Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Viedokļi

Viedokļu krustugunīs antivakseru pāraudzināšana: kā cilvēkus pārliecināt vakcinēties?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēc tam, kad pagājušajā mēnesī Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā no difterijas mira nevakcinēts četrgadīgs puisēns, sabiedrībā sākusies diskusija, vai nepieciešama obligāta jeb pat piespiedu bērnu vakcinācija pret nāvējošajām infekcijām arī gadījumos, ja vecāki kategoriski atsakās potēt savas atvases. To Jauns.lv vaicāja viedokļu līderiem.

Viedokļu krustugunīs antivakseru pāraudzināšana: k...

Maza zēna nāve parādīja, ka Latvijā ir daudz cilvēku, kuri pēc kovida epidēmijas neuzticas vakcīnām un ne tikai paši nevakcinējas, bet arī principiāli nevakcinē savus bērnus. Tādēļ Lielais jautājums: “Kā izglītot cilvēkus par vakcīnu nepieciešamību?” To Jauns.lv jautāja viedokļu līderiem – rakstniekam Jurģim Liepniekam, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentam Aigaram Rostovskim un uzņēmējam Pēterim Šmidrem.

Jurģis Liepnieks teic, ka pret vakcināciju noskaņoto nelielo radikāļu grupu pārliecināt par pretējo viedokli varētu būt pat neiespējamā misija. Tādēļ pirmām kārtām būtu jārūpējas nevis par antivakseru pāraudzināšanu, bet gan par bērnu izglītību. Aigars Rostovskis nav galējību cilvēks un neuzskata, ka kaut kas, tostarp vakcinācija, būtu jānosaka obligāti visiem, jo situācijas var būt dažādas. Bet tai pašā laikā viņš uzsver, ka galvenā atbildība par bērnu veselību un dzīvību gulstas uz vecāku pleciem. Pēteris Šmidre pārliecināts, ka cilvēku attieksme pret vakcinēšanās nepieciešamību atkarīga no kopējā izglītības līmeņa un atgādina, ka 2021. gadā, kad uzliesmoja Covid-19, no šīs slimības vairāk nekā 90% nāves gadījumu bija tieši nevakcinēto vidū. Šie skaitļi tad arī cilvēkus var pārliecināt – vajag vai nevajag vakcinēties?

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Pēteris Šmidre, Jurģis Liepnieks un Aigars Rostovskis izsakās par "antivakseru pāraudzināšanu".
Pēteris Šmidre, Jurģis Liepnieks un Aigars Rostovskis izsakās par "antivakseru pāraudzināšanu".

Jurģis Liepnieks: "Valsts nevar izglābt visus cilvēkus pašus no sevis"

Lai nopietni un profesionāli atbildētu uz jautājumu, kā skeptiski noskaņotos pārliecināt par vakcinācijas nepieciešamību, būtu jāveic socioloģisks pētījums un jāsaprot, cik šī problēma ir aktuāla, saka Jurģis Liepnieks un turpina: “Man intuitīvi liekas, ka vienkārši būtu jāsper solis atpakaļ un nav ko uzbāzties cilvēkiem, jo radikāli noskaņoto cilvēku viedoklis nebūs tik viegli maināms, vai arī tas ļoti dārgi izmaksās. Ir kaut kāda maza grupa ar ļoti ekstrēmu viedokli, kurai ir savs “burbulis”, kas to viedokli atražo un kuriem ir sava “atbalsta kamera”, un kur iespēja izmainīt viedokli uz pretējo ir tuvu neiespējamajam. Valsts diemžēl nevar izglābt visus cilvēkus pašus no sevis. Mēs tur neko nevaram darīt.”

Vienlaikus viņš uzsver, ka Latvijā kopējā vakcinācijas aptvere nav katastrofāla, tā ir normāla. To noliedz tikai neliela radikāli noskaņotu cilvēku grupa. Lai pārliecinātu antivakserus par vakcinācijas nepieciešamību, viņaprāt, nebūtu vajadzīgas “straujas un ārkārtīgi enerģiskas kustības”, jo tādējādi var panākt pretēju efektu. Pirmām kārtām būtu jāpievērš uzmanība vispārējās izglītības jautājumiem. Un tagad tas jau tiek darīts. Rakstnieks, piemēram, nule izlasījis sadaļu par imunitāti 12. klases bioloģijas mācības programmā un “tas bija ārkārtīgi vērtīgi un interesanti. Tieši tas, kas vajadzīgs! Vienkārši vajag rūpēties par to, lai cilvēkam būtu laba izglītība. Vajag izglītot bērnus! Un, ja tas nepalīdz, ja ar to par maz – nu, tad neko...”

Aigars Rostovskis: "Neesmu galējību cilvēks"

„Neesmu no tiem, kuri uzskata, ka kaut kas ir obligāti vajadzīgs visiem, jo varbūt ir kaut kādas individuālas situācijas, kurās ģimenes ārsts varbūt kādai ģimenei nerekomendē vakcinēt bērnu. Neesmu mediķis, bet neesmu arī galējību cilvēks. Neesmu no tiem, kuri tagad metīsies teikt, ka kaut kāda personiska pieeja ir nepareiza,” saka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis, runājot par nepieciešamību visiem bez izņēmuma noteikt obligātu vakcināciju pret nāvējošām infekcijām.

Viņš saka, ka veselības pratība ir ļoti būtiska lieta un tās problēmas jārisina ģimenei sadarbojoties ar ģimenes ārstu. Katram cilvēkam vai ģimenei ir jābūt labām attiecībām ar ģimenes ārstu, kuram jāuzticas, bet Aigars Rostovskis arī redz, ka mediķu vidū ir atšķirīga attieksme pret vakcināciju: „Lielākā daļa ir par vakcinēšanos, bet ir atsevišķi mediķi, kas tā neuzskata.” Viņš saka, ka saprātīgs lēmums jāpieņem sadarbībā starp ģimeni un ģimenes ārstu. Bet tai pašā laikā jāatceras, ka faktiski lielākā atbildība par bērnu veselību un dzīvību gulstas uz vecāku pleciem.

Pēteris Šimdre: "Tur bija absolūtais haoss"

Runājot par antivakseru aktivitātēm, Pēteris Šmidre atgādina 2021. gadu, kad sākās masveida vakcinācija pret kovidu. Toreiz statiskas ciparos valdīja absolūts haoss, kas radīja neuzticēšanos pret ārstiem, valdību un tā tālāk. Tomēr viņš teic, ka nāves gadījumu no Covid-19 cipariem vajadzētu ticēt, un tie liecina, ka vairāk nekā 90% gadījumos no kovida mira tie, kas nebija vakcinējušies.

Cilvēku attieksme pret vakcinēšanos atkarīga no kopējā izglītības līmeņa – no tā, kā cilvēks uztver pasauli, ko viņš saprot, kam tic vai netic, saka Pēteris Šmidre un atgādina, ka pēdējā kovida epidēmija šajos uzskatos ieviesa nopietnu haosu, kas arī iedragāja uzticēšanos gan ārstiem, gan valdībai: „Kovidlaikā savā dienasgrāmatā mēģināju pats vest kaut kādu statistiku: cik bija saslimušo, atveseļojošos, miršanas gadījumu. Un, teikšu godīgi, tie cipari (no publiskiem avotiem ņemtie) nesakrita nevienā galā. Pilnīgi skaidrs, ka tur valdīja absolūts haoss. Nebija nekādas ticības tiem cipariem.”

Tomēr vienam gan var ticēt, un tā bija miršanas jeb nāves gadījumu statistika, kas gan, pēc visa spriežot, nevarētu būt viltota vai sagrozīta, jo nāve taču paliek nāve. Un tā liecināja, ko no Covid-19 mirušie vairāk nekā 90% gadījumu nebija vakcinējušies. Starp mirušajiem bija arī daļa cilvēku, kuri bija „viltus vakcinētie”, kuri vakcinēšanās dokumentus bija nopirkuši, piemēram, lai varētu ceļot. Tā kā ap 95% mirušo nebija vakcinēti, un tas varētu cilvēkiem dot skaidru vēstījumu – vajag vai nevajag vakcinēties? Bet jābūt skaidrai un patiesai komunikācijai ar sabiedrību, kas izskaidrotu vakcinācijas nepieciešamību.

Pēteris Šmidre norāda uz pašreizējo „naturālā zaļā dzīves” veida jeb antivakseru ideoloģiju: „Bet atcerēsimies, ka tolaik, kad nebija efektīgu ārstēšanās līdzekļu, vairākus gadsimtus atpakaļ iedzīvotāju skaits uz Zemes bija daudzreiz mazāks. Ja gribam būt „naturāli”, nu tad zāles vispār nelietosim, tad mēs Zemei nekādu kaitējumu nenodarīsim, bet tad ņemsim vērā, ka mūsu tad būs piecas, desmit reizes mazāk. Man par šo citu komentāru nav.”

Ko Jurģis Liepnieks, Aigars Rostovskis un Pēteris Šmidre saka par “antivakseru pāraudzināšanu”, skatieties Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.