Izdota Demakovas grāmata par Lancmaņa mākslu
foto: Paula Čurkste/LETA
Mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis.
Kultūra

Izdota Demakovas grāmata par Lancmaņa mākslu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar apgādu "Neputns" izdevis mākslas zinātnieces Helēnas Demakovas grāmatu "Imanta Lancmaņa māksla", informēja apgāda pārstāve Luīze Pastore.

Izdota Demakovas grāmata par Lancmaņa mākslu...

Lancmanis ir mākslas vēsturnieks, mākslas un arhitektūras pieminekļu restaurēšanas iniciators un speciālists, gleznotājs, grāmatu autors, publicists, sabiedriskais darbinieks un ilggadējs Rundāles pils muzeja direktors no 1976. līdz 2018.gadam.

Viņš vadījis Rundāles pils restaurācijas darbus un iekārtojis ne vien pils pamatekspozīciju, bet arī mākslas ekspozīciju, kas aptver visus vēsturiskos mākslas stilus - no gotikas līdz jūgendstilam. Viņa vīzijas dēļ Rundāles pils muzeja komplekss izveidots kā vienots 18.gadsimta arhitektūras un monumentāli dekoratīvās mākslas piemineklis.

Grāmatas izdevēji norāda, ka Lancmanis cieņu izpelnījies ar nenogurstošo un nesavtīgo darbu, izcilu pasaules līmeņa zinātnieka erudīciju un spēju savas zināšanas nodot sabiedrībai. Būdams vispāratzīta autoritāte daudzās jomās, galvenokārt viņš pazīstams kā ilggadējs Rundāles pils muzeja direktors, taču reizē Lancmanis ir latviešu gleznotājs, mākslas vēsturnieks un publisks intelektuālis.

Izdevums ir veltīts Lancmaņa mākslai - glezniecībai. Gleznu tapšanu ir ietekmējusi visa redzeslokā un profesionālajā darbībā nonākusī māksla - vēsturiskie stili, vēsturiskā glezniecība un vēsturiskās ēkas -, taču reizē arī tas, kas personīgi saistījis Latvijas un pasaules mākslā gadu gaitā. Gleznu motīvus ietekmējuši arī aktuālie sabiedriskie notikumi un to vēsturiskie cēloņi, norāda izdevēji.

Kā fons grāmatas tapšanai kalpojis Demakovas ar Lancmani kopīgi pārrunātais un pieredzētais vairāku gadu desmitu garumā. Katras nodaļas virsraksts ir kāds citāts no Lancmaņa sacītā vai rakstītā. Izdevums tapis kā turpinājums izstādei "Imanta Lancmaņa māksla", kas no 2022.gada 12.novembra līdz 2023.gada 26.februārim norisinājās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā un pulcēja vairāk nekā 67 000 skatītāju.

Grāmatas autore ir Demakova, redaktore - Laima Slava, literārā redaktore - Māra Ņikitina, bibliogrāfijas veidotāja - Aivija Everte-Pole, tulkotāja angļu valodā - Iveta Boiko, dizainu un maketu veidojusi, kā arī attēlu apstrādi veikusi Katrīna Vasiļevska. Grāmata iespiesta "Jelgavas tipogrāfijā".