Kultūra
2014. gada 22. septembris, 23:24

Oktobrī Valmieras teātrī būs iespēja redzēt iestudējuma "Saules pelni" pirmizrādi

Jauns.lv

8.oktobrī Valmieras teātra Apaļajā zālē notiks pirmizrāde Feliksa Deiča iestudējumam "Saules pelni", informēja Valmieras drāmas teātra Literārās daļas vadītāja Edīte Tišheizere.

Iestudējuma pamatā ir amerikāņu dramaturga Džona Marella luga "Atmiņas" ("Memoir"), kas veltīta izcilās franču aktrises Sāras Bernāras dzīves nogalei. Sāru Bernāru atveidos aktrise Dace Eversa, savukārt viņas sekretāru izrādē spēlēs Tālivaldis Lasmanis. Izrādes scenogrāfiju veido Mārtiņš Vilkārsis, bet tērpus - Ilze Vītoliņa.

Izrādes apakšvirsraksts "Sāras Bernāras dubultā dzīve" aizgūts no aktrises memuāru nosaukuma. Lugas notikumi aptver Bernāras dzīves pēdējo vasaru, ko "dievišķā Sāra", kā viņu dēvēja laikabiedri, pavada, rakstot atmiņas, sarunājoties ar sekretāru Žoržu Pitū un izspēlējot sava mūža versijas. Īstā dzīve, kas nav bijusi paredzēta publikas skatam un zināšanai, izrādās pavisam citāda: daudz dramatiskāka un skarbāka, nekā tas pienāktos zvaigznei. Taču tieši no tās aktrise guvusi pieredzi un iedvesmu savu lielo traģisko lomu radīšanai. Džona Marella luga ļauj ieraudzīt aktrises dzīvi no abām pusēm, atgādinot gan par Bernāras teātra karjeras spožumu, gan par sāpēm, kas bija tās pamatā. Savukārt sekretārs iemiesosies visu to cilvēku tēlos, kam bijusi nozīmīga vieta Sāras Bernāras mūžā.

LETA