Kultūra
2014. gada 20. oktobris, 01:31

Decembrī Rīgā lekcijas un meistarklases vadīs pasaules līmeņa kino profesionāļi

Jauns.lv

Nacionālais kino centrs sadarbībā ar Eiropas Kinoakadēmiju (EKA) pirms EKA balvas pasniegšanas decembrī Rīgā rīkos lekciju un meistarklašu ciklu ar pasaules līmeņa kino profesionāļu dalību, aģentūra BNS uzzināja Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA).

Pasākumu, lekciju un meistarklašu cikls būs paredzēts gan studentiem un akadēmiķiem, gan kino interesentiem. Tajos piedalīsies arī "dzīvais klasiķis" - viens no nozīmīgākajiem XX gadsimta režisoriem Vims Venderss (Wim Wenders), Oskaram nominētā režisore Agneška Holanda (Agnieszka Holland), izcilākās Lielbritānijas kinoskolas "National Film & TV School" vadītājs un oskarots filmu producents Niks Pauless (Nik Powell) un citi, norāda LKA.

Cikla pasākumi sāksies 9.decembrī ar piecu Igaunijas un Lietuvas spēlfilmu seansiem Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē. Turpat 10.decembrī plānota FIPRESCI konference "Latvijas filmas Eiropas kontekstā", kurā piedalīsies Endrjū Higsons (Andrew Higson), Alens Svīds (Allen Svede) un Ričards Alens (Richard Allen). Šajā dienā arī tiks rādīta Marka Kazinsa (Mark Cousins) filma "A Story of Children in Film".

11.decembrī LNB Ziedoņa zālē Venderss lasīs lekciju par jauno tehnoloģiju izmantošanu, ar divām lekcijām uzstāsies Pauless. Berlīnes filmu festivāla atlases komisijas pārstāvis Nikolajs Nikitins stāstīs par par filmu ceļu festivālos. Savukārt 12.decembrī kinoteātrī "Splendid Palace" iecerēta tikšanās ar Līvu Ulmani (Liv Ullmann), kā arī Holandas lekcija par televīzijas seriālu pienesumu filmu industrijai.

Jau vēstīts, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā 13.decembrī Rīgā norisināsies Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija. Tas ir rosinājis Latvijas kino profesionāļus iespējami daudzveidīgi prezentēt Latvijas kino starptautiskajā vidē. Decembrī Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros notiks Latvijas Nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps 2014", tiks rādīta Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominēto filmu programma un retrospektīva, Ziemeļeiropas bērnu un jauniešu filmu programma, filmu festivāla "2ANNAS" īpaši festivālam sarūpētas filmu programmas un īpaši scenāristiem veltīts nozares pasākums, kā arī Nacionālā kino centra sagatavota plaša festivāla industrijas programma – lekcijas un radošās darbnīcas pasaules klases kino nozares pārstāvju vadībā. Gada nogalē Rīgā pulcēsies ārvalstu kino profesionāļi, lai ar Latvijas kino industrijas pārstāvjiem veicinātu starptautisku kopprojektu rašanos. Savukārt kinoteātris "Splendid Palace" uz labākajām Eiropas filmām un kino notikumiem skatītājus aicinās jau visu rudens sezonu.

BNS