Gaismas festivāls "Staro Rīga 2014" un kultūras festivāls "Wedding-Moabit 2014" savienos Rīgu un Berlīni
12. un 13.septembrī kultūras vasarnīcā „Esplanāde 2014” varēs iesaistīties arī „Connecting Cities Network” virtuālajā spēlē „Urban Alphabets”.
Kultūra
2014. gada 10. septembris, 15:25

Gaismas festivāls "Staro Rīga 2014" un kultūras festivāls "Wedding-Moabit 2014" savienos Rīgu un Berlīni

Jauns.lv

12. un 13.septembrī laika posmā no plkst.20.30 līdz 01.00 kultūras vasarnīcā „Esplanāde 2014” ikviens tiek aicināts piedalīties unikālā digitālās mākslas projektā „Apdzīvo ekrānu”, kas veidos interakciju starp Rīgu un Berlīnes festivālu „Wedding-Moabit 2014”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Neparastā video objekta mērķis ir pētīt dalībnieku kustības un to attālo auditorijas mijiedarbību. Projekta autoru Pola Sermona un Šarlotes Gouldas ideja ir rotaļīgā veidā iesaistīt sabiedrību „ielas un ekrānu apgūšanā”. Tas tiek darīts izmantojot tehniskos jauninājumus spontānās interakcijās. P.Sermona projekta norises laikā atradīsies Berlīnē, savukārt Š.Goulda veidos instalāciju Rīgā.

Projekta fonu veido virtuāla vide un animācijas - sākot ar vienkāršiem foniem, kas izgaismojas, piemēram, kā krāsainas bruģakmens plāksnes tām uzkāpjot, līdz sarežģītām animācijām, spēlēm, 3D ielu mākslai utml.

Projekta „Apdzīvo ekrānu” pirmsākumi meklējami Glastonberijas festivāla (Lielbritānija) mākslas projektā „Pikniks uz ekrāna” (2009) un darba autori ir rūpīgi ievērojuši iepriekšējā darba tehnisko un konceptuālo aspektu, lai radītu oriģinālu, konkrētai vietai piesaistītu darbu.

Instalācija darbosies gan kā vienas vietas instalācija starp 2 atsevišķām auditoriju grupām viena publiskā ekrāna priekšā, gan arī starp 2 ģeogrāfiski attālām auditorijām pie atsevišķiem ekrāniem. Projektā izmantojot telemātikas tehniku uz ekrāna tiks projicētas vienviet un dažādās pilsētās esošas auditorijas.

Pols Sermons ir vizuālās komunikācijas profesors Braitonas Universitātē, Lielbritānijā. Viņš ir izstrādājis virkni interaktīvi - telematiskās mākslas instalāciju, kas saņēmušas starptautisku atzinību. Sermons iepriekš bijis Salfordas universitātes kreatīvo tehnoloģiju profesors un vairāk nekā 20 gadus strādājis kā aktīvs akadēmiskais pētnieks un radošais praktiķis, galvenokārt interaktīvo mediju mākslas jomā.

Strādājot pie fantastiska kibernētikas mākslinieka - profesora Roja Askota kā tēlotājmākslas bakalaura students Ņūportas tēlotājmākslas skolā 80to gadu vidū, Pols Sermons pieteica sevi kā vadošo pionieri interaktīvo mediju mākslā, iegūstot galveno balvu Austrijas konkursā „Ars Electronica Golden Nica”, kas notika Lincā, īsi pēc maģistra pabeigšanas Redingas universitātē 1991. gadā. Balva Polu aizveda uz Somiju 90to gadu sākumā, lai radītu vienu no revolucionārākajiem prezentācijas video instalāciju viņa karjerā „Telemātiskā sapņošana” 1992. gadā.

Šarlote Goulda ir digitālo mediju vecākā pasniedzēja Salfordas universitātē, Mākslas un mediju skolā un ir radījusi vairākas interaktīvās instalācijas pilsētu lielajiem ekrāniem, kas pēta lietotāja identitāti un radījusi peldošā stāstījuma jēdzienu. Sava pētījuma ietvaros viņa iepazīst kreatīvo un kultūras potenciālu, ko var piedāvāt pilsētas ekrāni digitālo mediju laikmetā un kā šīs jaunās tehnoloģijas un digitālās infrastruktūras ietekmi kā publika interaktē ar pilsētvidi.

Gatavojoties lielākajam rudens notikumam - gaismas festivālam „Staro Rīga 2014”, 12. un 13.septembrī kultūras vasarnīcā „Esplanāde 2014” varēs iesaistīties arī „Connecting Cities Network” virtuālajā spēlē „Urban Alphabets”. Abas dienas plkst.18.00-1.00 urbāno alfabētu Esplanādē papildināt varēs ikviens interesents. Aplikācijas „Urban Alphabets” mērķis ir palīdzēt tās lietotājam paskatīties uz pilsētu no cita skatu punkta. Urbānā alfabēta burti kļūs par sastāvdaļu vienam no ikgadējā gaismas festivāla objektiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Sadarbībā ar "Rīga 2014" / Publicitātes foto