Rīgas kapsētu apsaimniekošanai turpmāk izmantos elektromobiļus
Nākotnē to kapsētu tuvumā, kurās tiks izmantoti elektromobiļi, plānots uzstādīt uzlādes stacijas, kas būs pieejamas arī iedzīvotāju privātajiem elektromobiļiem.
Runā Rīga
2014. gada 26. novembris, 16:36

Rīgas kapsētu apsaimniekošanai turpmāk izmantos elektromobiļus

Jauns.lv

Rīgas kapsētas saņēmušas piecus pašvaldības iegādātos elektromobiļus, kas palīdzēs padarīt kapsētu apsaimniekošanu ne tikai efektīvāku, bet arī videi draudzīgāku.

„Šo elektromobiļu iegāde atvieglos Rīgas kapsētu darbu. Kapsētu teritoriju kopējā platība Rīgā divkārt pārsniedz dārzu un parku platību, sasniedzot 450 hektārus. Sanāk, ka uz katriem 90 kapsētu hektāriem ir viens elektromobilis. Turklāt jāņem vēra, ka kopējā kapsētu teritorija Rīgā katru gadu pieaug par aptuveni diviem hektāriem, tāpēc es ceru, ka šie elektromobiļi kļūs par pirmajiem, nevis vienīgajiem kapsētu elektromobiļiem,” -  jaunā transporta prezentācijā pauda Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs  Stepaņenko. Viņš arī uzvēra elektromobiļu tehnoloģiskās priekšrocības – jaunais transports ir videi draudzīgs, kā arī lēts ekspluatācijā un apkopē - vidējās elektrības izmaksas uz 100 nobrauktiem kilometriem sastāda aptuveni divus eiro, savukārt piecu gadu apkopju izmaksas uz 50 000 km nobraukumu sastāda aptuveni 185 eiro.

„Elektromobiļi pārvietojas gandrīz bez skaņas, kas kapos ir ļoti būtisks aspekts,” piebilda Stepaņenko.

Projekta ietvaros iegādātos elektromobiļus plānots izmantot I un II Meža, Jaunciema, Pļavnieku un Bolderājas kapos.  Tie tiks izmantoti kapsētu  teritoriju apsekošanai; mazā inventāra pārvadāšanai pa teritoriju;  kapsētu tīrības nodrošināšanai u.c.

Nākotnē to  kapsētu tuvumā, kurās tiks izmantoti elektromobiļi, plānots uzstādīt uzlādes stacijas, kas būs pieejamas arī iedzīvotāju privātajiem elektromobiļiem.

Elektromobiļu iegādei izmantots Latvijas Republikas valsts budžeta programmas „Klimata pārmaiņu finanšu instruments” (KPFI) atbalsts. Kopējais projekta budžets ir 126 480 eiro par pieciem automobiļiem,  viena elektromobiļa cena ir 25 295 eiro. Rīgas domes līdzfinansējums veido 33 980 eiro jeb 26,87 % no projekta kopējām izmaksām. Elektromobiļus iepirkuma rezultātā piegādā SIA „Moller Auto Latvia”. Tie ir pieci jauni, rūpnieciski ražoti M1 klases Volkswagen Up, modelis – E-Up! elektromobiļi.

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments patlaban apsaimnieko 19 pašvaldības kapsētas, lielāko kapsētu kopējā platība sasniedz gandrīz 365 hektārus. Kapsētu pārvalde 2012. gadā jau iznomāja elektromobili 1. Meža kapu apsaimniekošanai, lai izmēģinātu tā darbības lietderību, un tika atzīts, ka elektromobilis ir piemērots šādām vajadzībām. Elektrotransports ir videi draudzīgs un ekonomisks, kā arī darbojas klusi, kas ir būtiski kapsētā. Arī elektromobiļu plānotās uzturēšanas izmaksas gadā ir zemas.

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto