Novadu ziņas
2014. gada 28. oktobris, 19:17

Slampē atrasts teiksmainais akmens! Vai no ezera augšāmcelsies Spirgus pils? VIDEO

Jauns.lv

Slampes pagasta Spirgā mežā atrasts teiksmainais akmens, kas savulaik bija uzstādīts vietā, kurā nogrimusi Spirgus baronam reiz piederējusī pils. Leģenda vēsta, ka pils atkal celšoties augšā, kad tiks atrasts teiksmainais akmens un izlasīts, kas uz tā rakstīts. Nu tas ir noticis!

Teika stāsta, ka Spirgus baronam reiz nogrimusi pils. Tajā vietā, kur pils nogrimusi, esot uzcelts stabs ar uzrakstiem. Kad kāds spēšot izlasīt to, kas uz staba rakstīts, pils celšoties augšā. Barons šīs nogrimušās pils vietā cēlis jaunu muižu. Kad vaicāts, vai muiža gatava, viņš allaž teicis, ka nav, jo baidījies, ka celtne atkal netiek nogremdēta. Tā katru gadu barons uzcēlis klāt pa vienai ēkai, līdz bijis gatavs vesels ciems, raksta „Neatkarīgās Tukuma Ziņas’. Tomēr kāda leģenda vēsta, ka ezerā nav nogrimusi nevis pils, bet gan uz plosta celta māja, kas bija uzcelta Spirgus barona meitām.

Slampenieki zina daudz nostāstu par kādreiz slaveno Spirgus muižu. Ir arī dokumentāli pierādījumi, ka tāds akmens ar uzrakstu reāli eksistējis. Arī Rundāles pils direktors Imants Lancmanis, kurš ir pētījis Spirgus muižas vēsturi un apbūvi, piemin akmeni un raksta, ka šis ir viens no dīvainiem gadījumiem, kad teika nav gluži bez pamata.

Biedrība „Savai Slampei” pagājušās nedēļas nogalē nolēma sarīkot ekspedīciju, lai atrastu šo vēstures liecību. Apmēram 20 entuziasti 25. oktobrī Spirgus purva malā uzgāja akmeni, uz kura, pēc sūnu notīrīšanas, varēja saskatīt uzrakstu. Vācu valodā teksts skan: „DENKMAL DES IM SEE VERSUNKENEN HAUSES” (latviski – „Piemineklis ezerā nogrimušajai mājai”).

Kādā senā fotogrāfijā var redzēt, ka piemineklis kādreiz bija kā akmens krāvuma piramīda. Vēl līdz pagājušās nedēļas nogalei tas gulēja zemē, ieaudzis sūnās.

Vēsturniece Sandra Ieviņa raksta: „Kopīgiem spēkiem mums izdevās akmeni atkal pacelt stāvus un nostiprināt. Aplūkojot 1925. gada Spirgus muižas plānu, var konstatēt, ka toreiz uz pieminekli veda ceļš ar tiltu pār kādreizējo Spirgus ezeru. Iespējams, ka šo ainavisko plānojumu var arī atjaunot. Tas ļautu šo vietu, kas apvīta tik daudz romantiskām teikām, saglabāt nākamajām paaudzēm.

Akmeni atradām, uzrakstu izlasījām, bet pils augšā neuzcēlās. Burtiskā nozīmē neuzcēlās. Mēs ceram, ka katrs darbs, ko biedrība dara sava pagasta vides un cilvēku labā, ir īpašas – garīgas atjaunotnes pils būve, kurā ik „akmens” stiprina piederības sajūtu savam pagastam.”

Iepriekšējā, 19. gadsimta vidū celtā Spirgus muiža nodega 2. pasaules kara laikā – 1944. gadā. Līdz mūsdienām saglabājusies bijusī kalpu ēka, muižas vešūzis un atsevišķas saimniecības ēkas.

Pieminekļa pacelšana Spirgus mežā
Kasjauns.lv/Foto: „Neatkarīgās Tukuma Ziņas”