2dienas
21stundas
37minūtes
59sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vecāki ceļ trauksmi - Rīgā bērnu starpā tiekot izplatītas bīstamas, narkotiku saturošas konfektes
foto: Ekrānšāviņš
Uz minēto konfekšu iepakojumiem minēts, ka "tās stingri aizliegts glabāt bērniem pieejamā vietā".
Sabiedrība

Vecāki ceļ trauksmi - Rīgā bērnu starpā tiekot izplatītas bīstamas, narkotiku saturošas konfektes

Anna Klāra

Jauns.lv

Vecāku čatos izplatījušās ziņas, ka Rīgas Centra Humanitārās vidusskolas un Berģu mūzikas un mākslas pamatskolas apkārtnē tiek izplatītas narkotikas želejkonfekšu izskatā.

Vecāki ceļ trauksmi - Rīgā bērnu starpā tiekot izp...

"Labdien, cienījamie kolēģi! Ir saņemta informācija, kas nāk no Rīgas Centra Humanitārās vidusskolas un Berģu Mūzikas un Mākslas pamatskolas. Rīgas bērnu vidū tiek izplatītas jaunas narkotikas želejkonfekšu izskatā, un to lietošanas sekas var būt letālas. Atklāto iepakojumu attēli ir pievienoti pielikumā. Būsim vērīgi un nodrošināsim skolēnu drošību, novēršot šo narkotiku izplatīšanu," norāda kāds satraukts vecāks.

foto: Ekrānšāviņš
Uz minēto konfekšu iepakojumiem minēts, ka "tās stingri aizliegts glabāt bērniem pieejamā vietā".
Uz minēto konfekšu iepakojumiem minēts, ka "tās stingri aizliegts glabāt bērniem pieejamā vietā".

Vairāki vecāki par izplatīto paziņojumu pauduši bažas, "aicinot rūpīgāk sekot līdzi bērnu aktivitātēm un vaicāt, vai viņiem skolās ir bijusi saskare ar šādām vielām". Olga pret paziņojumu attiecas skeptiski, norādot, ka "narkotikas ir dārgas, un mūsdienās neviens tās par velti nepiedāvā". Savukārt Anna paskaidroja, ka "tās ir marihuānas konfektes, kas neizraisa letālas sekas".

Kā novēroja Jauns.lv, attēlā redzamas Amerikas Savienoto Valstu uzņēmuma "Top Five" izplatītas konfektes. Tās apzināti imitē populārās kompānijas "Ferrara Candy Co" saldumus, kas ir ļoti populāri bērnu vidū. Starp šiem diviem uzņēmumiem kopš 2022. gada notiek tiesvedība par iespējamiem autortiesību pārkāpumiem. "Top Five" ir vairumtirgotājs, kas izplata ar marihuānu piesūcinātas konfektes ASV štatos, kur šo narkotisko vielu lietošana ir atļauta. Tomēr Jauns.lv noskaidroja, ka minētā zīmola produkti ir brīvi pieejami vairākās interneta vietnēs, un to cenas svārstās no 20 līdz 50 eiro par iepakojumu.

Lai gan atsevišķi iedzīvotāji uzskata, ka šādu konfekšu lietošana jauniešiem nekaitē un ir pielīdzināma kaņepju sviesta lietošanai uzturā, attēlā redzamās želejkonfektes vienā iepakojumā satur 400 līdz 600 miligramus THC, kas var nodarīt bīstamas sekas veselībai. Kā liecina "Harvard Health Publishing" publicētā informācija, pat 10 miligrami THC nepieredzējušam lietotājam ir uzskatāmi par lielu devu, kas var izraisīt bīstamas blaknes, piemēram, panikas lēkmes, sirdsklauves un halucinācijas.

Arī uz konfekšu iepakojumiem ir norādīts, ka tās stingri aizliegts glabāt bērniem pieejamās vietās un ka tās jālieto ļoti mazās devās, pagaidot 30 līdz 60 minūtes, līdz narkotisko vielu efekts nostiprinās. Lai gan Jauns.lv nav guvis apstiprinājumu šo konfekšu izplatībai jauniešu vidū, publiskajā telpā pieejamā informācija liecina, ka tās brīvi pieejamas dažādās interneta vietnēs."