Ķesteris, Daudziņa un citi seriālu aktieri apvienojas jaunā projektā "Kukulis". FOTO
Aktieru Zanes Daudziņas un Alda Siliņa kukuļi „dodas” uz krāsni. Bet izrādi „Kukulis” varēs redzēt jau oktobrī.
Kultūra
2014. gada 23. septembris, 21:17

Ķesteris, Daudziņa un citi seriālu aktieri apvienojas jaunā projektā "Kukulis". FOTO

Jauns.lv

Kukuļi, kā zināms, ir dažādi – vienus cep maizes krāsnī, otrus – dod deputātam vai ceļu policistam. Aktierim Ģirtam Ķesterim ar tādiem neesot bijusi darīšana, savukārt aktrisei Zanei Daudziņai tie radījuši pārdzīvojumus, ko neizdodas aizmirst.

Šādus un līdzīgus jautājumus kukuļa lietā populārie teātru un seriālu aktieri Ģirts Ķesteris, Zane Daudziņa, Aldis Siliņš un Juris Lisners pārsprieda otrdien, uzņēmumā "Grauda spēks" tiekoties pie maizes cepšanas krāsnīm. Kopā mīcot mīklu, veidojot kukuļus un tos šaujot krāsnī, aktieri vēstīja, ka drīzumā gaidāms trešais „kukuļa” veids – izrāžu apvienības «Pannas teātris» jaunā rudens komēdija – muzikāla dzīves spēle – „Kukulis”.

Aktiera Ģirta Ķestera mūžā pasākuma laikā pašrocīgi veidotais kukulis ar caurumu vidū bija pirmais, savukārt aktrise Zane Daudziņa ir maizes cepēja „ar stāžu”. Pirms pāris gadiem šī pati izrāžu apvienība par veiksmīgu sadarbību Daudziņai uzdāvinājusi elektrisko maizes krāsniņu, un kopš tā laika aktrise ģimeni lutina ar pašas ceptu maizi gandrīz reizi nedēļā. „Esam iecienījuši maizi ar dažādām sēkliņām. Tad nu cepu apmēram kilogramu lielu kukuli, ar kuru mēdzu padalīties, arī ejot uz „UgunsGrēka” filmēšanu,” atklāj Zane, piebilstot, ka ģimenes brīvdienu rituālā ietilpst arī pildītu pankūku cepšana brokastīs.

Bet, vaicāti par kukuļiem pārnestā nozīmē, aktieri kļūst domīgi. Ķesteris, kurš izrādē atveido dakteri, atzīst, ka padomju laikā par ātruma pārsniegšanu šķīries no dažiem „piecīšiem”. „Runājot par ārstiem, esmu devis pateicības, un tas ir tikai normāli. Mēs pateicībā dodam to, ko varam dot – un manā gadījumā tā var būt iespēja atnākt uz Dailes teātra izrādēm,” skaidro Ķesteris. Savukārt viņa kolēģe, detaļās neizplūstot, atklāj, ka dot kukuļus dzīvē nācies divas reizes. „Šķiet, tā ir mana traumatiskākā pieredze attiecībā uz sabiedriskām aktivitātēm. Tas, ka tev liek saprast, ka bez „kukuļa” nekas nenotiks, patiesībā cilvēkam ir šausmīgi pazemojoši,” atzīst Zane Daudziņa. Lai arī tas bijis ļoti sen, aktrisei „kukuļa” došana rada nelāgas emocijas joprojām. „Tas ir kaut kas briesmīgs – kā parādība, kurai, ja nepasmejies, netiec pāri,” piebilst aktrise. Nu izrādē „Kukulis” viņai būs tā iespēja.

Izrāde „Kukulis” ar ironiju un zināmu daļu sarkasma analizēs līdzšinējo kukuļdevēju domu gājienu, atšķirību starp pateicību un kukuļdošanu un vienlaikus atklās veidus, kā īsti kukulis dodams. „Nereti sastopamies ar situācijām, kad skaidri zinām – ir jādod vai jāpieņem kukulis, bet cilvēki nezina, kā īsti to darīt. Jautājumi „kur?” un „kā?” vieš plašu iespēju loku minējumiem, kas nereti noved pie nesaprašanās un izgāšanās,” spriež izrādes režisors Juris Rijnieks un turpina „Kad jūs vicināt autoinspektora acu priekšā naudas zīmi un jautājat, vai nevarētu kaut kā sarunāt, un viņš vienmērīgā monotonā balsī nosaka: „Nevicinieties ar to naudu, nolieciet uz sēdekļa”, skaidri redzams, ka jūsu zināšanas šajā jomā ir nepietiekamas. Turklāt katrs kukuļdevējs ir neglābjami līdzīgs mīlētājam, kuram nav pieredzes sava simpātiju objekta aplidošanā. Viņa motīvs ir jauks un sirsnīgs, bet izturēšanās neveikla. Varētu pat teikt, ka kukuļdošanas akta pamatā ir mīlestības jūtas.” Tāpēc izrādes jautrā pamata stīga ir izsmiet un atmaskot muļķīgās kukuļdošanas shēmas un pārvērst tās mīlestības pilnās attiecībās.

Kukuļa „receptes” autori: scenāristes Gunta Kalniņa un Inta Bernova (zināmas arī kā seriāla „UgunsGrēks” scenāristes), režisors Juris Rijnieks, mūzikas autors Artūrs Palkevicš, bet lomās – publikas iemīļotie aktieri Ģirts Ķesteris, Maija Doveika, Zane Daudziņa, Aldis Siliņš un Juris Lisners, kuri ziedu vietā pēc izrādēm labprāt pieņems arī dažāda veida kukuļus.

Kasjauns.lv / Foto: Anete Janševica