Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 16. un 17. augustā. FOTO. VIDEO
Šīgada Rīgas svētkos notiks arī retro automašīnu un motociklu parāde.
Kultūra
2014. gada 15. augusts, 09:12

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 16. un 17. augustā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Šajās brīvdienās brīvdabas un mūzikas festivāli katrai gaumei. Neprātīgu roku varēsiet dzirdēt Luija Fonteina festivālā Liepājā, bet klasisko mūziku baudīt Ineses Galantes festivālā Dzintaru koncertzālē. Savukārt visu iespējamo sajūtu gammu varēsiet tvert gadskārtējos vērienīgajos Rīgas svētkos.

Latvijas galvaspilsēta augusta vidū atkal visus aicina uz vērienīgiem pilsētas svētkiem, kuros sev izklaidi un atpūtu apmēram 100 dažādos pasākumos atradīs gan liels, gan mazs. Daudz pārsteigumu sestdien Dižmāras gadatirgū piedāvā arī pilsēta uz deviņiem pakalniem – Talsi. Varat arī doties uz citiem pasākumiem, piemēram, kinofestivālu „Open place” Rēzeknē vai „The Sound Poets” koncertu Siguldā, kā arī apmeklēt kādu izstāžu zāli.

1. Rīgas svētki

No 15. līdz 17. augustam Rīga svinēs 813. dzimšanas dienu. Svētkos notiks aptuveni 100 tiem veltītu pasākumu, un trijās dienās vairāk nekā 5550 norišu dalībnieki gan pilsētas centrā, gan apkaimēs radīs emociju tiltus starp svētku dalībniekiem un apmeklētājiem, mākslu, mūziku, teātri un kustību prieku visdažādākajās izpausmēs.

Svētki sāksies piektdienas vakarā, 15. augustā, Vērmanes dārzā, kur koncertu savai dzimtajai pilsētai veltīs profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” un komponists Raimonds Pauls. Sestdien, 16. augustā, uz Vērmanes dārza estrādes skatuves kāps skolēnu teātris, perkusionisti un viesi no Taivānas un Nīderlandes. Vakarā klausītājus priecēs diksilends ar retro melodijām, kā arī Valmieras Drāmas teātra aktieru dziedātās dziesmas.

11. Novembra krastmalā sestdienas, 16. augusta, programmu iesāks retro automašīnas un motociklistu šovi, bet pēcpusdienā pāri Rīgas jumtiem vējš nesīs burvju mākslinieku radītos milzu ziepju burbuļus, bet vakarā skanēs mūzika dažādām gaumēm - no etno un folkmetāla līdz džezam. Programmas nagla - oriģinālais akrobātu teātris „Strange Fruits” no Austrālijas - kā sapnī pacelsies debesīs, lai dejotu virs skatītāju galvām.

16. un 17. augustā Rīga tirgosies Doma laukumā, dziedās kopā ar ielu muzikantiem un atcerēsies jaunību, klausoties seno mūziku Svētā Pētera baznīcā un Doma dārzā. Senajās viduslaiku velvēs tiltu starp Latviju un Portugāli cels fado mūzikas izpildītāji. Savukārt sveicienus Rīgai no Prāgas tiltiem atvedīs Prāgas ielu teātri, kas uzstāsies pie Rātsnama, Vērmanes dārzā un Doma laukumā.

Svētkus svinēs ne tikai pilsētas centrā, bet arī Kalnciema kvartālā, Imantā, Ķengaragā un Ziemeļblāzmā. Rīgu svētku programmu papildinās ikgadējie Rīgas Ostas svētki, diennakts basketbola turnīrs „Krastu mačs”, ūdens velosipēdu sacensības „Kanāla regate” un Ielu mūzikas diena. Sestdienas, 16. augusta, vakarā virs Daugavas uzplauks krāšņas ugunspuķes.

Svētdien, 17. augustā, Rīga rotaļāsies un blēņosies par prieku mazajiem rīdziniekiem. Ģimenes tiks īpaši gaidītas 11. Novembra krastmalas radošajās darbnīcās. Turpat skatītāji varēs dzīvot līdzi Sprīdīša gaitām skolēnu teātra izrādē un klausīties muzikālas programmas bērniem. Īpaši bērnu dienai veidoti pasākumi notiks arī Vērmanes dārzā un citās svētku norises vietās.

Jāuzsver, ka svētku dienās, 16. un 17. augustā, pilsētas sabiedriskais transports būs bez maksas. Sīkāk internetā: www.rigassvetki.lv.

Austrālijas akrobātu teātris „Strange ruits”. Sestdien tas uzstāsies 11. Novembra krastmalā

2. Dižmāras gadatirgus Talsos

Ik gadu vasarā gleznainajos Talsos, starp diviem ezeriem un diviem pakalniem – Pilskalnu un Ķēniņkalnu – tiek sasaukti kopā ļaudis no malu malām uz gada raibāko notikumu Talsos - Dižmāras gadatirgu, kas šogad notiks sestdien, 16. augustā.

Jau pagājušā gadsimta sākumā „Dižmāra” Talsos bija laiks, kad visā apkārtnē darbi tika pārtraukti, svētku drēbes uzvilktas un vasarā nopelnītā nauda ķešā salikta, lai dotos uz „Dižmāru”. Seno dienu godība nav zudusi arī šodien. Kā jau īstā gadatirgū, andeles priekus papildinās visdažādākās aktivitātes, pat sasaukti viesi no tālienes – Lejres Dānijā. Šajā gadā gadatirgū tiks godāti burkāni, tā moto: „Jābeidz sviestoties, labāk burkānoties!”

Dižmāras gadatirgus sāksies jau desmitos no rīta. Būs ne tikai tirgošanās, bet arī folkloras kopu, Liepājas teātra aktieru, deju grupu, amatierteātru, Toma Kleina uzstāšanās, kā arī modes skate un dažādas meistardarbnīcas.  Sauleskalna estrādē piecos pēcpusdienā būs spēkavīru šovs „Alpha force” (biļešu cenas: 3 – 5 eiro). Viss noslēgsies desmitos vakarā Pilsētas laukumā ar Lielo balli kopā ar Dziedošajiem burkāniem. Sīkāk internetā: www.talsi.lv.

3. Liepājā norisinās devītais „Fontaine Festival”

No piektdienas, 15. augusta, līdz svētdienai, 17. augustam, Liepājā norisinās jau devītais „Fontaine Festival”, šogad par sadarbības partneri aicinot šausmu tematiku aptverošu konvenciju „European Horror Convention”.

Kā ierasts, festivāls notiks Liepājā, klubā „Fontaine Palace”, bāros „Prison Bar” un „Fire Bar” un viesnīcas „Fontaine Royal” pagalmā „Gypsy Camp”, kurā nesen pabeigta stacionāras brīvdabas skatuves izbūve. „Fontaine Festival” sāksies 15. augustā pulksten 21.00 un noslēgsies svētdienas, 17. augusta, naktī. Uz piecām festivāla skatuvēm uzstāsies vairāk, kā trīsdesmit mūzikas apvienību un dīdžeju.

Festivāla galvenie viesi izvēlēti gan no ārvalstīm, gan pašu mājām un īpašs notikums būs leģendārā latviešu mūziķa Žorža Siksnas uzstāšanās. Uz „Fontaine Festival” galvenās – „Gypsy Camp” skatuves būs iespēja redzēt arī „Pete Anderson and The Swamp Shakers”, „Latvian Blues Band”, festivāla namatēva Luija Fonteina grupu „The Starlights Searchers”, kā arī „Gagarin Brothers” no Krievijas, „Lapko” un „Knucklebone Oscar” no Somijas un Adam Bomb no ASV, kurš sadarbojies ar neskaitāmiem rokmūzikas grandiem, tajā skaitā grupu „AC/DC”, „Kiss”, „Hanoi Rocks”, „Guns’n’Roses” dalībniekiem, kā arī bijis vairāku minēto grupu dalībnieks.

Uz pārējām skatuvēm koncertus sniegs tādas grupas kā „Bloody Heels”, „Karmafree”, „Rūsa”, „Inokentijs Mārpls”, „Rebel Riot”, „All Day Long”, liepājnieki „Nasty Smile” un „Return To Surface”, „The Coco’nuts”, „Blinded Memory”, „Mary Jane”, „Sacramental”, „The Big Bluff”, zviedru cītaru kvartets „Palace On Wheels”, „Kuadra”, „Halfchicken” un „Voyeur” no Itālijas, „Strauss” no Lielbritānijas, „Manzana” no Somijas, „Gjutjarn” un „Bulletsize” no Zviedrijas, kā arī „The Briefing”, kuriem šis būs vienīgais vasaras koncerts Latvijā. Bārā „Prison Bar” uzstāsies dubstep dīdžeju apvienība „Unknown Crusade” un Cannadis jeb Horens ar saulainu reggae un dancehall mūziku.

Šogad „Fontaine Festival” uzsāk sadarbību ar „European Horror Convention”, kas papildinās festivāla programmu ar dažādu šausmu tematikai veltītu jaunu, kā arī par klasiku kļuvušu filmu izrādīšanu un pirmizrādēm, tikšanos ar šausmu romānu, stāstu autoriem un videospēļu izstrādātājiem no visas pasaules un citām tematiskām aktivitātēm.

Biļešu cena: 15 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.fontainefestival.com.

Fonteina festivāla Liepājā namatēva Luija Fonteina grupa „The Starlights Searchers”

4. „The Sound Poets” koncerts Siguldas pilsdrupu estrādē

Sestdien, 16. augustā, pulksten 20.30 Siguldas pilsdrupu estrādē notiks grupas „The Sound Poets” koncerts, kurš solās būt vērienīgākais šīs vasaras pasākumus, kuru organizē mūziķi paši.

„Nevaram iedomāties labāku vietu mūsu mūzikai un vasaras noslēguma koncertam kā Latvijas skaistāko un aizraujošāko pilsētu – Siguldu,” teic grupas dalībnieki, piebilstot, ka šis būs koncerts, kurā vēl būs iespēja dzirdēt tādu repertuāru kā līdz šim, jo jau rudenī grupa dosies studijā, lai strādātu pie jaunām dziesmām.

Koncertā tiks izpildīts albuma „Tavs stāsts” repertuārs, piedalīsies paplašināts stīgu sastāvs un neiztrūkstoša daļa – koris. Jāpiebilst, ka grupas albums „Tavs stāsts” ne tikai saņēmis „Zelta mikrofona” apbalvojumu kā labākā pop-roka albums, bet arī albuma pārdošana sasniegusi Zelta statusu.

„The Sound Poets” tika izveidota 2011. gada vasarā. Grupā muzicē Undīne Balode (čells), Gints Bīmanis (bass) un Pēteris Lunde (bungas), Jānis Aišpurs (vokāls) un Normunds Lukša (ģitāra). Grupa pieteica sevi ar debijas singlu „Emīlija”, pēcāk iepazīstinot klausītājus arī ar „Kalniem pāri”. 2012. gada vasarā „The Sound Poets” apceļoja Latviju, iesildot grupas „Prāta vētras” Latvijas tūres „Vēl viena klusā daba” koncertus. 2013. gadā grupa izdeva savu debijas albumu „Tavs stāsts” un saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu „Zelta mikrofons 2013″ poproka nominācijā.

Biļešu cena: 16 - 20 eirio (www.ekase.lv tīklā). Sīkāk internetā: www.thesoundpoets.lv.

„The Sound Poets”: „No sevis vairs nav bail”

5. Starptautiskais īsfilmu festivāls Rēzeknē

No sestdienas, 16. augusta, līdz trešdienai, 20. augustam, rēzekniešus un pilsētas viesus priecēs Starptautiskais īsfilmu kinofestivāls „Open place”. Koncerti, īsfilmu skates, kino seansi, tikšanās ar māksliniekiem, kino vakari uz jumta terases un citas norises piepildīs piecas dienas ilgo kinofestivāla programmu.

„Open place” aizsākās pērn ar mērķi popularizēt Eiropas jaunākās un labākās īsmetrāžas filmas, veicināt Latvijas kinematogrāfa attīstību, kā arī veidot jaunu un talantīgu kino nozares profesionāļu pieredzes apmaiņu un sadarbību. Tāpat kinofestivāla uzdevums ir veicināt Rēzeknes kā Latgales kultūras un tūrisma centra atpazīstamību un kinematogrāfistu sadarbību Baltijas reģiona un Eiropas līmenī. 2014. gadā kinofestivālā uzsvars tiek likts uz jauno kino režisoru vietu, dodot iespēju parādīt un pierādīt savus spēkus starptautiskā līmenī.

* Sestdien, 16. augustā, pulksten 19.00 Latgales vēstniecībā „Gors” notiks kinofestivāla atklāšanas koncerts, kura pirmajā daļā ar muzikālo uzvedumu „Dasadūrt dabasim” uzstāsies vokālā studija „Skonai”, bet otrajā daļā būs festivāla filmu prezentācijas un aktieru priekšnesumi (biļešu cenas: 8 – 15 eiro). Deviņos vakarā „Gora” Jumta terasē notiks Kino un vīna vakars (biļešu cenas: 3 eiro), bet pusdesmitos Mazajā zālē varēs redzēt Krievijas drāmu „Ģeogrāfs nodzēra globusu” (biļešu cena; 1 eiro).

* Svētdien, 17. augustā, no rīta līdz vakaram „Gors” Mazajā zālē varēs redzēt vairākas kinofilmas (biļešu cenas: 1 eiro). Savukārt pulksten 19.00 „Gors” Lielajā zālē notiks aktrises Tatjanas Dogiļevas improvizācijas vakars ar Bloka dzeju „Blagoslavļaja svet i teņ” (biļešu cenas: 5 – 10 eiro).

* Arī nākamās nedēļas sākumā – no 18. līdz 20. augustam „Gora” zālēs varēs vērot kinofestivāla filmu skates, būs arī tikšanas ar Krievijas teātra un kino aktieriem, kā arī vairākas koncertprogrammas.

Sīkāk internetā: www.latgalesgors.lv.

Krievijas drāmas „Ģeogrāfs nodzēra globusu” reklāmas ripulis

6. Ineses Galantes festivāls

Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, šonedēļ norit klasiskās mūzikas festivāls „Summertime – aicina Inese Galante”, kurā Inese Galante kopā ar citiem latviešu un ārvalstu izpildītājiem piedāvā spilgtu muzikālo programmu no klasikas līdz pat mūsdienu izpildījumam. Šajā nedēļas nogalē tiek piedāvāti vairāki izcili koncerti:

* Piektdien, 15. augustā, pulksten 19.00 uzstāsies visu iemīļotais mākslinieks, īsts enerģijas lādiņš – Gorans Bregovičs un viņa nepārspējamais Kāzu un bēru orķestris! Pasaules slavu Gorans Bregovičs ieguva  pēc sadarbības ar leģendāro serbu kinorežisoru Emiru Kusturicu, kura filmām „Čigānu laiks” un „Arizonas sapnis” viņš komponējis mūziku. Kopš tā laika Bregovičs kļuvis par kinomūzikas ikonu, kā arī par vienu no populārākajiem Balkānu mūzikas pārstāvjiem pasaulē. Dienvidslāvu un čigānu tradicionālās mūzikas elementiem caurvītās kompozīcijas un lielākoties no pūšamajiem un sitamajiem instrumentiem sastāvošā orķestra temperamentīgais skanējums ir Gorana Bregoviča vizītkarte.

* Sestdien, 16. augustā, pulksten 19.00 notiks džezs, blūza un operas vakars „Jazz Summertime”. Pirmo reizi Latvijā viesosies lieliskākie džeza mūziķi no Krievijas – džeza karalis, pianists Daniels Krēmers, „Latin Grammy” balvas nominants, ģitārspēlē Romāns Mirošņičenko un dīva ar medaino balsi – Armīne Sarkisjana. Vakaru neaizmirstamu vērtīs arī Ineses Galantes uzstāšanās ar ievērojamajām džeza mūzikas zvaigznēm.

 * Svētdien, 17. augustā, pulksten 18.00 notiks festivāla Galā koncerts. Tā divās apjomīgās daļās muzicēs mākslinieki no Amerikas, Krievijas, Holandes, Austrijas un citām valstīm, īpašu vietu ierādot Latvijas jaunajiem talantiem – Ineses Galantes talantu konkursa laureātiem. Vakara gaitā klausītājus gaida virkne pārsteigumu, ieturētu festivāla labākajās tradīcijās, kā arī aizraujoša un līksma festivāla „Summertime – aicina Inese Galante” izskaņa.

Biļešu cenas: uz piektdienas un sestdienas koncertiem – 10 – 60 eiro, uz Galā koncertu – 15 – 150 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.festivalsummertime.com.

Klasiskās mūzikas festivāls „Summertime – aicina Inese Galante”

7. Izstāžu ceļvedis: ceļvedis pazudušiem griestiem, mākslas absolventu pārmīšana un tulpes Ogrē

* Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī 13, Rīgā) līdz  27. augustam skatāma par gadskārtēju tradīciju kļuvusī maģistra programmas absolventu diplomdarbu izstāde, kurai šogad dots nosaukums „Pārmīt”. Ekspozīcijā pārstāvētas vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas nozares, ļaujot skatītājam iepazīties ar darbiem, kas plašākai publikai palikuši neredzēti, jo izstādīti tikai uz īsu brīdi diplomdarbu aizstāvēšanas laikā aizvadītā studiju gada noslēgumā. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Rīgas mākslas galerijā „Māksla XO” (Elizabetes ielā 14) līdz 2. septembrim skatāma Leipcigas mākslinieka Tilo Baumgartela darbu izstāde „GOGO”. Viņš ir mākslinieks, kura darbos reālais pārtop sirreālajā. Tās ir vizuālas mīklas ar nelielu austrumvācisku piesitienu. Pats mākslinieks atzīst, ka nekad nav rāvies pēc slavas, taču šobrīd viņa darbi ir sastopami ievērojamās Eiropas privātajās un publiskajās kolekcijās. Sīkāk internetā: www.makslaxogalerija.lv.

Atklāj vācu mākslinieka Baumgartela izstādi (LTV  Kultūras ziņas)

* Ventspils teātra nama „Jūras vārti” vestibilā līdz 28. septembrim skatāma laikmetīgās mākslas centra „kim?” organizētā Oļas Vasiļjevas un Kaspara Groševa izstāde - ceļvedis pazudušajiem griestiem „OAOA”. Tā ir scenogrāfiska instalācija ar dažādiem objektiem, video un skaņu. Oļa Vasiļjeva (dz. 1981. g.) ir māksliniece no Ventspils, kas dzīvo un stādā Amsterdamā. Viņa strādā ar video, tēlniecību, mūziku un tekstiem, mākslinieces darbos vērojamas plašas atsauces uz daiļamatniecību, mūziku, subkultūrām un literatūru. Savukārt Kaspars Groševs (dz. 1983. g.) strādā ar zīmējumu, skaņu, tekstu, objektiem, viņš absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļu. Sīkāk internetā: www.jurasvarti.lv.

* Ogres muzejā līdz 23. augustam skatāma metālmākslinieka un vides dizainera Gunāra Platpīra izstāde „TUlpES”. Jaunībā mākslinieks studējis Jāņa Rukšāna grāmatu par tulpjkopību un audzēja tās savā dārzā Ogrē, Mežmalas ielā. Gadsimta sākumā kādas mazas meitenītes mamma palūdza Gunāram Platpīram stilizētu tulpi iekļaut istabas interjerā. Tapa emaljas tulpes bērna istabas skapja, gultas un galda rotājumiem. Iedvesmas rezultātā tapa arī emaljas gleznas. Šai izstādei atlasīti darbi, kuri tapuši laikā no 2003. līdz 2014. gadam un raksturo mākslinieka radošo procesu šajā periodā. Akvareļos (tehnika - akvarelis, krītiņi, papīrs) saredzams Tulpes un Platpīra dialogs. Sīkāk internetā: www.ogresmuzejs.lv.

* Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) vēl nedēļu, līdz 24. augustam, skatāma fotogrāfa Leonīda Važnā asociatīvās fotogrāfijas izstāde „Test of the city & Actress” Izstādes projekts mākslas fotogrāfijā „Test of the city & Actress” apvieno divus fotostāstus: asociatīvās fotogrāfijas sēriju „Test of the city” un eksperimentālās fotogrāfijas sēriju „Blue Skies & Actress”. Darbi, kas piedāvāti skatītājiem sērijā „Test of the city” ļauj ieraudzīt mums tik pazīstamo apkārtējo pasauli no cita „skata punkta”, no citas puses. Pilsēta, kas ir redzama uz attēla paveras savādākā, citādākā, līdz šim neredzētā veidā. Toties „Blue Skies & Actress” projekta pamatā ir vizualitātes pētniecība, izmantojot pastāvīgo un impulsveida apgaismojums, kuru lietošanas rezultātā veidojas jauns vizuālais tēls. Sīkāk internetā: www.leonfoto.webs.com.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Andra Straume/poga.lv, Evija Trifanova/LETA, Ieva Lūka/LETA