Bīstama tendence skolēnu vidū: pusaudži apzināti zaudē samaņu, nonāk slimnīcā ar skābekļa trūkumu smadzenēs
foto: LETA
Jauna "izklaide" skolēnu vidū rada bažas.
Sabiedrība

Bīstama tendence skolēnu vidū: pusaudži apzināti zaudē samaņu, nonāk slimnīcā ar skābekļa trūkumu smadzenēs

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sociālajos tīklos izplatās bīstams izaicinājums, kurā pusaudži mēģina apzināti zaudēt samaņu. Šonedēļ Liepājas slimnīcā ārstēti divi pusaudži, kuri eksperimenta laikā ģība un guva smadzeņu satricinājumus, vēsta portāls liepajniekiem.lv.

Bīstama tendence skolēnu vidū: pusaudži apzināti z...

Pediatre Solvita Jegorenko medijam skaidro, ka pārlieku forsēta elpošana izraisa skābekļa trūkumu smadzenēs, kas noved pie ģīboņa.  “Kā mēs izsecinājām, tas notiek ar izteikti forsētu elpošanu, kas sākotnēji pastiprināti piegādā smadzenēm skābekli, bet pēc tam notiek pretējs process – asinsvadi sašaurinās un smadzenēs iestājas skābekļa bads. Tajā brīdī bērns zaudē samaņu un krīt,” norāda Jegorenko.

Mediķi uzsver izaicinājuma nopietnību, norādot, ka tam var būt ilgtermiņa sekas, piemēram, epilepsija. Vecākiem un pedagogiem ieteikts runāt ar bērniem par šādu eksperimentu bīstamību. 

Slimnīcā šobrīd ārstējas divi pusaudži, kuri, zaudējot samaņu, guva smagas galvas traumas. Solvita Jegorenko norāda, ka šie pusaudži cieš no galvassāpēm, vemšanas un dezorientācijas, bet diagnosticēšana ir apgrūtināta, ja pusaudži nestāsta par piedzīvoto. 

Pirmais bērns, kas piedalījās bīstamajā izaicinājumā, pirmdien nonāca pie pediatres Ingas Zvirbules, kuras uzdevums bija diagnosticēt bērnu smagā neiroloģiskā stāvoklī. Nepietiekamas informācijas dēļ nācās veikt datortomogrāfiju, lai noteiktu problēmu. Vēlāk no mātes iegūtā informācija atklāja, ka šādi bīstami eksperimenti izplatās dažādās skolās un notiek arī ārpus to teritorijas, piemēram, Raiņa parkā. 

Liepājniekiem.lv noskaidroja, ka Liepājas slimnīcā šonedēļ stacionētie bērni atvesti no Draudzīgā aicinājuma un Oskara Kalpaka vidusskolām. Puisim bija 10 gadu, meitenei – 13.