4dienas
5stundas
40minūtes
59sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Viedokļi

"Ja Finanšu ministrija lems, vai tur būs bizness, tad noteikti nebūs" - Pēteris Šmidre par kino finansēšanu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvija ir zaudējusi iespēju iesaistīties pasaules lielajā kino biznesā, jo Finanšu ministrija atteikusies atvēlēt līdzekļus ārvalstu kinoprojektu līdzfinansēšanai. Vēl nesen darbojās kārtība, kas paredzēja ārvalstu kino producentiem atmaksāt daļu izdevumu, ja filmēšana tiek organizēta Latvijā. Tādā veidā valsts gan iztērēja pāris miljonus, taču krietni vairāk atguva uz tā rēķina, ka filmēšanas grupa pie mums uzturējās vairākus mēnešus, tērēja te naudu un nodarbināja vietējos cilvēkus, kuriem maksāja algu.

"Ja Finanšu ministrija lems, vai tur būs bizness, ...

Tagad taupības nolūkos šī kārtība izbeigta, kā rezultātā globālais straumēšanas serviss "Netflix" ir atteicies no plāniem savu jauno seriālu filmēt Latvijā, tā vietā priekšroku dodot Igaunijai, līdzīgu izvēli savai topošajai filmai izdarījis arī Džordžs Klūnijs. Uzņēmējs Pēteris Šmidre uzskata, ka par šādiem jautājumiem vajadzētu lemt profesionāļiem, nevis Finanšu ministrijai.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
"Šajā jautājumā jāuzticas privātajiem uzņēmumiem, kuri šajā jomā darbojas profesionālā līmenī," norāda uzņēmējs Pēteris Šmidre.
"Šajā jautājumā jāuzticas privātajiem uzņēmumiem, kuri šajā jomā darbojas profesionālā līmenī," norāda uzņēmējs Pēteris Šmidre.

"Vispirms būtu jāatbild uz jautājumu, vai filmas uzņemšana konkrētajā vietā valstij vai pilsētai ir prestiža lieta, vai arī naudas jautājums. Ja pasākumam ir ekonomiska jēga, tad, manuprāt, ar šo jautājumu varētu nodarboties attiecīgajā sfērā iesaistītas kompānijas, piemēram, no tūrisma nozares. Bet valsts varētu iedalīt naudu īpašam fondam, kas tad konkursa kārtībā arī lemtu par kādas filmēšanas finansēšanu, arī par sporta pasākumu vai koncertu rīkošanu. Un lemjot par finansējumu tad skatītos, vai mēs kā valsts tur kaut ko nopelnām vai nē. Ja nopelnām, tad labi, ja nepelnām, tad jāskatās, vai tīri prestiža nolūkos to varam atļauties vai nē.

Vienu gan varu pateikt droši: ja mēs atstāsim Finanšu ministrijas ziņā lemšanu par to, būs kādā jomā bizness vai nebūs, tad beigās noteikti nekāda biznesa nebūs. Šajā jautājumā jāuzticas privātajiem uzņēmumiem, kuri šajā jomā darbojas profesionālā līmenī."

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.