem mehāniskas pārveides rezultātā radīt ko jaunu mākslā.Vens no izstādē prezentētajiem darbiem ir mūsdienu Latvijas datu vizualizācija latviešu tautastērpos. Savukārt kāds cits jaunais mākslinieks izveidojis pats savu kustību, kas tapusi, apvienojot dažādas jau sabiedrībā eksistējošas un zināmas neatkarīgas ideoloģijas. Sīkāk internetā: www.rixc.lv.

* Rīgas Doma dārza mākslas galerijā līdz 3. augustam ir apskatāma stikla mākslinieces Martas Ģibietes izstāde „Atspulgs”. Dārza centrālajā daļā atrodas vairāki pludlīnijās griezti un telpas plaknē izkārtoti plastiski objekti, kas imitē nelielas ūdens krātuves. Ar spoguļvirsmu palīdzību māksliniece radījusi efektu, ko var novērot brīdī, kad negaisam pārejot izklīst mākoņi, uzspīd saulīte un rāmais, tumšais ūdens pārvēršas par debesu atspulgu uz zemes. Sīkāk internetā: www.mansdoms.lv.

* Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā līdz 30. augustam ir apskatāma Ravennas (Itālija) vēsturiskās mozaīkas un mūsdienu mozaīku māksla. Šo agrīnās kristietības laika mozaīku darbu izcilo māksliniecisko vērtību papildina to sniegtās vēsturiskās liecības par  reliģiju, valstisko iekārtu un cilvēkiem Eiropas kultūras vēstures ļoti nozīmīgā periodā. Jāpiebilst, ka mozaīku māksla savu vērienīgāko uzplaukumu sasniedza tieši Ravennā. Pirms 1500 gadiem tā bija Rietumromas impērijas galvaspilsēta, pēc tam Austrumgotu valdnieka Teodorika un Bizantijas impērijas sastāvdaļa Eiropā. Katrs no šiem spožajiem laikmetiem dāvāja Ravennai lielu skaitu ar mozaīkām dekorētu sakrālo būvju. Sīkāk internetā: www.lnb.lv.

* Mākslas galerijā „XO” (Elizabetes ielā 14, Rīgā) vēl šajā nedēļas nogalē varat pagūt apskatīt mākslinieces Helēnas Heinrihsone personālizstādi „Jūrā”. Pati māksliniece par to saka: „Vasara man ir akvareļu laiks. Šoreiz cilvēka pilnīga saplūšana ar dabu. Vibrējošs jūras gaiss, kas apņem ķermeni, un nojauc robežas starp realitāti un sajūtām.” Sīkāk internetā: www.makslaxogalerija.lv.

Helēnas Heinrihsones izstāde „Jūrā” (LTV „Rīta Panorāma”)

* Liepājas muzejā (Kūrmājas prospektā 16/18) līdz 14. septembrim skatāma ekspresizstāde „Tautastērps Pērkonē”, kas tapusi saistībā ar muzejā notikušajām Pērkones tautastērpa darināšanas meistarklasēm.. Izstādē ksponēti gan Liepājas muzeja krājuma Pērkones etnogrāfiskā tautastērpa elementu paraugi, gan mūsdienās darinātie tautastērpa elementi – krekli, brunči, villaines, rotas, lakati. Pērkonei raksturīgi tunikveida krekli bez virsū šūtiem uzplečiem. Krekli ir bagātīgi rotāti izvilkuma tehnikā – izšūti piedurkņu gali, apkakle, aizdares vieta un pleca daļa. Pie krekla valkājamās rotaslietas darināja gan no sudraba, gan dzintara. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

Elmārs Barkāns/Foto; publicitātes foto, Ieva Lūka/LETA, Evija Trifanova/LETA, Dagnija Jankovska/poga.lv