Zivju konservos atklājas pretīga žļurga. Pārtikas uzraugi to noliedz. FOTO
Reizēm nopirkt kvalitatīvus zivju konservus ir īsta loterija. Atverot konservu kārbā varat ieraudzīt arī ūdeņainu mērci, kurā pel daži zivju gabaliņi.
Sabiedrība
2014. gada 15. novembris, 06:10

Zivju konservos atklājas pretīga žļurga. Pārtikas uzraugi to noliedz. FOTO

Jauns.lv

Salīdzinoši lētajos zivju konservos ar tomātu mērci daudzi pircēji cerētā gastronomiskā baudījuma vietā ierauga iesarkanā mērcē peldošas zivteļu galvas ar visām acīm vai nenosakāmas izcelsmes putru. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) gan noliedz, ka Latvijā ražotie zivju konservi būtu neēdami.

Cilvēki, kuru bērnība pagāja padomju laikos ik pa brīdim vēlas atcerēties nostalģisko „bērnības garšu” un veikalu plauktos meklē savu bērnu dienu produktus. Tādu nav daudz: kausētais siers „Dzintars”, konfektes „Gotiņa”, Rīgas sāļie salmiņi un vēl daži citi. Viena no šādām nostaļģiskajām bērnības garšām ir zivju konservi tomātu mērcē - tefteļi, brētliņas, sardīnes… Padomju laikā, kad produktu klāsts veikalu plauktos bija visai ierobežots, namamātes iemanījās no bleķa kārbās paslēptajiem konserviem pagatavot gardu maltīti. Tikai šodien tas var neizdoties, jo, atverot konservu kārbu, tajā varat ieraudzīt kaut ko gluži pretēju gaidītajam.

Vija Kilboka: „Kaut ko tik pretīgu reti kad gadās redzēt!”

Nesen nepatīkamu pārsteigumu piedzīvojusi izdevniecības „Zvaigzne ABC” vadītāja Vija Kilboka, kura kādā Rīgas lielveikalā nopirkusi brētliņas mērcē. Viņa ar savu pieredzēto dalījās gan ar Kasjauns.lv. gan sociālajā tīklā „Facebook”:

„Uznāk kādreiz tāda bērnības garšu nostalģija - pēc doktora desas, vai zivju tefteļiem, vai arī parastām brētliņām tomātu mērcē! Un velti! Tas viss šodien pēc nopirkšanas ir tikvien kā ārā izmetams! Tās samazgu šausmas, kas ir šajā konservbundžā, pat suns novērtēja tikai ar purna aizgriešanu un ļoti nelaimīgu acu skatu! Kur ir visas tās daudzās inspekcijas un patērētāju tiesību aizsardzības centri, kas katru kārtīgas pārtikas mājražotāju ar paceltām rokām pie sienas tur? Vai kāds pircējs maz šādu konservbundžu rokā paņemtu, ja būtu redzams tās saturs?”

Tā vietā, lai konservu kārbā, ieraudzītu glīti saliktas brētliņas ar pārlietu tomātu mērci, tajā iesarkanā ūdeņainā mērcē peldēja sagrieztu brētliņu gabali. Kilboka piebilst: „Kaut ko tik pretīgu reti kad gadās redzēt!”

Rīdzinieks Pēteris: „Nenosakāmas izcelsmes putras pikucis”

Par tagadējo zivju konservu kvalitāti Kasjauns.lv pastāstīja arī rīdzinieks Pēteris: „Bērnībā, kad biju laukos pie vecmāmiņas, viens no maniem gardumiem bija zivju tefteļi ar kartupeļiem. Toreiz veikalos jau nekā daudz nebija un ome pamanījās pasniegt tefteļus ar karsti kūpošiem kartupeļiem. Mēli varēja norīt! Bet atveriet tagad tefteļu konservbundžu…?

Tagad tefteļi ir pavisam savādāki. Tie vairs nav rūpīgi salikti gabaliņi, bieži vien kārbā, kur jābūt vairākiem tefteļiem, atrodu vienu lielu nenosakāmas izcelsmes putras pikuci. Un garša arī nav no tām izcilākajām.”

Konservbundžu pirms pirkšanas vajag pakratīt

Te taisnības labad jāpiebilst, ka padomju laikos iecienītos zivju konservus pārsvarā ražoja tikai viens uzņēmums – Rīgas konservu fabrika „Kaija”, bet tagad tos ražo neskaitāmi zivju pārstrādes uzņēmumi un to produkcijas kvalitāte un izskats atšķiras.

„Facebook” izvērtusies plaša diskusija par zivju konservu kvalitāti un cilvēki dalās arī pieredzi, kā „neiegrābties” sliktas kvalitātes konservos. Lūk, daži ieraksti:

* „Mums ar dzīvesbiedru ir sava metode, kuru pielietojam pirms konservētas brētliņas tomātu mērcē pērkam. Pakrata konservbundžu, un tad saprot - cik tur visa ir iekšā. Vai tikai tomātu mērcē peldoši daži gabaliņi zivs vai daudz gabaliņu, kuriem tik apkārt tā mērce. Ja ir otrais variants, tad bundžas saturs nežļurkst, un parasti arī kvalitāte pieņemama”. (Maija Kalēja)

* „Man kvalitātes šaubas uzdzen konservi ar lielveikalu ķēžu firmas marku, vienreiz iegrābos tādā pašā draņķī kā bildētais. Kopš tā laika šādas lietas vairs nepērku. Tikai tās, uz kuras redzams konkrēts ražotājs un izcelsmes valsts”. (Normunds Smaļinskis)

* „Kādas šausmas! Atverot šādu bundžu, šķiet, nobāl pat zviedru pūdētā reņģe”. (Sandra Strole)

* „Nu šitā bilde ir kaut kas... Ārprāts, kuņģi ceļ uz augšu! Es esmu par to, ka jāatbalsta vietējie, bet, piedodiet, tādu kontroli un sertifikāciju, kādu iziet Eiropas ražotāji, pie mums vēl ilgi var sapņot, jo ražošanas iekārtas, tehnoloģijas jau nav sertificētas un daudziem neatbilst augstākai kvalitātei. Gan jau reiz mainīsies, būsim optimisti. Labu apetīti!” (Lelde Ošmucniece)

PVD: „Nav šaubas par Latvijā ražotu konservu nekaitīgumu”

Kasjauns.lv par zivju konservu tomātu mērcē kvalitāti jautāja atbildīgajai institūcijai – PVD. PVD atzīst, ka dažādu ražotāju vienāda nosaukuma produkcijai izskats var atšķirties, bet to, ka produkcija varētu būt neēdama noliedz. Dienesta Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākais eksperts Andris Vaiders Kasjauns.lv norādīja:

„Pēdējos gados PVD nav nācies bieži saskarties ar sūdzībām par sterilizētu zvejas produktu konservu kvalitāti vai to neatbilstību normatīvo aktu prasībām.

Atgādinām, ka PVD veic regulāras visu zvejas produktu apstrādes uzņēmumu pārbaudes, kuru laikā uzmanība tiek pievērsta ne tikai uzņēmuma higiēnas stāvoklim, bet arī izejvielas izcelsmei, tās kvalitātei, tehnoloģisko procesu atbilstībai un citām, ar patērētājam nekaitīgu produktu ražošanu, saistītiem procesiem.

Informējam, ka atkarībā no uzņēmuma izstrādātā produkta apraksta, dažādiem uzņēmumiem šķietami vienāda produkcija var atšķirties, tomēr, neskatoties uz to, kā arī izvērtējot zvejas produktu pārbaužu rezultātus, PVD nav šaubas par Latvijā ražotu konservu nekaitīgumu”.

Kasjauns.lv/Foto: Vija Kilboka/Facebook, Ieva Lūka/LETA