Latvijā strauji krītas iedzīvotāju skaits: vai politiķi beidzot rīkosies?
foto: Zane Bitere/LETA
Cilvēki Rīgas Centrāltirgū.
Sabiedrība

Latvijā strauji krītas iedzīvotāju skaits: vai politiķi beidzot rīkosies?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvija saskaras ar nopietnām demogrāfiskajām problēmām, kas, līdzīgi kā citās Eiropas valstīs, var radīt ievērojamus izaicinājumus turpmākajās desmitgadēs. Zema dzimstība un nespēja kompensēt iedzīvotāju skaita samazināšanos rada riskus valsts sociālajai sistēmai un ekonomiskajai izaugsmei. Lai gan problēma nav jauna, politikas veidotāji šķiet nespēj atrast efektīvus risinājumus vai neuzskata šo jautājumu par prioritāru. Savās pārdomās par Latvijas demogrāfisko situāciju dalās demogrāfs Ilmārs Mežs.

Latvijā strauji krītas iedzīvotāju skaits: vai pol...

Bieži izskan arguments, ka iedzīvotāju skaita samazināšanās notiek visā pasaulē, taču tas nevar būt attaisnojums bezdarbībai. Piemēram, Ķīna piedzīvo līdzīgu tendenci, tomēr daudzās valstīs tiek veiktas mērķtiecīgas investīcijas ģimenes atbalsta politikā, lai stabilizētu situāciju. Kaimiņvalsts Igaunija ir labs piemērs, kā adekvāts valsts atbalsts var palēnināt iedzīvotāju skaita samazināšanos. Igaunija, neraugoties uz līdzīgiem izaicinājumiem, īsteno skaidru ģimenes atbalsta politiku, un prognozes liecina, ka ap 2060. gadu tā varētu apsteigt Latviju iedzīvotāju skaita ziņā. Šāda situācija būtu smags trieciens Latvijas pašapziņai un parāda nepieciešamību pēc ilgtspējīgas politikas un risinājumiem.

foto: LETA
Demogrāfs Ilmārs Mežs.
Demogrāfs Ilmārs Mežs.

Latvijā pastāv dažādi atbalsta mehānismi ģimenēm, piemēram, vecāku pabalsti pirmajā bērna dzīves gadā, taču problēmas sākas pēc šī perioda. Bērnudārzu trūkums un ierobežotais atbalsts pēc bērna pusotra gada vecuma liek ģimenēm izvēlēties starp karjeras attīstību un rūpēm par bērnu, kas ilgtermiņā negatīvi ietekmē gan finansiālo, gan profesionālo stabilitāti. Lai novērstu šo situāciju, nepieciešams uzlabot atbalstu ne tikai agrīnā bērnībā, bet arī līdz skolas vecumam, kā arī risināt pirmsskolu pieejamības jautājumus.

Jaunu bērnudārzu būvniecība, lai gan nepieciešama, nav vienīgais risinājums. Ir svarīgi izvairīties no pārāk lieliem ieguldījumiem infrastruktūrā, kas drīzumā var kļūt lieka, ņemot vērā demogrāfiskās izmaiņas. Tā vietā būtu jāveicina elastīgi risinājumi, tostarp ciešāka sadarbība ar privāto sektoru, kas spēj ātrāk reaģēt uz pieprasījumu. Valstij būtu jāapsver lielāka finansiālā atbalsta nodrošināšana ģimenēm, kas izvēlas privātās pirmsskolas, tādējādi palielinot pieejamo iespēju klāstu.

Lai Latvija veiksmīgi risinātu demogrāfiskos izaicinājumus, nepieciešams pārdomāt ģimenes atbalsta politiku, sniedzot lielāku atbalstu vecākiem gan finansiāli, gan nodrošinot kvalitatīvu pirmsskolas izglītību un mājokļu pieejamību. Igaunijas pieredze kalpo kā piemērs, ka ilgtermiņa ieguldījumi ģimenes politikā var dot pozitīvus rezultātus un palīdzēt uzlabot demogrāfisko situāciju arī Latvijā.