Kultūra
2014. gada 22. oktobris, 23:10

Gaismas festivālā "Staro Rīga 2014" arī iedzīvotāji iesaistīsies pilsētas izgaismošanā

Jauns.lv

Šogad gaismas festivāls "Staro Rīga 2014" pirmoreiz sāk līdzdalības programmu "Rīgas karnevāls", aicinot uzņēmumus un iedzīvotājus iesaistīties pilsētas izgaismošanā, pavēstīja nodibinājuma "Rīga 2014" sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Linda Pastare.

Atsaucoties aicinājumam "Izgaismo savu pilsētu!" uzņēmumi un iestādes, kā arī iedzīvotāji festivāla laikā aicināti veidot krāsainas gaismas instalācijas namu logos un uz māju fasādēm. Līdzdalības akcijas objekti un festivāla pamatprogramma veidos svētku noskaņojumu visā pilsētā, kopumā starojot un gaismojot vairāk nekā 100 vietās pilsētā.

Līdzdalības akcijas "Rīgas karnevāls" dalībniekiem objekti būs jāatzīmē virtuālajā kartē. Visi varēs izteikt savu atbalstu un uzslavas Rīgas karnevālu dalībniekiem un objektu veidotājiem. Balsojums notiks divās kategorijās - Rīgas karnevāla izgaismotās/pārveidotās fasādes un Rīgas karnevāla izgaismotie/pārveidotie logi. Lai balsojums notiktu objektīvi, līdzdalības akcijas objektiem gaismas festivāla "Staro Rīga 2014" laikā no 14. līdz 18.novembrim jābūt aplūkojamiem katru dienu laika posmā no plkst.18 līdz 23.

Līdzdalības akcijas dalībnieki elektroniski pieteikt objektus mājaslapā varēs no 10.novembra.

"Rōga 2014" norāda, ka fasāžu un logu noformējumam ir daudz iespēju - prožektori, LED spuldzītes un virtenes, krāsainas lampu spuldzes, neona gaismas un citi apgaismes ķermeņi, kā arī projektori, kodoskopi, diaprojektori un citas multimediju iekārtas. Noderīgi materiāli būs arī trafareti un stencili, tonējošās krāsas, krāsainās līmplēves, audumi un citi materiāli, kas nokrāso logu ailu gaismu. Latvijas dzimšanas dienā - 18.novembrī - sadarbībā ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu ikviens aicināts ēku un logu noformējumā izmantot sveces.

Festivāla organizatori uzsver nepieciešamību parūpēties par ugunsdrošību, rūpīgi izturēties pret savu un kaimiņu mantu, kā arī ievērot piesardzību, darbojoties ar elektrību un dzīvo uguni. Jāatceras, ka fasāžu izgaismošanai jāsaņem ēkas īpašnieka atļauja.

Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā gaismas festivāls "Staro Rīga" pirmoreiz piedāvās plašu ārvalstu mākslinieku darbu skati. Festivāla apmeklētājus priecēs starptautiski atzītu gaismas mākslinieku veidoti objekti no lielākajiem pasaules gaismas festivāliem, kā arī vairāki īpaši Rīgai veidoti starptautisko mākslinieku jaundarbi.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu veido nodibinājums "Rīga 2014" sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. "Rīga 2014" programmas partneris ir "Lattelecom", kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.

BNS