Politika
2014. gada 4. augusts, 10:01

No valdošajām partijām premjera kandidātu nesteidz izvirzīt tikai Zaļo un zemnieku savienība

Jauns.lv

Gandrīz visas valdošās partijas ir nosaukušas savu Ministru prezidenta amata kandidātu 12.Saeimas vēlēšanām, un to nesteidz izvirzīt tikai Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

Partijas "Vienotība" premjera amata kandidāte ir pašreizējā valdības vadītāja Laimdota Straujuma, un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ir izvirzījusi Eiropas Parlamenta deputāta Roberta Zīles kandidatūru. Sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" premjera kandidāts ir Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Partijas "No sirds Latvijai" valdības vadītāja amata kandidāte ir bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba, Latvijas Reģionu apvienība šim postenim ir izvirzījusi bijušā AS "Latvijas Krājbanka" valdes priekšsēdētāja Mārtiņa Bondara kandidatūru, bet Jaunās konservatīvās partijas Ministru prezidenta amata kandidāts ir bijušais tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Latvijas Krievu savienība nav lēmusi par premjera amata pretendentu, taču kā vienu no iespējamajiem kandidātiem politiskais spēks apsver partijas valdes līdzpriekšsēdētāja Miroslava Mitrofanova virzīšanu, kurš Rīgā startē ar pirmo numuru. Partijas "Vienoti Latvijai" Ministru prezidenta kandidāts ir bijušais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, taču pastāv iespēja, ka viņš varētu tikt samainīts ar kādu citu no partijas saraksta līderiem.

"Latvijas attīstībai" valdības vadītāja amata kandidāts varētu būt bijušais Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce, taču gala lēmumu šajā jautājumā plānots pieņemt augusta sākumā. Partijas "Suverenitāte" premjera kandidāts ir bezpartejiskais Andris Orols, bet partija "Izaugsme" lēmumu par savu premjera kandidātu plāno pieņemt pirmdien, 4.augustā.

Par ZZS kavēšanos izvirzīt valdības vadītāja kandidātu kritiskus vārdus ir izteicis "Latvijai un Ventspilij" līderis Aivars Lembergs. Šāda rīcība "būtiski samazinot ZZS politisko vilkmi", viņš norādījis intervijā "Neatkarīgajai".

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis uzskata, ka Lembergs kļūdās jautājumā par Zaļo un zemnieku savienības politiskās vilkmes samazināšanos. Kad sāksies partiju premjera kandidātu debates, tad ZZS būs savs pārstāvis, norādīja Brigmanis.

12.Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā sestdienā.

LETA