Sabiedrība
2014. gada 13. novembris, 23:11

Mazākumtautību forums sniegs iedzīvotājiem iespēju iesaistīties politikas veidošanā

Jauns.lv

Šonedēļ gaidāmais mazākumtautību forums "Daudzbalsība, ieklausīšanās un koprade: mazākumtautības Latvijā" sniegs iespēju iedzīvotājiem iesaistīties politikas veidošanā, norāda foruma organizatori.

Kā šodien žurnālistiem pauda Latvijas Krievu kultūras biedrības valdes priekšsēdētāja Jeļena Matjakubova, cilvēkiem patīk kritizēt, bet viņi paši neko nav gatavi darīt. "Mums sabiedrībā šķiet, ka nekas nemainās. Šis forums ir iespēja izteikt savu viedokli, pamatot to, meklēt risinājumus un īstenot pārmaiņas," viņa sacīja.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) norādīja, ka foruma diskusiju secinājumi un jaunās idejas tiks izmantotas Kultūras ministrijas (KM) nākamā gada sadarbībā ar mazākumtautībām. Arī pagājušā gada foruma idejas tikušas īstenotas. Piemēram, foruma dalībnieki vēlējušies tikties radošās nometnēs, lai veicinātu sadarbību, un šogad KM organizējusi divas šādas nometnes - Daugavpilī un Liepājā.

"Latviskā kultūrtelpa veidojusies mijiedarbībā ar citām kultūrām, un šī kultūru daudzveidība nav pretstatā ar nacionālo kultūru, kuras uzdevums ir veidot vienotu, unikālu Latvijas tēlu, kas redzams visā pasaulē," uzsvēra ministre. Viņa teica, ka forums ir vēl viena platforma, kurā mazākumtautības var iesaistīties valsts pārvaldes procesos, tos pilnveidojot.

Pastāvīgi KM darbojas Mazākumtautību konsultatīvā komiteja, kurā ir 16 organizācijas.

Pasākumā Latvijas Kopienu iniciatīvu fonda līdere Liesma Ose informēja, ka foruma atslēgvārds būs "Mēs" un tajā tiks risinātas visiem Latvijas iedzīvotājiem nozīmīgas problēmas. Forumā tiks diskutēts par mazākumtautību interešu aizstāvības praksi un tās izaicinājumiem, minot arī labās prakses piemērus. Tiks spriests par izglītības programmu kvalitāti, vecāku saikni ar skolām un neformālās izglītības iespējām, kuras vēl nav izmantotas.

Tiks runāts arī par bilingvālo izglītību, tomēr uzsvaru liekot uz izglītības kvalitāti. "Bilingvālā izglītība ir tikai līdzeklis, lai to sasniegtu. Mēs runāsim par vecāku sadarbības iespējām ar skolu, kā arī par mācību līdzekļu modernizāciju un pielāgošanu bērniem," pastāstīja Ose.

Īpaši svarīga būšot jauniešiem veltīta diskusija, kur sabiedrībā pazīstami cilvēki stāstīs, kā tautība ir ietekmējusi viņu karjeras izaugsmi. "Latvijā ir daudz cilvēku, kuri pārstāv divas kultūras identitātes. Arī mazākumtautību cilvēki bieži vien nejūtas kā minoritāte. Jauniešiem mēs gribam parādīt, ka tautība netraucē sasniegt labu karjeru," sacīja Ose.

Forumā arī paredzēta diskusija par plašsaziņas līdzekļu atbildību un ietekmi daudzkultūru sabiedrībā, uz kuru ir aicināti dažādās valodās strādājoši žurnālisti. Diskusijas galvenais temats būs "Kvalitatīva informācija krievu valodā". To vadīs žurnālists Miroslavs Kodis. Piedalīsies arī "Delfi" krievu versijas redaktors Anatolijs Golubovs un latviešu valodā strādājoša žurnāliste Daina Jāņkalne.

Tāpat forumā paredzēta viedokļu apmaiņa darba grupās, kā arī secinājumu un ieteikumu prezentēšana. Pēc foruma diskusiju sadaļas, plkst.17, notiks koncerts, kurā priekšnesumus sniegs dažādu tautību kolektīvi.

Jau ziņots, ka mazākumtautību forums šogad notiks otro reizi. Šogad tas norisināsies 14.novembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) un sāksies ar kultūras ministres uzrunu plkst.10.

Dalību pasākumā apstiprinājuši arī biedrības "Stratēģiskās izglītības centrs" vadītāja un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lektore Tatjana Boguševiča, KM Sabiedrības integrācijas departamenta direktore Solvita Vēvere, Saeimas deputāts un biedrības "Arābu kultūras centrs" vadītājs Hosams Abu Meri (V), "Manabalss.lv" vadītāja Madara Peipiņa, biedrības "Latvijas baltkrievu savienība" valdes locekle Jeļena Lazareva, Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (V), fonda atvērtai sabiedrībai "DOTS" programmu direktore Irina Kuzņecova, SIA "Ritters" valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Trofimovs, ārlietu ministra padomnieks Viktors Makarovs, Latvijas Krievu kultūras biedrības valdes priekšsēdētāja Olita Arkle, Eiropas Krievu iniciatīvas dibinātājs un publicists Igors Vatoļins.

LETA