Astotais diktāts latgaliski piedāvās iespēju iepazīties ar latgaliešu pasaku 
foto: Publicitātes foto
Diktāts notiks 12. oktobrī.
Sabiedrība

Astotais diktāts latgaliski piedāvās iespēju iepazīties ar latgaliešu pasaku 

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Oktobra vidū tiek svinēta Valsts valodas diena un, domājot par to, 12. oktobrī pārbaudīt savas zināšanas un prasmes latgaliešu rakstu valodā aicinās arī astotais diktāts latgaliešu rakstu valodā.

Astotais diktāts latgaliski piedāvās iespēju iepaz...

Diktāts skanēs "Latvijas Radio 1" ēterā latgaliskajā raidījumā “Kolnasāta” sestdienas vakarā plkst. 18.20, kā arī video formātā būs skatāms Sabiedrisko mediju portālā "LSM.lv" un latgaliešu kultūras ziņu portālā "lakuga.lv". Šī gada diktātā aktieris, mūziķis un pasākumu vadītājs Kristaps Rasims lasīs fragmentu no latgaliešu pasakas par lapsu un rubeni. Diktātu organizē Latvijas Radio Latgales multimediju studija, latgaliešu kultūras kustība “Volūda” un portāls lakuga.lv.

Svinot Valsts valodas dienu, par tradīciju kļuvusi pasaules diktāta latviešu valodā rakstīšana, kas šogad notiks desmito reizi (plašāk par X pasaules diktātu latviešu valodā var uzzināt: raksti.org). Taču, uzsverot latviešu valodas daudzveidību, ikviens interesents jebkur pasaulē jau astoto reizi tiek aicināts pamēģināt spēkus rakstītprasmē arī latgaliešu rakstu valodā, kas ir otra normēta latviešu valodas rakstu tradīcija. 

Diktāta tekstu šoreiz lasīs aktieris, mūziķis un pasākumu vadītājs Kristaps Rasims, kurš ir arī vairāku latgaliešu radio iestudējumu mākslinieciskais vadītājs. Šogad Latvijas Radio radījusi audio pasaku lietotni, kuru plānots papildināt arī ar pasakām latgaliski, tāpat šogad savu simtgadi svin Latviešu folkloras krātuve, tādēļ astotā diktāta teksta fragments būs pasaka par lapsu un rubeni, kas izvēlēta no profesora Pētera Šmita sakārtotā latgaliešu pasaku krājuma. Pasakas teksts latgaliešu rakstu valodā, ievērojot 2007. gadā apstiprinātos noteikumus, pēc tā noslēguma pārbaudei būs pieejams portālos "lakuga.lv" un "LSM.lv". 

Latgaliešu valodas diktāta rakstīt gribētājiem arī šogad tiek piedāvāta iespēja tekstu rakstīt tiešsaistes formātā, kā arī, ja ir vēlme, iesniegt to kļūdu pārbaudei. Diktātu latgaliešu rakstu valodā organizē latgaliešu kultūras kustība “Volūda”, latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv un Latvijas Radio Latgales multimediju studija, bet atbalsta Latvijas Radio un Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem un Valsts kultūrkapitāla fonds.