Česlavs Batņa: Latvijas Nacionālas operas un baleta pārvaldībai jābūt vienkāršai un efektīvai
foto: LETA
“Apvienotā saraksta” Saeimas frakcijas deputāts Česlavs Batņa.
Politika

Česlavs Batņa: Latvijas Nacionālas operas un baleta pārvaldībai jābūt vienkāršai un efektīvai

Jauns.lv

“Apvienotā saraksta” Saeimas frakcijas deputāts Česlavs Batņa iesniedzis priekšlikumu “Grozījumi Latvijas Nacionālās operas un baleta likumā”, paredzot samazināt VSIA “Nacionālā opera un balets” valdes locekļu skaitu.

Česlavs Batņa: Latvijas Nacionālas operas un balet...

Lai nodrošinātu skaidru, vienkāršu un efektīvu pārvaldes modeli šajā nozīmīgajā kultūras institūcijā, deputāta ieskatā pietiek ar vienu valdes locekli. Skaidra atbildība, operatīva lēmumu pieņemšana, vairāku simtu tūkstošu eiro finansiāls ietaupījums – tādi ir acīmredzami ieguvumi no šāda priekšlikuma realizācijas. Jāuzsver, ka līdzīgi darbojas arī citas kultūras iestādes, piemēram, Nacionālā teātra, Dailes teātra un Jaunā Rīgas teātra valdē ir tikai viens loceklis.

“Tādas Latvijas kultūrai tik svarīgas organizācijas kā Latvijas Nacionālā opera un balets vadībai jābūt skaidrai un vienkāršai, bez birokrātiskiem un politiskiem apaugumiem un uzslāņojumiem. Jābūt skaidram, kas ir  vadītājs, jo viņam ir autoritāte un arī atbildība par visu, kas notiek mūsu lielākajā kultūras iestādē,” saka Batņa. “Turklāt laikā, kad valdība nevar izpildīt savas saistības pret ārstiem un skolotājiem, jādomā arī par katra eiro efektīvu izmantošanu. KM prezentētajā budžetā kā viens no nākamā gada veiksmes stāstiem tika prezentēts arī finansējuma samazinājumu profesionālajai mākslai, t. sk. arī operai. Elementāra matemātika – viens operas valdes loceklis nodokļu maksātājam gadā izmaksā apmēram 100 000 eiro ieskaitot visus nodokļus, divi – aptuveni 200 000 eiro. Atbildīgi analizējot gan esošo finanšu situāciju, gan kaimiņvalstu pieredzi operas teātru pārvaldībā, mums ir jārīkojas kā atbildīgiem saimniekiem, nevis jāskrien ar nepārdomātiem lēmumiem!”