Iedzīvotājus aicina rūpēties par savu garīgo veselību un nebaidīties vērsties pēc palīdzības
Nav noslēpums, ka neārstēta depresija un citi psihiskās veselības traucējumi nereti beidzas traģiski - ar pašnāvību.
Sabiedrība
2014. gada 10. oktobris, 18:27

Iedzīvotājus aicina rūpēties par savu garīgo veselību un nebaidīties vērsties pēc palīdzības

Jauns.lv

Labu cilvēka veselību raksturo ne tikai fiziskā labsajūta, bet arī psihoemocionālā labsajūta un sociālā labklājība, nevienu no šiem aspektiem nedrīkst aizmirst, domājot par savas veselības saglabāšanu vai uzlabošanu, šodien Garīgās veselības dienai veltītā preses konferencē uzsvēra Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne.

Viņa skaidroja, ka garīgās veselības problēmas pasaulē kļūst arvien aktuālākas. PVO speciālisti lēš, ka katrs trešais Eiropas reģiona iedzīvotājs gada laikā piedzīvo kādus psihiskās veselības traucējumus. Viens no šo traucējumu veidiem ir depresija, no kuras saskaņā ar PVO datiem visā pasaulē ik gadu cieš vairāk nekā 350 miljoni iedzīvotāju, un tā ir trešā biežāk sastopamā psihiskā slimība Eiropā.

Latvijā šogad līdz 10.jūnijam uzskaitē bija 81 993 cilvēki ar dažāda veida psihiskiem traucējumiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati. Aptuveni 8000 no viņiem saņēma medicīnisko palīdzību valsts sistēmā depresijas gadījumā.

"Ar to Latvija varētu izpelnīties ne tikai veselīgākās, bet arī laimīgākās valsts statusu," komentējot šos datus, ironizēja Rīgas Stradiņa universitātes Psihiatrijas un narkoloģijas katedras vadītājs Elmārs Rancāns. Pēc speciālistu aprēķiniem, Latvijā vajadzētu būt ap 115 000 depresijas pacientu gadā.

"Psihiskie traucējumi ir risināmi. Jāsaprot, ka to dēļ cieš ne tikai viens konkrēts cilvēks, bet visa viņa ģimene un sabiedrība kopumā," uzsvēra Rancāns, aicinot cilvēkus, kuri novēro kādas psihiskās veselības pasliktināšanās pazīmes, vērsties pēc palīdzības.

Nav noslēpums, ka neārstēta depresija un citi psihiskās veselības traucējumi nereti beidzas traģiski - ar pašnāvību, sacīja PVO pārstāve Rūrāne. Eiropas reģions pēc notikušo pašnāvību skaita ieņem pirmo vietu pasaulē pārējo reģionu vidū, viņa teica. Latvija Eiropā šajā rangā ieņem augsto trešo vietu. Situācija Latvijā pēdējo gadu laikā gan esot nedaudz uzlabojusies.

"Stigma, bailes un neizpratne ir galvenais, kas attur cilvēku no palīdzības meklēšanas," norādīja Rūrāne, uzsverot, ka ar šiem faktoriem katram pašam un sabiedrībai kopumā ir jācīnās. Arī viņa aicināja iedzīvotājus nebaidīties meklēt palīdzību psihisku veselības traucējumu gadījumā.

Līdz 26.oktobrim vairāk nekā 55 dažādos pasākumos Rīgā, Jūrmalā, Krāslavā, Valmierā, Kuldīgā un Liepājā norisināsies "Psiholoģijas dienas". To laikā ikviens interesents var saņemt bezmaksas psiholoģiskās konsultācijas, apmeklēt psiholoģiskā kino seansus, diskusijas, meistardarbnīcas, kā arī seminārus un lekcijas. Vairāk par pasākumiem var uzzināt mājaslapā "www.psihologijasdienas.lv".

Tāpat līdz novembra beigām Rīgas dome īsteno informatīvu kampaņu, kuras mērķis ir pievērsties depresijas problemātikai. Līdzās citiem pasākumiem šīs akcijas laikā ikvienam interesentam tiks piedāvātas piecas bezmaksas lekcijas Latvijā zināmu psihiatru un nozares speciālistu vadībā. Pirmā no tām notiks 16.oktobrī viesnīcā "Opera Hotel", Raiņa bulvārī 33. Lekcijas tēma būs "Psihiskās veselības aktualitātes, depresijas veidi un profilakse". Vairāk informācijas var atrast mājaslapā "veseligsridzinieks.lv".

Savukārt šodien Latvijā tiek atzīmēta Pasaules garīgās veselības diena, kurai par godu iedzīvotājiem pieejami vairāki bezmaksas garīgās veselības veicināšanas pasākumi, tai skaitā bezmaksas konsultācijas pie 100 dažādiem speciālistiem, ar kuru sarakstu var iepazīties mājaslapā "www.sauleszimes.lv".

LETA / Foto: All Over Press