"Pusplikā lesbiete" Linda Leen izraisa skandālu Valmieras luterāņu draudzē
Latviešu estrādes dīvas Lindas Leen jaunā hīta videoklips, kas uzņemts Valmieras luterāņu baznīcā, izraisījis pamatīgu skandālu Valmieras ticīgo vidē.
Sabiedrība
2016. gada 1. decembris, 06:11

"Pusplikā lesbiete" Linda Leen izraisa skandālu Valmieras luterāņu draudzē

Jauns.lv

Latviešu estrādes dīva Linda Leen tautās laidusi sava jaunākā hīta „Beyond Velvet Skin” videoklipu, kurš slepenībā uzņemts Valmieras Sīmaņa luterāņu baznīcā. Valmieras luterāņi sašutuši, ka viņu dievnamā filmēts šis seksīgais videoklips, kurā redzamas gan homoseksuālas, gan tradicionālas mīlas ainas.

Klipā kadri, kurā Linda Leen redzama klejojam zem dievnama velvēm vai sēžam pie ērģelēm, mijas ar ainām, kurā mīlējas divas tumšmatainas lesbietes vai seksīgi tērpusies estrādes dīva skūpstās ar kādu bārdainu čali. Tiesa gan, mīlas ainas baznīcā nav uzņemtas, bet to kompilācija ar dievnama skatiem Valmieras luterāņiem radījusi ne visai patīkamas sajūtas. Kristīgās baznīcas sludinātā morāle un puritānisms nav savienojams ar brīvās mīlestības ideoloģiju!

Nepatīkams pārsteigums

Draudzes administrācijas valdes priekšsēdētājam Aināram Pastvam Lindas Leen jaunā videoklipa parādīšanās bija nepatīkams pārsteigums. Viņš portālam Kasjauns.lv teica: „Es vispār nebiju lietas kursā par šāda videoklipa uzņemšanu. Te gan jāteic, ka pašā baznīcā jau nekas nepiedienīgs nenotiek, tikai kadri tur ir kombinēti un sakompilēti ar citur uzņemto, un tas rada nepiedienīgu iespaidu. Katrā ziņā tā būs mācība, ka nākotnē bez iepriekšējas scenārija saskaņošanas nekāda filmēšana dievnamā nevarētu notikt. Man arī nav nekāda informācija, ka klipa autori baznīcai vai draudzei būtu snieguši kādu ziedojumu vai īrējuši telpas”.

Par divdomīgo videoklipu neizpratnē ir arī draudzes ērģelnieks Leons Āķeris. „Vienīgais, ko man pavēstīja - Linda Leen gribot pasēdēt pie ērģelēm. Nu, lai sēž! Bet nekādas runas par visādām lesbietēm un tā tālāk nebija”. Viņš piebilda, ka par šī videoklipa uzņemšanu atbild draudzes virsmācītājs Arnis Bušs – viņš esot veicis visu nepieciešamo saskaņošanu ar uzņemšanas grupu.

Vairāki Valmieras draudzes locekļi pauda savu sarūgtinājumu, ka Lindas Leen videoklips ir izvērties par savdabīgu „dāvanu” Valmieras dievnama ērģelēm, kurām šogad aprit 130 gadu jubileja.

„Vainīgais” virsmācītājs no Valmieras aizmucis uz Jūrmalu

Gan draudzes ērģelnieks, gan Valmieras draudzes otrais mācītājs Edijs Kalekaurs portālu Kasjauns.lv aicināja sīkāk par klipa uzņemšanas aizkulisēm jautāt Arnim Bušam. Tomēr pats Bušs vairs Valmierā nekalpo (vismaz uz laiku) un draudzes locekļiem nav neko paskaidrojis. Arī Kasjauns.lv neizdevās sazināties ar Bušu. Baznīcas administratore – koordinatore, kura atbild par ekskursijām dievnamā, Indra Kaktiņa Kasjauns.lv teica:

„Es pat nezināju, ka šāds videoklips ir uzņemts. Man piezvanīja kāda draudzes locekle un pateica, lai to noskatos internetā. Noskatījos un esmu sašutusi, ļoti nepatīkami, ka kaut kas tāds baznīcā uzņemts. Ar mācītājiem neesmu runājusi, viņi arī draudzei neko nav izskaidrojuši. Jāteic, ka Arnis Bušs pašlaik Valmierā vairs nekalpo – viņš vismaz līdz janvārim ir komandēts kalpot uz Jūrmalu, Dubultiem. Valmierā viņa nav un neviens viņam tagad neko nevar uzprasīt”.

Linda Leen: „Beyond Velvet Skin” - video:

„Dziesma nu nepavisam ar citātiem no Bībeles, pat pretēji”

Savulaik no Latvijas luteriskās baznīcas (LELB) padzītais mācītājs Valters Korālis, kurš agrāk kalpoja Valmieras Sīmaņa baznīcā portālam Kasjauns.lv teica:

„Klips uzņemts baznīcā, kurā reiz nikni augsti stāvoši LELB korifeji cīnījās it kā pret manu amoralitāti. Tagad nu tā iznomājusi telpas šim klipam, kurā redzamas divas it seksīgas lesbietītes un dziesma baznīcā skan nu nepavisam ar citātiem no Bībeles pantiem (ja to patulko, tad tur ir pat pretēji). Es neesmu pret dīvu Lindu Leen - viņa ir savā vietā, bet vairāki draudzes locekļi, ir ļoti lielā neizpratnē.

Izskatās, ka draudzes padome ar vērienu svin slaveno Fridriha Ladegasta ērģeļu lielo jubileju!

Nez, kā tas viss iet kopā ar LELB un tās arhibīskapa Jāņa Vanaga un arī draudzes mācītāja Arņa Buša antipraida propagandu? Savādi, ka citur (Liepājā) par brīvākiem uzskatiem izraida mācītāju, kurš atbalsta cilvēkus ar citādu orientāciju vai brīvākiem seksuāliem ieskatiem, sieviešu ordināciju un tā tālāk, bet te - mācītājs un draudze, kas balsoja pret sieviešu ordināciju, veic šādu savādu soli. Interesanta Adventa dāvana sabiedrībai!”

Eiforiska ļaušanās jutekliskiem impulsiem

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pirms nedēļas dziedātāja un mūzikas autore Linda Leen prezentēja savu singlu „Beyond Velvet Skin” no nākamā gada sākumā gaidāmā albuma „Digital Church”. Par to Linda Leen izteikusies:

„Galvenais instrumentālais motīvs radies albuma ieraksta sesijas pirmajā stundā, kad skaņas pārbaudes laikā nejauša, improvizēta tēma starp mūziķiem manī aizķērās kā asns jaunam skaņas dizainam un dziesmai, un tā naktīs līdz sesijas beigām jau biju pilnveidojusi tās melodiju un tekstu. Sapņainā, varbūt pat mazliet psihodēliskā dziesmas pamatkrāsa ir viena no albuma muzikālajām šķautnēm, un tā kalpoja arī par iedvesmu videoklipa idejai. Tā vienlaicīgi ir eiforiska ļaušanās jutekliskiem impulsiem un jautājums - kas slēpjas aiz fasādes, laipojot starp padošanos instinktu varai un vēlmi tapt patiesi ieraudzītam dziļāk –iekšpus čaulai”.

Valmieras luterāņus jau gadu gadiem vajā skandāli

Kasjauns.lv jau rakstījis, ka Valmieras Svētā Sīmaņa draudzi nemitīgi vajā dažādi skandāli. Pagājušā gada sākumā draudzē nobrieda pamatīgi skandāli starp mācītājiem. Draudze neziņā lūkojas uz garīdznieku savstarpējiem kašķiem, bet mācītāji kategoriski atsacījās runāt par draudzes nesaskaņām. Ierindas ticīgie, nesaprotot, kas notiek, savā neomulīgajā sajūtā dalījās ar laicīgo presi. Strīdus varēja būt ierosinājušas gan biznesa, gan teoloģiskās nesaskaņas, ar kurām ierindas ticīgajam ir visnotaļ mazs sakars, jo viņš taču baznīcā grib gūt sirdsmieru, nevis pelnīt naudu vai strīdēties par specifiskiem teoloģiskiem jautājumiem. Uz draudzi likvidēt ķildas bija devies arī pats arhibīskaps. Rezultātā draudzē tika nomainīti mācītāji, bet par virsmācītāju, kā arī iepriekš, palika Arnis Bušs. Valmierā runā, ka Bušs pamatīgi nokaitinājis vietējos uzņēmējus, prasot nesamērīgi lielu nomas maksu par baznīcas īpašumā esošo zemi. Te jāpiebilst, ka Arnis Bušs ir ne tikai Valmieras virsmācītājs, bet arī atbild par visu LELB īpašumu nozares darbu visā Latvijā, ir atbildīgs LELB Virsvaldes darbinieks.

Savukārt 2008. gadā par it kā draudzes īpašumu izsaimniekošanu un amorālu dzīvesveidu no Latvijas luterāņu baznīcas mācītāju sarakstiem svītroja toreizējo Valmieras draudzes mācītāju Valteru Korāli, kurš tagad izveidojis savu mācītāja privātpraksi. Daļa Valmieras draudzes locekļu pat piketēja pret Korāļa atstādināšanu.

Elmārs Barkāns/Foto: ekrānuzņēmumi no video, Nils Vilnis